Voorkom verbranding...

01:48 - 01:05
luistertijd 01:48 - leestijd 01:05

De stichting Melanoom heeft een nieuwe voorlichtingsfilm gemaakt, waarvoor de tekst is geschreven door een 16-jarige en vertolkt wordt door mensen die huidkankertumoren hebben laten weghalen en een niet nader genoemde arts. Het is integer, hij zou ook op tv vertoond moeten worden.

Belangrijk blijft wel te weten dat smeren alleen niet helpt, het kan een schijnzekerheid bieden: je bent geneigd te lang in de zon te blijven zitten. Daarom is de nadruk op het voorkomen van verbranding zo belangrijk. Elke keer dat je huid verbrandt, treedt erDNA-schade op. Ons lichaam beschikt over dan-reparatiemechanismen maar die mechanismen kunnen hoe vaker ze in werking moeten treden ook fouten gaan maken. Hierdoor ontstaan cellen met verkeerde coderingen en dat kan tot tumoren leiden. Bovendien stapelen schades zich cumulatief op, en die stapeling verhoogt ook het risico op tumorgroei. Je moet dus weten hoe lang je beschermt bent tegen verbranding met middelen, altijd extra kleding dragen en zodra je verschijnselen van verbranding voelt opkomen zoals teveel huidwarmte, prikkeling, en rood worden uit de zon gaan en er ook uit blijven de rest van de dag.

Bovendien wordt er in de film in algemene termen over melanoom gesproken, maar er zijn verschillende soorten huidkankers, waarvan het melanoom het meest schadelijk en zelfs dodelijk is. Bij deze kanker speelt de zon een ondergeschikte rol als veroorzaker.

Lees ook:

Lees ook