Cosmeticastoffen Woordenboek (A-Z)

Sint Paul’s Wort in cosmetica

INCI: Siegesbeckia Orientalis Extract; Siegesbeckia Glabrescens Extract

Siegesbeckia orientalis of Sint Paul’s Wort is een bekende geneeskrachtige plant uit de Chinese geneeskunde, waar het onder de naam Xi Xian Cao wordt gebruikt. Een andere nauwverwante plant met een vergelijkbare werking zijn Siegesbeckia pubescens en Siegesbeckia glabrescens. Het is een onkruid, dat veel langs de openbare wegen in Azië voorkomt.

Binnen Chinese geneeskunde wordt het vrij breed ingezet bij klachten die gerelateerd zijn aan de lever- of niermeridiaan. In de termen van de Westerse geneeskunde zou het o.a. kunnen worden ingezet bij de verschillende huidklachten zoals jeuk, eczeem, acne, ringworm en als ontstekingsremmend middel. Creolen gebruikten het kleverige sap van deze plant bij verwondingen en brandwonden.

Cosmeticafabricanten gebruiken een extract van deze plant tegen striae-vorming en rimpels. Het wordt gebracht als een wondermiddel dat de huidoneffenheden als sneeuw voor de zon kan laten verdwijnen. Vooral Estée Lauder Companies, L’Oréal en Klein-Becker (Strivectin-SD) in de VS hebben er de afgelopen vijf jaar veel mee gewerkt in hun producten. Er werd grif verwezen naar klinische studies, alleen levert het zoeken daarnaar in medische databases weinig hits op. Binnen de geneeskunde zijn er aanwijzingen dat deze plant inderdaad ontstekingsremmende eigenschappen bezit (In Vitro Antiinflammatory Activity of a New Sesquiterpene Lactone Isolated from Siegesbeckia glabrescens by Li H, Kim JY, Hyeon J, Lee HJ, Ryu JH; Phytother Res. 2011 Feb 10). Er is ook een onderzoek dat suggereert dat Siegesbeckia glabrescens iets zou kunnen betekenen in het genezen van de borstkanker (Siegesbeckia glabrescens induces apoptosis with different pathways in human MCF-7 and MDA-MB-231 breast carcinoma cells by Jun SY, Choi YH, Shin HM; Oncol Rep. 2006 Jun;15(6):1461-7).

Andere medische onderzoeken uit 2005 en 2009 richten zich op geïsoleerde actieve bestandsdelen uit deze plant. Tot zo ver zijn er de volgende stofjes uit deze plant bekend: darutigenol, darutoside, hythiemoside, ent-(15R),16,19-trihydroxypimar-8(14)-ene 19-O-beta-D-glucopyranoside en hythiemoside B. Vooral darutoside trekt veel aandacht van de cosmetische fabrikanten. In één van de studies was dit stofje onderzocht op 12 vrijwilligers, waarbij een meetbare vermindering van de huidonregelmatigheden was geconstateerd. De huid werd ook zichtbaar gladder. In een andere studie was het stofje darutoside gebruikt samen met een ander stofje asiaticoside (verkregen uit een andere plant, Centella asiatica). Bij 70% van de betrokkenen was geconstateerd, dat de striae 30% minder diep en korter zijn geworden.

De hoeveelheid van darutoside in de plant kan sterk variëren en is afhankelijk van de soort, locatie, het jaargetijde, etc. Het wordt beweerd dat alleen de plant uit Madagaskar voldoende darutoside heeft om interessant te zijn voor de cosmetische industrie.

Binnen de Chinese geneeskunde wordt deze plant als licht toxisch gezien, wat voor vele geneeskrachtige planten het geval is. Voor de cosmetische doeleinden is het niet relevant omdat het in kleine hoeveelheden wordt gebruikt.

Lees het cosmetica woordenboek

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.