Je besef van tijd in de natuur wordt anders, denderende gedachten stoppen ook

08:32 - 05:07
luistertijd 08:32 - leestijd 05:07

Door het razende tempo van het leven is de kans groot dat we alle besef van tijd verliezen. De natuur trapt op de rem en brengt ons terug in ons ritme, zo bewijst een nieuw onderzoek. En dit is echt bijzonder, het is namelijk heel erg waar.

We maken elkaar helemaal gek met het moordende leeftempo

De wereld wordt steeds competitiever, alles moet snel, snel, snel en iedereen is druk, druk, druk. Er moet geproduceerd worden en wel nu, meteen, op tijd, anders is iemand anders je voor. Het zorgt ervoor dat het tempo van het leven haast net meer bij te benen is. De tijd vliegt en voor je het weet vraag je je af waar de tijd gebleven is. Vooral in de steden vliegen de uren, dagen, weken, maanden in een oogwenk voorbij; je knippert twee keer met je ogen en je bent alweer een jaar ouder, zo lijkt het vaak.

Je doet nog nauwelijks wat je echt wilt

En zo komt iedereen tijd te kort. Omdat we zoveel moeten, houden we nauwelijks tijd over om te doen wat we willen. We hebben het niet alleen steeds druk, om ons heen is ook alles steeds druk, in beweging, lawaaierig, onrustig. Het is uitputtend en je moet je concentreren om overeind te blijven. Ook dat doet rare dingen met je besef van tijd.

Haal jezelf eens uit dat moeras van eindeloze drukte

Hoog tijd om weer grip op de tijd te krijgen. Gelukkig kan dat. We hoeven onszelf alleen maar weg te halen uit de eindeloze drukte om ons heen en in ons hoofd.

Wat is jouw besef van tijd

De opeenvolging van acties

Hoe we tijd ervaren is afhankelijk van drie dingen. Ten eerste de opeenvolging van dingen, hoe we de volgorde van gebeurtenissen ervaren. Bijvoorbeeld: op een lichtschakelaar duwen en een lamp die aangaat lijken gelijktijdige gebeurtenissen maar we weten precies in welke volgorde die twee dingen gebeuren. Omdat we zulke dingen weten, begrijpen we wat er allemaal gebeurt in de wereld om ons heen.

Hoe lang duurt tijd

Ten tweede hoe lang tijd lijkt te duren. Daarmee wordt bedoelt hoe we de tijdsduur van een gebeurtenis ervaren en inschatten. Een uur in de wachtkamer bij de tandarts lijkt eindeloos veel langer te duren dan een uur in de kroeg met vrienden. De tijd stond stil, de tijd vloog voorbij – die dingen.

In welk perspectief zien we tijd

Ten derde in welk perspectief we de tijd zien, hoe we naar het verleden, het heden en de toekomst kijken. Mensen hebben een unieke gave: we kunnen tijdreizen – in ons hoofd. We kunnen terugdenken aan gebeurtenissen uit het verleden maar we zijn ook in staat om ons een beeld te vormen van zaken die nog moeten gaan gebeuren. En als we goed bij de les blijven kunnen we ons ook geheel in het heden bevinden.

Sommige mensen blijven te veel hangen in het verleden, anderen dagdromen te veel over wat nog moet komen. Een balans vinden tussen de tijd uit het verleden, het heden en de toekomst en daar soepel tussen kunnen ‘reizen’ is gezond en geeft een hoop rust en welbevinden in je hoofd.

De invloed van je karakter en je bezigheden

Die balans tussen verleden, heden en toekomst geeft je ook een goed besef van tijd en het verstrijken er van. En toch zien we de tijd allemaal anders. Hoe we de tijd zien, wordt beïnvloed door ons karakter, onze eigenschappen, onze bezigheden en omgeving. Ons besef van tijd verandert bijvoorbeeld als we ons flink moeten concentreren op ons werk, of als we vastzitten in een file, of als we in een tandartsstoel liggen en een oncomfortabele behandeling ondergaan.

Wat de natuur kan doen voor je besef van tijd

Willen we ons besef van tijd, en onze geest, ons lijf en onze emoties weer herstellen en terugbrengen naar de natuurlijke staat dan moeten we, je raadt het al, de natuur opzoeken.

Hoe de natuur je weer bij de tijd brengt

Uit tal van psychologische experimenten blijkt dat een middag in bossen, duinen, heidevelden, strand of bergen een positief effect heeft op hoe je tijd beleeft.

In de natuur ervaar je meer tijd, dat zit zo…..

Een verblijf in de natuur heeft vooral effect op hoe we de tijdsduur ervaren. Zo blijkt uit een onderzoek dat als mensen wordt gevraagd hoe lang een wandeling in de natuur of een wandeling in de stad duurde, ze antwoorden dat de wandeling in de natuur langer duurde, terwijl beide wandelingen dezelfde duur hadden. In de natuur lijkt tijd langer te duren, we ervaren meer tijd.

De natuur laat je focussen op natuur, je vergeet het heden en verleden

Uit een ander onderzoek blijkt dat mensen die gevraagd wordt om in hun eentje een tijdje in stilte door te brengen vaak in hun gedachten afdwalen naar het verleden of de toekomst. Doen ze dit echter in de natuur dan geven ze na afloop aan met hun gedachten meestal in het heden te zijn gebleven, gefocust op de natuurpracht om hen heen.

Ook andere onderzoeken wijzen er op dat de natuur ervoor zorgt dat we een veel gezonder perspectief van tijd ervaren en we veel positiever zijn over hoe we ons op zo’n moment voelen. We weten al heel lang dat een verblijf in natuur, of het nu een korte boswandeling is of een kampeertocht van enkele dagen, helend werkt op lichaam en geest. Het is echter ook goed om te weten hoe goed de natuur is voor ons besef van tijd, hoe we tijd ervaren en hoe we ons goed kunnen voelen in ieder moment.

Natuurlijk kunnen we niet altijd in de natuur zijn. Maar de kennis van het effect van de natuur op ons welbevinden kan bijzonder nuttig zijn bij het ontwerpen van huizen, bedrijfsruimtes, wijken en steden. Onze dagelijkse omgeving kan er alleen maar gezonder door worden.

Bron.

p.s. Monique wil daar graag iets aan toevoegen uit eigen ervaring: ‘Ik heb deze winter twee maanden doorgebracht in de Kretenzische natuur. Het is ongelofelijk wat het met je gevoel van welbevinden doet als je in een omgeving bent zonder stadse prikkels en gehaaste mensen. De natuur is veranderlijk, de hele dag door, waar ik was, maar de energie was zo zingevend. De ruige natuur omvatte me in al haar groteskheid. 24/7 had ik uitzicht op het Kretenzisch hooggebergte, op de Libische Zee.

Ik baadde in het licht en de waanzinnige kleuren van de winterse natuur in dit Mediterrane gebied. Ik raakte veel meer gefocust omdat ik geen afleiding meer had. Ik werkte gewoon, maar mijn brein kwam tot rust. Geen doordenderende trein van gedachten meer, uit verleden of over de toekomst. Ik was alleen maar in het ‘nu ‘, opgenomen door het ritme van de natuur. Mijn zintuigen kwamen tot leven. Geuren, kleuren, wind, licht, regen, onweer. Ik heb nooit geweten dat het zo’n impact kan hebben, om jezelf voor een langere tijd uit je gehaaste overprikkelde leven te knippen. Je krijgt een reset. Rust om tot nieuwe inzichten te komen, opnieuw en anders te gaan voelen. Een cadeau aan jezelf.

Weet je wat ik leerde? Thuis in Amsterdam zag ik hoe we maar van alles creëren om ons goed te voelen, om te overleven. In de natuur is alles aanwezig wat je nodig hebt, om jezelf te voeden en om jezelf goed te voelen. Je hoeft niets te verzinnen, te maken. Het is er…..Je kan heel dichtbij jezelf blijven. No more keeping up appearances…..’

Lees ook:

Lees ook