Zon, roken en vetzucht de boosdoeners

01:22 - 00:49
luistertijd 01:22 - leestijd 00:49

Het Erasmus MC meldt maandag 19 november dat Nederlandse vrouwen vaker dan vrouwen uit andere Europese landen huidkanker en slokdarm kanker krijgen, maar ook mond-, hals- en longkanker.

Dit is te wijten aan een aantal factoren. Nederlandse vrouwen hebben in met name de jaren zeventig relatief veel gerookt: 40% stak er toentertijd een op – tegen 23% nu.. En vrouwen uit ons land gaan met grote regelmatig onder de zonnebank en liggen veel in de zon. Men beseft te weinig dat die zonschade die je oploopt zich opstapelt en zich pas op latere leeftijd als kanker openbaart.

We kunnen met onze lichte huiden niet te gek doen met die zon. In tegenstelling tot de meerderheid van de Europese landen in zuidelijke richting.

Gelukkig komt bij ons wel minder eierstokkanker voor omdat Nederlandse vrouwen relatief vaak aan de pil zijn, hoe minder eisprongen hoe beter luidt het adagium. En qua baarmoederhalskanker doen we het ook goed: dankzij onze vroege (vanaf 30 jaar) screening.

Vervelend om te horen is dat wel dat er meer mensen aan slok- en huidkanker overlijden dan 20 jaar geleden, hoewel tegelijkertijd de kans op overleving fors is toegenomen.

Lees er hier meer over.

Lees ook