Zo wordt een biofilm met slechte bacteriën afgeremd

07:10 - 04:18
luistertijd 07:10 - leestijd 04:18

Onlangs was Kim Steyn in Nederland om ons te vertellen over gloednieuwe producten die de huid beter voorbereiden en sneller genezen na medisch-cosmetische behandelingen. In dit artikel vertellen we er alles over.

Verstoorde huidbarrière

Het is bekend dat het microbioom van je huid gemakkelijk verstoord kan raken. Zepen, verzorgingsproducten, maar ook esthetische huidbehandelingen hebben impact; van peelings tot microneedling, van laser tot operaties. Deze behandelingen verstoren de huidbarrière en daarmee ook je microbioom, terwijl een verstoord microbioom ook de huidbarrière verzwakt. Hoe sneller die barrière en het microbioom herstellen, hoe beter en sneller het genezingsproces verloopt en hoe minder kans er is op risico’s.

Snellere wondgenezing

Esse Skincare heeft een mooie traditie opgebouwd van het formuleren en ontwikkelen van producten die levende probiotica bevatten, dan wel fragmenten daarvan die het huidmicrobioom ondersteunen. Probiotica helpen bij het versnellen van de wondgenezing, het verkorten van de duur van de ontstekingsreactie die veroorzaakt wordt en vermindert daarbij het risico op infectie. Ook is aangetoond dat probiotica de vrijlating van collageen in de huid verbetert tijdens het wondgenezingsproces. Hoe mooi is dat!

Wat gebeurt er in het huidmicrobioom tijdens wondgenezing?

Het is superinteressant om op microscopische wijze in de huid te kijken welke bacteriën in de huid het genezingsproces ondersteunen, of juist het proces stagneren. Bij Esse Skincare is dat allemaal nauwkeurig onderzocht.

Staphylococcus epidermidis

Op dag 21 van het wondgenezingproces, vindt er een belangrijke verschuiving plaats in het wondmicrobioom. Staphylococcus Epidermidis, die erom bekend staat de vrijlating van collageen in wonden te stagneren, wordt onderdrukt, zodat Cutibacterium haar werk kan gaan doen. Deze goede bacteriesoort neemt toe in overvloed en stimuleert de vrijlating van collageen.

Biofilm

In het vroege stadium van de wond zijn de dominante soorten op de huid vaak Pseudomonas en de breed resistente Staphylococcus Aureus. Beide soorten staan erom bekend dat ze een zogeheten biofilm kunnen produceren die als een onzichtbaar laagje over de wond komt te liggen. Dit is onwenselijk, omdat hierdoor het transport van fibroblasten wordt afgeremd, terwijl dat juist zo belangrijk is voor de collageenvorming waardoor de genezing drastisch vertraagt.

Slechte bacteriën afremmen

Tijdens de wondgenezing nemen ‘slechte’ bacteriën het evenwicht in het microbioom gemakkelijk over. Indien er ook nog antibiotica ingenomen wordt, kan er zelfs schimmelvorming op de huid optreden. Door de juiste probiotische bacteriestammen toe te voegen aan de huid, kan de vorming van zo’n biofilm afgeremd worden. Zelfs wanneer er al een biofilm is gevormd, kan probiotica deze verstoren en dus afremmen. De samenstelling van het microbioom is dus essentieel voor een goed verloop van het genezingsproces.

Esse Aesthetics

Esse heeft een speciale Aesthetics lijn ontwikkeld met drie producten die zowel voor als na de behandeling gebruikt kunnen worden voor een mooier en sneller huidherstel.

De Activator

Dit is een mooi product dat in staat is om de gevriesdroogde Lactobacilles stammen tot leven te wekken. De Activator bevat een prebiotische mix en milde emulgatoren. Om de probiotica te activeren moeten de microsferen waarin ze zitten, worden opgelost voor het aanbrengen. Zo ben je er zeker van dat ze leven en in staat zijn te groeien op de huid. Met de Pre- of Post Care Oil emulgeert het tot een crème-achtige textuur die op de huid aangebracht kan worden.

Pre-Care Oil

De Pre-Care Oil is er ter voorbereiding van de behandeling. Deze olie bevat een synergie van levende probiotica (Lactobacillus stammen) en andere ingrediënten zoals sapienezuur en vitamine E, die de barrièrefunctie versterken en de huid voorbereiden op de Post-Care behandeling.

Het bevat 1 miljoen levende probiotische bacteriën per milliliter. Dit is een vrij lage dosis probiotica die het immuunsysteem laat wennen aan de Lactobacillus, zodat er na de behandeling profijt is van de Post-Care Oil die een hoge dosis probiotica bevat, die het immuunsysteem niet activeert.

Post-Care Oil

Na de ingreep of behandeling wordt de huid behandeld met de Post-Care Oil. Met als doel het normaliseren van het huidmicrobioom en de ontstekingsreactie af te remmen. Deze olie bevat een hogere synergetische dosering van levende probiotica en andere biotechnologische ingrediënten als sapienezuur en vitamine E om de huid te beschermen tegen potentiële infectie en de vrijlating van collageen te maximaliseren.

100 miljoen levende Lactobacillen

Het bevat 100 miljoen KVE*/ml levende Lactobacillus. Deze hogere dosering brengt een proces van competitieve uitsluiting op gang. Dit betekent dat de probiotica alle beschikbare plaatsen bezet en alle aanwezige voedingsstoffen opneemt, waardoor andere juist ziekmakende bacteriën, zoals de Staphylococcus aureus, minder kans krijgen zich te vestigen. Ook bij dit product wordt de Activator gebruikt om de Lactobacillen, te activeren.

Het gebruik hiervan start je vijf uur na de behandeling thuis – mits je huid het Pre-Care proces heeft doorlopen gedurende twee weken.  Mocht dit niet het geval zijn, start je pas 48 uur na de behandeling met de Post-Care Oil. Je gebruikt deze producten twee weken lang twee keer per dag.

Welke typen Lactobacillus worden gebruikt?

Er wordt gebruik gemaakt van Lactobacillus Plantarum, Lactobacillus Crispatus, en Lactobacillus Rhamnosus. Lactobacillus Plantarum is een sterk beschermende microob die zijn omgeving agressief verdedigt. Lactobacillus Rhamnosus is een microob die goed communiceert met ons immuunsysteem. Lactobacillus Crispatus heeft een lange geschiedenis met de mens en is uniek voor onze soort.

De vrouw op de foto’s hieronder heeft een gecombineerde microneedling met radiofrequentiebehandeling gehad.

Bij welk type behandelingen gebruik je deze producten?

Denk aan alle behandelingen waarbij warmte vrijkomt in de huid. Van laser tot allerlei mildere energy based devices (ultrasound, plasma, en dergelijke). Maar ook microneedling, dermabrasie en peelings (van mild tot diep). Bij Botox en fillers hoeven deze producten niet gebruikt te worden.

Het is overigens niet zo dat deze behandelingen je microbioom volledig verwijderen. Een deel gaat verloren, maar dat wordt ook weer aangevuld vanuit de diepere huidlagen.

Anti-inflammatory massage

Esse Skincare introduceert in 2024 een anti-inflammatory massage die ontwikkeld is om vier weken vooraf en 4 weken achteraf te geven. Deze behandeling zal helpen bij het optimaliseren van de verschuiving van het huidmicrobioom richting een gezondere staat, het verbeteren van de barrièrefunctie, verminderen van inflammatie en versterken en reguleren het immuunsysteem.

De producten kunnen niet bij huidziekten met een ontstekingsreactie, zoals eczeem en psoriasis, gebruikt worden.

Wil je meer weten over deze bijzondere producten? Je vindt een salon in jouw buurt via deze salonfinder.

Lees ook:

 



Lees ook