Wat is het? Iso-E Super®  is de handelsnaam voor een synthetische geurstof en is van het parfumhuis IFF (een van ‘s werelds grootste producenten van parfums, aromachemicals en smaakstoffen).

02:44 - 01:38
luistertijd 02:44 - leestijd 01:38

Wat is het?

Iso-E Super®  is de handelsnaam voor een synthetische geurstof en is van het parfumhuis IFF (een van ‘s werelds grootste producenten van parfums, aromachemicals en smaakstoffen).

Gelukkig bestaat deze relatief korte handelsnaam; anders hadden we dit veelgebruikte parfum ingrediënt steeds moeten benoemen met zijn volledige chemische naam “7-acetyl-1,2,3,4,5,6,7,8-octahydro-1,1,6,7-tetramethyl naphthalene” oftewel “1-(1,2,3,4,5,6,7,8-Octahydro-2,3,8,8-tetramethyl-2- naphthalenyl)-ethan-1-one” ;-). Voor de (chemische) liefhebbers onder ons: de molecuul formule is C16H26O.

Iso-E Super wordt sinds enkele tientallen jaren veel gebruikt als geurend ingrediënt in zowel parfums als in persoonlijke verzorgings- en huishoudelijke producten als zeep, wasmiddelen en deodorants.

Hoe ruikt het?

Veel mensen ruiken niet eens zoveel als ze Iso-E Super puur en als los ingrediënt ruiken. Op een geurstripje komt Iso-E Super niet goed tot zijn recht, maar op de huid, met name in combinatie met andere ingrediënten, ontvouwt het zich in alle volheid.

Je kunt deze geur het beste omschrijven als “hout & amberachtig”. Associaties die het bij mij oproept; zacht & rond, tikje droog en zoet, helder. Heeft de frisheid van aromatische cederolie, met een verre twist van licht bloemige akkoorden. Het draagt bij aan het trendy “huid” akkoord, alsof je je eigen huid beter ruikt en het niet overkomt als een parfumistisch parfum. In goed Nederlands: “smooth, woody, amber, velvety, intimate skin”.

In de totale creatie versterkt Iso-E Super het houtachtig karakter van sommige ingrediënten, terwijl het als ‘floralizer’ het bloemige karakter van andere ingrediënten versterkt. Magisch.

Waar wordt het voor en in gebruikt?
IFF prijst het zelf aan voor gebruik in parfums, persoonlijke verzorging en huishoudelijke producten: “Used to impart fullness and subtle strength to fragrances. Superb floralizer found in the majority of newer fine fragrances and also useful is soaps.”

Iso-E Super wordt nu in vele vele parfums ingezet. Hierbij was ondermeer parfumeur Jean Claude Ellena bepalend met zijn creaties met extreem veel Iso-E Super: Poivre Samarcande en Terre d’Hermes (beide van Hermes) bevatten resp 71 en 55% Iso-E Super. Parfumeur Geza Schöen maakt het nog bonter door een parfum op de markt te brengen dat alleen uit Iso-E Super bestaat (lekker snel klaar met productontwikkeling en productie. De parfumolie voor Molecule 01, Escentric Molecules bestaat 100% uit Iso-E Super!

Andere voorbeelden waarbij Iso-E Super een belangrijk bestanddeel is, zijn Fahrenheit (Dior), Declaration (Cartier), Féminité du Bois van (Serge Lutens), Perles de Lalique (Lalique), Kenzo Air (Kenzo) en Fierce (Abercrombie & Fitch).

Ga hier naar het parfumwoordenboek.

Lees ook