De Skin Therapy lijn van Lancaster is sinds een jaar op de markt en claimt een transportmiddel in de producten te hebben, een vector, die gevuld is met perfluorodecaline (PDF). Een stof die in staat is om zuurstof ’te vangen’. In de persinformatie staat dat de stof in staat is om deze gevangen zuurstof af […]

05:46 - 03:28
luistertijd 05:46 - leestijd 03:28

lancaster skin therapy 1De Skin Therapy lijn van Lancaster is sinds een jaar op de markt en claimt een transportmiddel in de producten te hebben, een vector, die gevuld is met perfluorodecaline (PDF). Een stof die in staat is om zuurstof ’te vangen’. In de persinformatie staat dat de stof in staat is om deze gevangen zuurstof af te geven aan de cellen waardoor er een optimale zuurstofbalans in de huid ontstaat. ‘ Men noemt dit het O2 Fix Systeem, het zou ertoe bijdragen dat de celstofwisseling verbeterd wordt, wat weer een positieve invloed heeft op de celvernieuwing en op de collageenproductie.

Lancaster meldt erbij dat het gebruik van zuurstof altijd vragen heeft opgeroepen, men spreek in de perstekst van een ‘dubbele agenda’ omdat zuurstof zowel broodnodig is, want ’te weinig zuurstof vertraagt de stofwisseling in de cellen wat weer bijdraagt tot het verouderingsproces’,  maar ‘ongecontroleerde zuurstofafgifte kan leiden tot een exces aan vrije radicalen.’  Dit laatste is ook wat wij ons altijd afvragen als we zuurstofhoudende, stimulerende cosmetica voorbij zien komen: richt het uiteindelijk niet meer schade aan dan het teniet moet kunnen doen? Maar ook: werkt het echt wel, is het echt mogelijk om extra zuurstof in de huid af te geven, en zo ja, voor hoe lang?

Lancaster claimt dat de producten uit de Skin Therapy lijn 42% toename van de celstofwisseling laten zien, 63% onmiddellijke toename hydratatie, 32% toename celvernieuwing en 20% afname van diepterimpels binnen een maand. Deze informaties zijn verkregen uit in-vitro tests. Voor de volledige wetenschappelijke onderbouwing wordt verwezen naar een wetenschappelijk onderzoek dat de (inmiddels gepensioneerde, zeer beroemde professor Leonhard Zastrow) in 1993 publiceerde: ‘Oxygen in the skin- a new parameter of skin ageing’. In 1996 werd van dezelfde onderzoekers nog een artikel gepubliceerd in de International Journal of Cosmetics Science met de titel: ‘The effectiveness of molecular oxygen in cosmetic formulations’.

Onze vragen van Johann Wiechers aan het R & D van Lancaster waren als volgt (de antwoorden staan er schuingedrukt onder):

  1. Is er een relatie tussen de zuurstofniveaus in de huid en het aantal of diepte van de rimpels direct of indirect met elkaar in verband te brengen. Ofwel: hebben mensen met rimpelvorming op jongere leeftijd ook aantoonbaar lagere zuurstofniveaus in de huid? Of hebben oudere mensen met weinig rimpels hogere zuurstof levels? Wij lezen hier namelijks niets over de in de publicaties.

Het is aannemelijk dat er een causaal (= indirect) verband is, omdat het algemeen bekend is dat huidveroudering door vele factoren van buitenaf als van binnenuit ontstaat. De zuurstofniveaus alleen kunnen hier niet voor verantwoordelijk gehouden worden, hoewel we wel denken dat het een belangrijke rol speelt.

  1. Lancaster claimt dat de werking van de producten gelegen is in het feit dat ze de zuurstofdruk in de huidlagen kan laten toenemen. In de publicatie International Journal of Cosmetics Science is dit aannemelijk gemaakt. Ook is aannemelijk gemaakt dat de rimpels inderdaad zijn verminderd. Maar is er een risico op overdosering waarna de huid er juist slechter aan toe is als gevolg van een extra vrije radicalen productie?

De Skin Therapy lijn van Lancaster is het bewijs dat er geen risico op schadelijke effecten is die gelinkt zijn aan een teveel zuurstof. Ten eerste omdat de verspreiding van zuurstof via een passief verspreidingssysteem gebeurt. Zuurstof kan alleen in de huid verspreid worden als het zuurstofniveau in de huid lager is dan die van het cosmetisch product. Ten tweede, hebben de Skin Therapy producten krachtige anti-oxidanten die dus vrije radicaalvorming teniet kunnen doen.

  1. Hoe weet je als consument wanneer je wel of niet voldoende zuurstof in je huid hebt? Niet iedereen beschikt over geavanceerde apparatuur om  dat te meten. Bovendien stelt u dat rimpelvorming niet alleen afhankelijk is van zuurstof, wat is dan de belangrijkste reden om een zuurstofstimulerend product te gebruiken?

We mogen er niet vanuit gaan dat huidveroudering exclusief beinvloed kan worden door zuurstoftoediening. Zuurstof speelt een belangrijke rol bij huidveroudering omdat het een directe impact heeft op de celstofwisseling, maar we weten ook dat vele andere factoren, zoals uv straling, vrije radicalen, e.a. een belangrijke rol kunnen spelen.

-einde Q & A-

Nu wil je natuurlijk weten welke conclusie je hieruit kan trekken. Het geleverde bewijs is namelijk niet sluitend. Bovendien stelt Lancasters’ R & D dat extra zuurstoftoediening alleen maar effect heeft als de hoeveelheid zuurstof in de huid lager is dan die in het product. Probleem is dan: de consument weet niet hoe het met zijn zuurstofvoorraad gesteld is. De industrie zegt vaak dat dit soort producten geschikt is voor mensen met een vale teint, maar betekent een vale teint ook een tekort aan zuurstof? We moeten je het antwoord helaas schuldig blijven. Wat rest is te genieten van de heerlijke emulsie op de huid en te geloven dat de flinke portie anti-oxidanten huidveroudering in een breed spectrum probeert te bestrijden. De producten zijn in verschillende samenstellingen verkrijgbaar: van gelcream, fluid tot rijke creme.

Meer vragen met Johann Wiechers beantwoord:

Heb jij ook een vraag aan onze chemicus of onze andere experts? Mail ons op info@beautyjournaal.nl

Lees ook