Trauma slaat zich ook op in het lichaam en dat kan uitmonden in ziekte

04:06 - 02:28
luistertijd 04:06 - leestijd 02:28

Een nieuwe vorm van therapie gaat er van uit dat trauma’s zich vastzetten in je lichaam en leiden tot somatische klachten als spierpijn en spanningen. Door zich te richten op deze lichamelijke klachten probeert somatische therapie de opgeslagen trauma’s te bevrijden zodat ze verdwijnen en je lichaam en ook je geest kunnen helen

Lichaam en geest zijn één. Iedere cel van je lichaam heeft een geheugen en traumatische gebeurtenissen kunnen dan ook op cellulair niveau in je lichaam opgeslagen blijven. Geen wonder dat zo’n trauma zich vervolgens uit in allerlei lichamelijke klachten, van stijfheid en spierpijn tot slapeloosheid. In somatische therapie ga je aan de slag met de opgeslagen pijn die deze klachten veroorzaakt.

Gevangen emoties

Somatische therapie is nog niet erg bekend maar zit in de hoek van andere therapieën die het verband tussen lichaam en geest als basis van aanpak hebben, zoals MBSR (mind-body stress reduction), mindfulness en meditatie.

Somatische therapie richt zich op het lichaam en gaat op zoek naar hoe (opgeslagen) emoties zich uiten in het lichaam. De therapie gaat er van uit dat niet opgeloste emoties ‘gevangen’ kunnen zitten in het lichaam en daar voor klachten kunnen zorgen. Door zich te richten op die lichamelijke klachten probeert de therapie om de kracht van de negatieve, opgesloten emoties weg te nemen, waardoor de lichamelijke klachten verdwijnen.

Bij rouw, PTSS, angsten

De therapie lijkt vooral waardevol voor mensen die last hebben van posttraumatisch stress syndroom, complexe vormen van verdriet en rouw, depressie, angsten, een laag zelfbeeld en problemen met vertrouwen en intimiteit.

Uitputtend en slopend

De chronische en constante stress die deze klachten opleveren vertalen zich vaak naar lichamelijke klachten als spierspanning, vooral in de nek de schouders, de rug en de kaken. Dat voelt niet alleen ellendig, het zorgt er ook voor dat men slecht slaapt en problemen ondervindt bij uitvoeren van dagelijkse taken. Het voelt bijna als een milde paniekaanval, die op de achtergrond altijd zoemend aanwezig is en constant zachtjes doorzeurt, dag en nacht. Niet alleen geestelijk uitputtend maar uiteindelijk ook slopend voor de gezondheid van je lijf.

De angel uit nare emoties halen

Anders dan de traditionele praattherapieën richt somatische therapie zich in eerste instantie op het lichaam, niet op de geest. Mensen leren weer te voelen, het hele lichaam, stijve spieren en spanningen en al en leren zo gaandeweg dat hun lichaam een goed, veilige plek is. Tegelijkertijd leert men omgaan met de opgeslagen gedachten, de emoties en herinneringen waardoor de angel uit al die vaak oude, nare emoties wordt gehaald. Somatische therapie maakt daartoe gebruik van tal van bekende technieken, zoals acupressuur, ademhalingsoefeningen, hypnose en zelfs dans.

Meer onderzoek is nodig

Heel veel onderzoek is er nog niet gedaan naar somatische therapie, maar het onderzoek dat er is, is voornamelijk gedaan op en door het Amerikaanse Harvard, lijkt er op dat deze therapievorm wel degelijk grote positieve invloed heeft. Omdat de therapie echter vrij nieuw is en er dus geen langdurig onderzoek en duidelijke conclusies zijn, wordt somatische therapie nu altijd aangeraden in combinatie met een meer traditionele vorm van therapie, zoals cognitieve gedragstherapie. De toekomst zal verder uitwijzen of deze nieuwe vorm van therapie aanslaat. Meer onderzoek is, zoals altijd, nodig.  

Bron

Lees ook