shop Magnolia Bliss parfum van Juliette has a Gun Wat een zalig, vrolijk, energiegevend parfum is dit, zegt Monique! Zonder het leuke verhaal erachter te kennen, was ik bij het ruiken ervan meteen verkocht. Dit zijn bloemen met fris-zoet fruit, en wel in een samenstelling die je de hele zomer wilt blijven ruiken. Bekijken INCI […]

03:20 - 02:00
luistertijd 03:20 - leestijd 02:00

INCI naam: Ubiquinone

Co-enzym Q10 speelt een belangrijk rol in het lichaam van de mens en een aantal andere zoogdieren. Het is een vetoplosbare substantie die in bijna elke levende cel voorkomt, vanwaar ook de naam. “Ubiqitous” in het Engels betekent “alomtegenwoordig” (wat op zijn beurt uit het Latijs woord “ubique” is afgeleid, wat “overal” betekent). Het is verantwoordelijk voor de energievorming en transport. Binnen de cellen is het vooral aanwezig in de mitochondriën. Dat zijn de kleine energiecentrales van onze cellen. Hoe meer energie een orgaan nodig heeft, hoe meer Q10 erin te vinden is. Hart en lever zijn heel rijk aan Q10. Daarnaast is het een belangrijke antioxidant in het lichaam.

Chemisch gezien bestaat een molecuul van ubichinon uit een kop (bestaande uit Quinone) en een staart (een keten bestaande uit 10 “schakels”). Het lijkt ook op het structuur van de vitaminen E en K.  Een unieke eigenschap van dit molecuul is dat het heel gevoelig is voor de oxidatieve processen – er zijn veel onverzadigde verbindingen die vrije radicalen kunnen vangen. De meeste antioxidanten worden volledig en onomkeerbaar verbruikt bij het vangen van de vrije radicalen. Maar Q10 wordt in tegenstelling tot andere antioxidanten juist door het lichaam hersteld en gereed gemaakt om opnieuw te worden gebruikt. Daarom kan Q10 de antioxidatieve activiteit van de vitaminen E en C ook herstellen. De rol van Ubiquinone in het lichaam is het vangen van de vrije radicalen, die ontstaan bij energieprocessen op celniveau.

Binnen cosmetica wordt vooral de antioxidatieve activiteit van Q10 gewaardeerd. Het vangt de vrije radicalen op en kan daarmee veroudering tegen gaan. Normaal gesproken zit er in de opperhuid (epidermis) tien keer meer Q10 dan in de diepere huidlaag (dermis). Daar is het nodig om de huid te beschermen tegen de schadelijke factoren van buitenaf, waaronder UV-straling. Naarmate wij ouder worden, daalt ook de hoeveelheid van Q10 in onze huid. Blootstelling aan zonlicht kan ook de hoeveelheid Q10 in de huid verlagen. In deze situaties kan het niveau van Q10 via cosmetische producten worden aangevuld.

Er zijn meerdere factoren die voor de vorming van de vrije radicalen zorgen, zoals UV-straling, vervuiling en sigarettenrook. Ze zorgen voor zogenaamde oxidatieve stress,  dat de verouderingsprocessen versneld. Door deze vrije radicalen op te vangen en op te ruimen beschermt Q10 de huid tegen de oxidatieve stress en vertraagt het zo de verouderingsprocessen. Uit onderzoeken is er ook gebleken dat Q10 het agressieve enzym collagenase kan onderdrukken, dat collageen afbreekt. Hierdoor wordt de afbraak van collageen in de huid geremd. Ook de hoeveelheid van hyaluronzuur in keratinocyten (cellen van de hoornlaag) werd hoger nadat ze (binnen een onderzoeksituatie) met Q10 waren bewerkt.

In de praktijk zorgt Q10 houdende cosmetica ervoor dat de huid steviger en elastischer wordt de rimpels minder zichtbaar en de huiduitstraling frisser.

Q10 in cosmetische producten is niet toxisch en niet irriterend. Het is heel effectief in vrij lage concentraties. Er zijn wel individuele gevallen geweest van allergische reacties, die aan Q10 in  cosmetische producten werd toegeschreven.

Lees het cosmetica woordenboek

Lees ook