Collageen is het voornaamste structuurgevende eiwit van de huid.

01:55 - 01:09
luistertijd 01:55 - leestijd 01:09

Collageen is het voornaamste structuurgevende eiwit van de huid. Ongeveer 65% van het lichaam bestaat uit water, het resterende deel uit extracellulaire matrix zoals dat wordt genoemd (35%) en mineralen (11%). Collageen is goed voor meer dan 70% van de extracellulaire matrix.

Collageen houdt het lichaam letterlijk bij elkaar. Het woord is afgeleid van het Griekse Kolla dat lijm betekent. De collageenmolecule is samengesteld uit drie polypeptideketens die om elkaar heen zijn gedraaid en dikke fibrines vormen met een enorme treksterkte. Deze fibrines vormen een robuuste basis of matrix die cellen, weefsel en botten ondersteunt, waardoor een vitaal raamwerk ontstaat en de organen en ledematen goed kunnen functioneren.

In de huid wordt collageen geproduceerd door speciale cellen in de lederhuid, fibroblasten genaamd. Het collageen dat hier wordt geproduceerd werkt als een stootkussen voor het huidoppervlak en draagt bij aan een gladde, stevige en volle huid. Collageensynthese vindt ons hele leven plaats om de beschadigde fibrines te herstellen en te vervangen. Toch gaat dit heel langzaam omdat collageen heel stug is. In vergelijking bijv met hyaluronzuur (een krachtige vochtbindende stof) dat maar 2 tot 3 dagen nodig heeft om zich te vernieuwen, doet collageen er wel 15 jaar over om uberhaupt maar voor de helft vernieuwd te zijn. Bovendien vertraagt het proces ook nog eens door de ouderdom.

Zonder regelmatige aanvoer van vers collageen wordt de ondersteuningsmatrix van de huid steeds kwetsbaarder. Er ontstaan zg. kruiskoppelingen tussen de collageenvezels waardoor hun flexibiliteit afneemt met rimpels, plooien en verzakkingen als gevolg.

Men noemt dit verharden van de vezels ook wel glycatie.

Meer over glycatie en collageenstimulatie:

Lees ook