Niet goed ademen verhoogt stress en verzwakt je imuunsysteem

03:00 - 01:48
luistertijd 03:00 - leestijd 01:48

Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik weet door vele jaren van ademhalingstraining tijdens yoga- en Gyrotonic lessen wel dat buikademhaling het meest gezond is. Het is voor mij ook een teken aan de wand als mijn ademhaling hoog zit, in de borst: spanning. Dan neem ik een stap terug. Wist je dat een chronisch tekort aan zuurstof tot ziekte kan leiden en je immuunsysteem verzwakt?

Maar wat is disfunctioneel ademen eigenlijk en hoezo kan dat een probleem voor je gezondheid zijn?

Je ademhaling klopt niet bij wat je doet

Als je een ‘disfunctionele ademhaling’ hebt, dan heb je een ademhaling die niet past bij wat je op dat moment aan het doen bent. Je ademt bijvoorbeeld te snel terwijl je rustig in je bed ligt. Of je neemt diepe ademteugen terwijl je rustig op je stoel in de klas zit. Meestal adem je dan ook meer met je borst dan met je buik.

Te hoge ademhaling

Ook kan het zijn dat je een disfunctionele ademhaling hebt bij inspanning. Je probeert dan langzaam te blijven ademen, terwijl je eigenlijk zou moeten hijgen door de inspanning. Of je gaat je schouderspieren of de spieren rond je borstkast te veel inzetten, waardoor je een erg hoge en snelle ademhaling krijgt.


Ontregeld ademcentrum; veel zuchten

Jouw ademcentrum regelt je ademhaling. Dit gebeurt automatisch, dat wil zeggen dat je niet over je ademhaling hoeft na te denken. (Gelukkig maar!) Maar als je een disfunctioneel adempatroon hebt dan raakt je ademcentrum een beetje ontregeld. Hierdoor ga je nog vaker diep zuchten en sneller ademen. Daardoor ontstaan er allerlei reacties in je lichaam.

Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van:

De oorzaak?

Hoe het komt is vaak niet helemaal duidelijk. Het ontstaat ook bij iedereen weer anders. Spanning, stress of angst, benauwdheid door zware verkoudheid of astma en buikpijn zijn veel voorkomende oorzaken. Het kan zijn dat je al heel lang een disfunctionele ademhaling hebt, maar dat de klachten die er bij horen steeds erger worden.

Allereerst is het belangrijk dat je weet wat er met je aan de hand is. Als je weet dat de klachten die je hebt, zijn ontstaan door een disfunctionele ademhaling, dan kun je er heel goed wat aan gaan doen. Met ademhalingsoefeningen leer je hoe je jouw ademhaling kan sturen.

Maar ook ontspanningsoefeningen kunnen je soms heel goed helpen. En vergeet sporten en bewegen niet! Als je weet hoe je je ademhaling onder controle houdt tijdens inspanning, zal het sporten gemakkelijker gaan en kan je inspanningen langer volhouden.

Lees ook