Met de probiotische skincare van Esse kun je je huid echt prachtig houden in de overgang

07:36 - 04:34
luistertijd 07:36 - leestijd 04:34

De menopauze is een kenmerkende fase in het vrouwenleven waarin de hormonale balans tussen de vrouwelijke en mannelijke hormonen aanzienlijk verandert. Door de afname van oestrogeen en progesteron zal de huidconditie ook behoorlijk veranderen. Wat kun je doen om je huid in haar best mogelijke conditie te houden, het is namelijk mogelijk. Ik woonde een lezing bij door Alicia Stander van het internationale Esse Skincare education team Esse is leider op het gebied van probiotische skincare. Wie het eenmaal gebruikt, wil nooit meer anders;-) Ook vertelt schoonheidsspecialiste Patricia Honders over haar ervaringen met de menopauze huid.

Alicia Stender, internationaal educatieteam Esse Skincare

Met deze hormonen doen we het

In het vrouwenlichaam zijn deze vier hormonen het meest belangrijk: oestrogeen, progesteron, testosteron en prolactine. De eerste drie hormonen worden door de eierstokken geproduceerd, prolactine wordt in de hersens geactiveerd. Na de overgang vindt productie van de eerste drie hormonen vooral in het vetweefsel plaats en in de bijnieren. Maar wel in geringe mate.

Oestrogeen in de huid verstopt

Het is bijzonder om te weten dat oestrogeen door de gehele huid terug te vinden is: in de epidermis, in de dermis, in de haarfollikels, in de talgkliertjes, in de vetcellen dus, maar ook in de melanocyten, in de keratinocyten en in de fibroblasten.

De huidbarrière verzwakt

Als je dit leest snap je wel waarom de huid zo kan veranderen in de menopauze. Het heeft een direct effect op de verminderde aanmaak van collageen en elastine, de aanmaak van hyaluronzuur in de extracellulaire matrix en verhoogt het aantal eindproducten van  het versuikeringsproces in de huid, waardoor er (diepe) rimpels en verslapping ontstaan. Daarnaast neemt de talgproductie af en verhoogt de pH-waarde van de huid. Dit maakt de huidbarriere steeds kwetsbaarder.

Van roodheid tot acne?

Andere issues die kunnen ontstaan in de menopauzale huid zijn een toename van onzuiverheden of zelfs acnesymptomen (komt bij 20% tot 40% van de vrouwen voor), roodheid en pigmentvlekken. Allemaal getriggerd door toenemende ontstekingsreacties, omdat de immuniteit in de huid afneemt.

De microbioom samenstelling verandert

Als je dit allemaal leest en je weet al wat meer van het microbioom van de huid, de bacteriën, gisten en schimmels die er van nature op leven en jouw huid gezond houden, snap je ook dat dit microbioom qua samenstelling zal veranderen in de overgang. Bacteriën die houden van droogte nemen toe, en de soorten die houden van talg nemen af. Ook nemen de zo heilzame Lactobacillus bacteriën af, des te meer reden om deze aan te vullen!

Heilzame ingrediënten

Esse Skincare heeft een aantal heel mooie ingrediënten in de skincare verwerkt die de veranderende huid in de overgang uitstekend kunnen ondersteunen.

Zoals bijvoorbeeld Ximenia olie, Jojoba olie en Sapienic Acid die integreren in het natuurlijke talg op de huid , waardoor deze weer van een goede  kwaliteit vetstoffen wordt voorzien. Probiotica helpen om de vochtbalans van de huid goed op peil te houden  en de huidbarrière te herstellen. Plantaardig Bakuchiol is een goed alternatief voor retinol bij onder andere rimpel- en pigmentvorming. Pro-vitamine D helpt de huid weerbaarder te maken tegen externe invloeden en zorgt ervoor dat de huid hieruit heel efficiënt vitamine D kan maken, wat zo belangrijk is voor de algehele gezondheid. Meer vitamine D, betekent minder inflammatie en tragere huidveroudering.

Hoe werkt schoonheidsspecialiste Patricia Honders met de menopauze huid?

Patricia Honders werkt al 12 jaar met Esse Skincare

‘Ik merk vaak dat cliënten nog niet goed voorbereid zijn op de huidveranderingen die gaan komen in de menopauze. Zo is zal een huid die al in optimale conditie is voordat de overgang begint, veel minder problemen ondervinden.

Kennis delen is heel belangrijk voor een vrouw in de menopauze

Verder vind ik de combinatie van kennis en emphatie heel belangrijk. De menopauze kan soms een eenzaam en heftig proces zijn. Hulp bij de huidverzorging, herkenbaarheid en empathie doet vaak al wonderen en vermindert stress.

Ik maak altijd een maatwerkplan, dat ook zeker geen quick fix is. Esse is een merk dat gelooft in een gedegen opbouw van optimalisatie van de huid. Je zal echt een prachtig en langdurig resultaat ervaren. Als je begrijpt hoe de huid is opgebouwd en hoe de producten werken en wat die voor de huid doen, werkt dat enorm motiverend. Als er opvliegers zijn adviseer ik lichte formules die olievrij zijn. Bij oneffenheden is de foundation met spf 30 echt onmisbaar.’

Esse adviezen, voor elke huidconditie in de menopauze

Als je huid nogal droog geworden is, zijn dit prachtige producten om thuis te gebruiken:

Het Resurrect Serum, het Intensity Serum, Bakuchiol serum en het Ageless Serum. Qua moisturising eigenschappen zijn deze producten heel fijn: Defence Moisturiser en Restorative Moisturiser. Als extra voedingslaag kun je ook met olie werken bij deze producten, zoals met de Protect Oil en de Repair Oil. Fijn is ook het Cream Mask.

Bij verlies van huidstevigheid zijn deze producten echte aanraders: Probiotic Serum (levende probiotica voor optimale anti-ageing), Ageless Serum (verstevigend en opvullend), Intensity Serum (anti-rimpel en hydraterend), Restorative Moisturiser (voedend en herstellend), Defence Moisturiser (beschermend en hydraterend) en de Protect Oil (verstevigend en beschermt tegen vrije radicalen).

Bij pigmentvlekken worden deze producten aangeraden: Ageless Serum (sterk verhelderend en gaat transport van pigment tegen), Bakuchiol Serum (licht serum met ontstekingsremmende eigenschappen om pigmentatie tegen te gaan), Resurrect Serum (verstevigend, beschermt tegen afbraak van collageen en gaat overmatige pigmentvorming tegen), Eye Contour Cream (sterk verhelderend en gaat nieuwe pigmentvormig tegen) en het Cream Mask (verhelderend masker).

Heb je problemen met een typische menopauze-acne kies dan voor deze producten: Bakuchiol Serum (ontstekingsremmend, beschermt collageen en elastinenetwerken), Clarifying Oil (levende probiotica die het microbioom in balans brengen en onstekingsreacties vermindert), Clarifying Serum (verheldert en gaat onzuiverheden tegen) en de Spot Corrector (plaatstelijke behandeling van onstekingen en onzuiverheden).

Kijk voor informatie over alle Esse producten op www.esseskincare.nl

Speciale massage techniek

Ga vooral ook met enige regelmaat naar een huidspecialist die met Esse Skincare werkt, voor een effectieve behandeling. Je kunt dan een facial ondergaan met levende probiotica die je huidconditie een enorme boost geven, aangevuld met een  speciale massagetechniek voor de menopauzale huid, die de volgende combinatie van technieken bevat: Zweedse massagegrepen, acupressuur, emotional freedom tapping, vagus nerve stimulatie, pincements en het gebruik van een massagesteen.

Video

Bekijk hier ook de video van de facial die Monique recent kreeg voor haar menopauze huidconditie (of klik hier): 

Lees ook:

Lees ook