Plastisch chirurg Frank Niessen, werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam verteld in dit artikel over de kleur en dikte van littekens.

02:10 - 01:18
luistertijd 02:10 - leestijd 01:18

Plastisch chirurg Frank Niessen, werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam verteld in dit artikel over de kleur en dikte van littekens.

Bij littekens die na een ingreep rood blijven maar ook verdikken, is sprake van littekenhypertrofie. Dat zijn verheven, stugge en rode littekens die kunnen jeuken en pijn kunnen doen. Ze ontstaan meestal tussen zes weken en drie maanden na een ingreep, of na een diepe verbranding van de huid. Ze blijven binnen de grenzen van het litteken en duwen deze als het ware naar opzij, zodat het litteken breder wordt. Ongeveer tweederde van de littekens verdwijnt spontaan tot een jaar na de operatie. Het litteken wordt dan wel vlak, maar blijft dan breder.

Aanleg

Als patiënt heb je er aanleg voor of niet en ook de plaats op het lichaam lijkt uit te maken, zo is het meer te vinden op de borstkast dan op de benen. Bij diepe verbrandingen maakt dat minder uit. De behandelend arts kan alleen de randvoorwaarden zo gunstig mogelijk maken, maar kan het vaak niet voorkomen.

Stikstof

Als plastisch chirurg behandel ik aansluitend aan een correctieve ingreep de wondranden met vloeibaar stikstof, spuit corticosteroïden in de wondranden (zie ook de film hieronder), sluit de diepere lagen met een oplosbare draad die lang blijft zitten en lijm de huid. Aansluitend plak ik papierpleister. Na twee weken plak ik siliconen op de huid dat gedurende minimaal 16 uren per dag en drie maanden lang gebruikt moet worden. En dan nog kan het terug komen, zodat ik het litteken goed in de gaten houden en eventueel de corticosteroïden opnieuw in het litteken zal spuiten. Dit is natuurlijk een heel procede, dat mooie resultaten kan opleveren, maar ik moet er altijd bi jzeggen dat het helaas geen waterdichte garantie biedt.

Bekijk hieronder ook de film met Dr Niessen over littekenbehandeling:

[media id=118 width=620 height=350]

Lees ook:

 

Lees ook