Leuke feiten in boekje S.O.S Rimpels

07:41 - 04:36
luistertijd 07:41 - leestijd 04:36

Monique Aerdts is skinexpert en heeft nog niet zo lang geleden een boekje geschreven waarin ze al haar kennis heeft gebundeld over de huid, over huidverbetering en de strijd tegen huidveroudering: S.O.S. Rimpels. De plastisch chirurg Erich Schulte is een van haar grote inspirators. Hij is de grondlegger van een moderne, unieke manier om collageen te gebruiken in cosmetica en voor de huid.

Sleutelstof: collageen

De rode draad in het boekje is naar mijn idee dan ook de lichaamsstof collageen, een eiwit. Volgens Monique Aerdts is het belang van gezond collageen essentieel voor een mooie huid, maar eigenlijk ook voor alle vitale organen. Ze beschrijft dat het lichaam 19 typen collageen bevat. In de huid zitten zitten type 1 en type 3.  Collageen houdt simpel gezegd de boel bij elkaar. Zonder die stof zou de huid als een natte vaatdoek op de grond vallen, zegt ze.  En de fibroblasten die het collageen produceren staan sterk onder druk van oestrogeen. Dat neemt af rond overgang, waardoor er ook verlies van collageen gaat optreden, vooral van type 1.

Gesplitste vorm

In haar boekje pleit ze voor collageenhoudende producten voor huidverbetering, maar dan moet dat  collageen wel zodanig bewerkt zijn dat het ook opgenomen kan worden door de huid. Dat is namelijk het probleem met het meeste collageen dat gebruikt wordt in de markt, is haar stelling. Collageen uit rund, uit kaviaar of zalm (het zg. bio marine collageen) blijft er vooral opliggen en voegt in de huid zelf niets toe. Bij plastisch chirurg Erich Schulte in Duitsland leerde ze dat collageenmoleculen uit drie strengen bestaan, en die moeten uit elkaar getrokken worden voor een betere huidopname van het collageen. Het wordt ook wel gesplitst collageen genoemd. Het is een uitvinding die Schulte deed als medicus om in te kunnen zetten bij brandwonden. Omdat dit zo goed werkte, heeft hij nadien ook een huidverbeteringslijn opgezet: !QMS en werd het gesplitste collageen de basis ervan. Hier vind je ook nog een link naar littekenweefsel dat behandeld werd met zijn producten.

Belang van fruitzuur

Monique Aerdts vindt het als stof een van de belangrijkste peilers voor huidverbetering. Naast fruitzuur. En daarover zegt ze: ‘Hoe hoger concentratie hoe lager pH-waarde, maar een goed fruitzuur geen pH beneden de 3 hebben. Het recept voor een goede zurencocktail: glycolzuur, appelzuur  en wijnsteenzuur. !QMS heeft NEXXT ontwikkeld waarin deze cocktail is opgenomen plus verzorgende stoffen die samen gedoseerd worden afgegeven aan de huid. Er is dus sprake van een constante afgifte en deze kan gaan tot een tijdslimiet van twaalf uur, schrijft ze. Om die afgifte te optimaliseren zijn de stoffen in !QMS-producten verpakt in nanosomen. Ze zijn niet in het bolletje verwerkt maar aan het bolletje geplakt, voor een effectievere afgifte in de huid.

Orale inname

Ze is ook voorstander van het innemen van collageen, maar dan moet dit collageen wel bestand zijn tegen maagzuur zodat het niet voortijdig uit elkaar valt. Ofwel: de inhoud van de pillen moet neutraal reageren op de zuurwerking van pepsine. !QMS heeft hiervoor Intravital ontwikkeld. Deze pil lost niet op in de maag, maar pas in de darmen, zodat het goed zijn werk kan doen. Volgens Aerdts helpt orale collageen inname tegen de oxidatie van LDL (je slechte cholesterol), remt het de productie van cortisol, het stresshormoon en beschermt het tegen afbraak van hersencellen, en heeft het een algemeen anti-oxidatieve werking.  Belangrijke ondersteuners van collageen zijn vitamine C en OPC, ze adviseert ook om deze stoffen via voeding in te nemen: paprika, kiwi, aardbeien en ananas, broccoli en citroen.

Krachtige anti-oxidanten

OPC, C en A en E vindt ze ook essentieel in skincare. Ze is een voorstander van tocotrienolen als vitamine E, vanwege hun dubbele bindingen de meest krachtige vorm. OPC roemt ze vanwege de kracht om de huidelasticiteit te bewaken en is een goede anti-rimpelstof. OPC wordt gewonnen uit druiven, maar dan het liefst wel uit de gehele druif, dus ook uit de bladeren, pas dan heb je een voldoende krachtig OPC. Volgens Aerdts moet er minstens 65% OPC in een crème zitten voor goede werking, en geen, zoals gebruikelijk 5 tot 20%.

Zuurstof

Zuurstof is ook een stokpaardje. Ga naar buiten voor voldoende licht. Het is goed voor de serotonine aanmaak en dit stofje beschermt ook weer het collageen in de huid. En hoewel vele deskundige zeggen dat de huid niet kan ademen, is Aerdts dit wel degelijk van mening. De huid zou zeker 25% van de zuurstof direct zelf uit de lucht halen. Hoe ouder je wordt, hoe langzamer dit gaat, mede als gevolg van een vertraagde celdeling waardoor dode huidcellen zich opstapelen en de weg belemmeren. De kenmerken van een zuurstof arme huid zijn: vale teint, grove poriën, verminderde soepelheid, slappe contouren, craquelé.  Af en toe aan de zuurstofpomp liggen vindt ze een goed idee. Nu is inderdaad bekend dat de werking daarvan zo’n anderhalve dag kan aanhouden. Ideaal als pre marriage behandeling.

Niet beschadigen

Opvallend is dat ze niet zo gecharmeerd is van het opzettelijk beschadigen van de huid om de collageenaanmaak te stimuleren.  Of ze daar bepaalde gereedschapjes mee bedoelt, zoals dermapennen en rollers, dat vermeldt ze niet. Ze schrijft dat een ‘ gewonde’  huid een verlaagd zuurstof niveau heeft. Als gevolg hiervan wordt er melkzuur aangemaakt dat de pH-waarde van de huid verlaagt en er verzuring ontstaat.  Dit kan uiteindelijk pigmentproblemen opleveren – donkere vlekken.

Elektrostimulatie

Tot slot ga ik nog even in op het mechanisme van elektrostimulatie dat ze beschrijft.  !QMS heeft een serum en een spray ontwikkeld die het effect van iontophorese na bootsen. Iontophorese verandert de oppervlakte spanning van de huid waardoor werkzame stoffen er beter in kunnen zakken. Dit gebeurt met gelijkstroom. Het Ion Equalizer Night Serum bootst dit effect na, waarna het serum Ion Skin Equalizer Night Crème haar werking kan doen als anti-ager.  Jammer dat er geen onderzoeksresultaten zijn bijgezet om de claims van deze bijzondere methodiek te ondersteunen. Daar word je natuurlijk als gevorderde skincare liefhebber wel meteen nieuwsgierig naar.

Monique Aerdts is samen met haar man Peter Smeets eigenaar van het bedrijf Eurotrade Cosmetics en distributeur van !QMS. Het is een geliefd merk onder schoonheidsspecialisten voor huidverbetering.

WIN HET BOEK SOS RIMPELS VAN MONIQUE AERDTS!

Ben jij ook zo geboeid geraakt door het verhaal over collageen en het optimaliseren van je huidconditie? Vul het formulier in en maak kans op een van de vele exemplaren die wij weg mogen geven. Ga hier naar het winformulier.

Wil je het graag zelf kopen? Ga dan naar deze website.

 

 

Lees ook:

 

Lees ook