Wat een topproduct is dit! De natuurlijke weg voor vit D aanmaak.

08:27 - 05:04
luistertijd 08:27 - leestijd 05:04

Vitamine D is een heel belangrijke vitamine voor o.a. je immuunsysteem en het probleem is dat we er vaak een serieus te kort aan hebben. De westerse, moderne mens zit te veel binnen en krijgt via voeding ook niet voldoende binnen.

Nu kun je wel supplementen slikken maar dat is niet zo efficiënt. De beste route is gewoon via de huid, de orignele bron van D-aanmaak. Ik sprak Trevor Steyn, de oprichter van Esse Skincare en de uitvinder van dit ingenieuze huidserum, waardoor je binnen 10 minuten de aanmaak van vitamine D een boost geeft. Daarvoor moet je je huid wel even aan direct zonlicht blootstellen. Lees maar…

Trevor Steyn, founder van Esse Skincare

Gezonde botten, gezonde huid

Trevor is een echte wetenschapper die ook graag in de natuur verblijft. Hij heeft zich enorm verdiept in de huidgezondheid, daar komt ook zijn probiotische skincare vandaan, die hij Esse heeft genoemd. Hij is overtuigd van het samenwerken met de huid, met de natuurlijke eigenschappen waarmee de huid zichzelf gezond houdt. ‘Vitamine D is daar ook onlosmakelijk mee verbonden’, vertelt hij. ‘Vitamine D is essentieel voor gezond botbehoud, maar ook voor je immuunsysteem in het algemeen, en het helpt de huidbarrière gezond te houden.’

50% van de Europeanen heeft D-tekort

‘Vitamine D kan alleen maar via de huid aangemaakt worden,’ vervolgt hij, ‘en anders zul je het moeten suppleren. Het is schrikbarend hoeveel mensen een tekort hebben. Maar liefst 70% van de Amerikanen en zo’n 50% van de Europeanen, door veel te weinig zonblootstelling. We zitten zo’n 93% van onze tijd binnen.’

De natuurlijke aanmaak van D is via de huid

Daarom vind ik het ook zo goed dat hij voor Esse een slim serum heeft bedacht dat helpt om die tekorten in te dammen. Gewoon via de huid, de natuurlijke weg!

Je huid scheidt, via het sebum of talg, provitamine D uit (7-dehydrocholesterol). Het UVB licht zet dit via fotosynthese om in previtamine D, dat vervolgens wordt omgezet in vitamine D. Dit wordt weer geabsorbeerd in de huid, en daarna in de bloedsomloop. Hoe ouder we worden, hoe minder vitamine D er aangemaakt wordt in de huid. ‘Dit draagt ook bij aan een dunnere, ongezondere huid’, legt Trevor me uit.

Sinds 100 jaar zitten we steeds meer binnen

Trevor vindt het ongelofelijk dat wij als soort al twee miljoen jaar bestaan, altijd buiten hebben geleefd met de weersinvloeden, en sinds de laatste 100 jaar ineens binnen zitten en ons ook laten vertellen dat UV-straling niet goed is voor je huid. Er wordt veel te weinig over gesproken dat vitamine D ook heel erg belangrijk is voor huidgezondheid.

‘Vitamine D werkt ontstekingsremmend, stimuleert een gezonde barrièrefunctie, controleert de huiddichtheid en stimuleert de natuurlijke afweer van de huid tegen ziekmakers met de aanmaak van antimicrobiele peptiden (AMP’s).’

Wat zit er in het serum?

Maar goed, wat zit er dan in het serum en hoe werkt dat dan? Trevor: ‘We gebruiken provitamine D. Het stimuleert onder invloed van direct zonlicht de natuurlijke productie van vitamine D3 (1,25 dihydroxy vitamine D3). Binnen tien minuten werkt dit al.

Over je dagcrème heen

Je brengt het serum gewoon over je dagcrème heen aan, maar het mag ook op de schone huid, zonder verzorging. Je stelt je huid bloot aan direct zonlicht gedurende tien minuten, en de productie komt op gang. Trevor: ‘Het mooie is dat de omzetting naar vitamine D echt een dag of zeven duurt. Je krijgt dus geen directe pieken, zoals dat met pillen wel gebeurt. Als we puur vitamine D3 in een product zouden stoppen, zou je diezelfde piek krijgen.’

Waarom beter dan een pil slikken?

Waarom is deze natuurlijke manier beter dan een supplement slikken? Trevor legt uit dat er verschillende risico’s kleven aan het slikken van pillen. Om te beginnen heb je behoorlijk hoge doses nodig als je niet alleen de botmassa maar ook de huidgezondheid wilt optimaliseren. Dan praat je echt over 10 tot 15 duizend IU per dag. Dat is zeer giftig, dus niet te doen.

Bovendien veroorzaakt suppletie een piek van D in het bloed, wat ook de calciumwaarden in het bloed kan verhogen. Dit is niet gezond voor de bloedvaten, en daarmee voor je hart. Daarnaast speelt het ook een rol dat een deel van de mensheid vitamine D niet goed verwerkt in het lichaam.

Suppletie in de winter

Trevor: ‘Aanvulling met suppletie is goed in de winter in Europa als er minder zonlicht is, maar dan nog, een veilige dosis in een pil is maximaal 1000 IU per dag. Voor een klein voorraadje in het lichaam om de winter door te komen.’

Alleen de huidcellen verwerken de complete vitamine D routing

‘De huid is echt de beste, meest veilige, natuurlijke manier. De huidcellen zijn de enige cellen in het lichaam die een complete vitamine D opname en afgifte kunnen verwerken. Van provitamine D, naar previtamine D en dan pas vitamine D. Met pillen sla je al die stappen over en is het alleen maar vitamine D en dat verhoogt het toxische risico.

‘Ook omdat we naarmate we ouder worden steeds slechter vitamine D verwerken, is het belangrijk dat je lichaam voldoende provitamine D aangereikt krijgt. Onder invloed van zonlicht krijgt je lichaam dan toch weer voldoende D binnen, met dit nieuwe serum.’

D aanmaak begint vanaf UV-index 3

Hoe makkelijk is het dat je dit serum gewoon op je gezichtshuid kunt aanbrengen, en eventueel op de handruggen. Het zijn de delen die het meest blootgesteld zijn aan zonlicht. Vijf tot 10 minuten is genoeg. Daarna kun je je antizonnebrandcrème op je huid aanbrengen. Check altijd wel de UV-index, bijvoorbeeld via Buienradar, of wereldwijd, via de app Dminder. Pas vanaf een UV-index 3 zal je huid vitamine D aanmaken.

Trevor: ‘Breng het ook liever niet over een make-up product als foundation aan. Deze producten vormen een barrière over de huid heen, net zoals siliconenhoudende verzorgingsproducten.

Geeft elke zonnestraal risico op huidkanker?

Wees ook niet bang dat je bij de eerste blootstelling aan zonnestralen al een risico op huidkanker oploopt, zoals het Huidfonds ons in haar campagne wil doen geloven. De pay-off is dat ‘Elk moment in de zon optelt tot huidkanker’. Trevor is het hier niet mee eens, en ik ook niet. Hij vertelt me over de nieuwste richtlijnen vanuit Australië, het land dat vooroploopt met serieuze zonbeschermingscampagnes.

Nieuwe richtlijnen in Australië

‘In hun nieuwste richtlijnen geven ze aan dat je met weinig tijd, zonder zonbescherming al voldoende vitamine D aanmaak kan stimuleren in de huid. Dus vijf minuten is prima. In de winter adviseren ze nu zelfs op het midden van de dag naar buiten te gaan zonder zonbescherming.

‘Er wordt niet meer alleen geroepen dat je uit de zon moet blijven, er wordt advies gegeven over verantwoorde blootstelling, en over vitamine D stimulatie. Daarbij wordt er met variabelen als huidkleur, tijd van de dag, seizoen en breedtegraad rekening gehouden.’

Dus, als je denkt, ik moet de zon in, om D aan te maken, weet dan dat je met het Pro-Sun D serum die tijd onbeschermd in de zon kan verkorten!

Esse Pro-Sun D serum is verkrijgbaar bij schoonheidsspecialisten die met Esse werken en is te bestellen via hun webshops. Je vindt hier verkooppunten in jouw stad of regio.

Lees ook:

Lees ook