De believer en de non believer aan het woord

03:46 - 02:15
luistertijd 03:46 - leestijd 02:15

peptiden creme onzin of nietDe gerenommeerde Amerikaanse dermatologe Leslie Baumann schreef op haar blog op Yahoo.com (2009) dat peptiden in creme totale onzin zijn, ze heeft nog nooit een studie gezien waaruit bleek dat ze überhaupt door de huid heen konden komen. Wij weten inmiddels dat de waarheid meestal in het midden ligt. Daarom laten we onze biochemicus Johann Wiechers even naar de zaak kijken. Tijd voor nuance!

Leslie Baumann stelde in haar stuk over de grootste onzinclaims van 2009:

‘Deze eiwitten (peptiden, red.) zijn er in vele soorten, maar de laatste jaren is zeer nadrukkelijk geclaimd dat sommige peptiden het collageen in de huid kunnen stimuleren waardoor de huid weer voller wordt. Volgens Baumann is er nog geen enkele studie geweest waaruit blijkt dat peptiden überhaupt door de huid heen kunnen komen. De moleculaire afmetingen zijn veel te groot. ‘Ook insuline is een peptide, en als zou blijken dat het wel opgenomen zou worden, zou geen Diabetes patiënt meer hoeven te spuiten. Dan volstond smeren wel.’

Cosmetisch chemicus Johann Wiechers reageert hierop:

‘Een peptide oftewel een eiwit bestaat uit een keten van aminozuren. Zo heeft insuline bijvoorbeeld 66 aminozuren. In medische termen is dit een klein peptide. Toch is dat al zo groot (en zo polair, oftewel waterminnend) dat dit helemaal de huid niet in gaat, laat staan doorkomt. Daarom moeten we insuline inspuiten, zelfs meerdere malen per dag (omdat opeten met peptiden niet lukt want die worden kapot gemaakt in de maag). Maar dat soort ketens worden in de cosmetica niet gebruikt. Daar worden zeer kort ketenige peptiden gebruikt die slechts drie tot vier aminozuren lang zijn, maar wel het reactieve centrum van een peptide vormen. Deze drie tot vier aminozuren lange ketens penetreren de huid wel, al is het met moeite, maar deze stofjes zijn zo ongelovelijk actief dat een zeer kleine concentratie voldoende is voor een dramatisch effect. Vaak zitten ze er slechts op ppm niveau in (ppm = parts per million, oftewel tienden van procenten, 1 ppm = 0.0001%) de formulering. Van vele van dit soort korte peptiden heb ik dramatisch goede klinische studieresultaten gezien.

Samenvattend, heeft Leslie Baumann, M.D., gelijk? Ja en nee. De meeste peptiden zoals we die in de medische wereld kennen penetreren inderdaad niet de huid in maar je moet wel appels met appels vergelijken. De cosmetische wetenschap zoekt eerst uit wat het actieve centrum van een eiwit is en bouwt alleen dat stukje na, zodat het eiwit (oftewel peptide) dat je dan maakt vele malen kleiner is. In de cosmetica worden alleen die kleine peptiden gebruikt. Strikt wetenschappelijk gesproken is een keten van twee aminozuren al een peptide, maar in de medische wereld zijn deze altijd veel groter (omdat ze ook meerdere functies hebben), dus denkt deze medisch opgeleide dermatologe waarschijnlijk automatisch aan haar medische peptiden waarneer ze een cosmetisch peptide in een crème ziet zitten. De laatste penetreren wel, en werken bovendien zo ‘belachelijk goed’ dat ik nog nooit een klinische studie met peptiden bevattende crèmes heb gezien waarin geen werkzaamheid werd aangetoond.’

(Aanvulling van BeautyJournaal) Lees hier ook nog een artikel waarin duidelijk wordt hoe bepaalde peptiden invloed kunnen uitoefenen huidzenuwen waardoor er een tijdelijk ontspannend effect ontstaat.

Lees ook:

Note: dit is een artikel uit 2009, maar nog altijd actueel.

Lees ook