Het verhaal van cosmeticaproducent en merkeigenaar Miranda Balk

06:52 - 04:07
luistertijd 06:52 - leestijd 04:07

Als eigenaar van een Nederlands cosmeticaproductie bedrijf moet je op de hoogte zijn van de laatste trends en ontwikkelingen. Zo ligt bij mij, en mijn collega’s van Cosmetize de focus op grondstof innovatie. Hierbij speelt het gebruik van geüpcyclede ingrediënten (reststoffen uit bijvoorbeeld de voedingsindustrie) een belangrijke rol.

Afstand nemen van verdachte stoffen

Ook nemen wij bewust steeds meer afstand van stoffen die een verdacht imago hebben, waaronder een aantal UV-filters en microplastics, maar ook bepaalde geurstoffen en conserveermiddelen. In dit artikel vertel ik je ook over de keuzes die we hebben gemaakt voor Muze, ons eigen merk, en een van de meest schone cosmeticamerken die er nu te vinden is.

Duurzaamheid is voor ons belangrijk. Door gebruik te maken geüpcyclede ingrediënten kunnen we ook ook ethische producten aanbieden. Effectiviteit staat voorop, maar we willen ook een milieuvriendelijk geweten hebben. Als cosmeticaproducent voldoen we hiermee niet alleen aan de verwachtingen van onze opdrachtgevers, maar hebben we ook een positieve impact op de wereld om ons heen. Het is een reis waarbij we voortdurend streven naar verbetering en duurzame keuzes hoog in het vaandel dragen.

Microplastics

Neem microplastics: als je je bedenkt dat microplastics aanwezig zijn in de placenta, vruchtwater, bloed en longen, voel ik de behoefte niet meer om hier nog mee te werken. Hoewel de langetermijneffecten nog grotendeels onbekend zijn, vind ik het cruciaal om ze te vermijden.

Hormoonverstoring

Hetzelfde geldt voor de hormoonverstorende effecten van stoffen in cosmetica. Daar weten we nog minder van, wat het des te zorgelijker maakt. Deze stoffen kunnen de hormoonbalans verstoren en de functies van het lichaam imiteren, blokkeren of veranderen.

Huidirritatie en milieubelasting

Voorbeelden van hormoonverstorende stoffen zijn synthetische parfums (ftalaten), synthetische bewaarmiddelen (parabenen) en synthetische UV-filters zoals benzophenone en homosalate. Onderzoek toont aan dat deze stoffen bewezen hormoonverstorend werken, vrije radicalen veroorzaken, gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen (zelfs door een gezonde huid heen), een hoog risico op huidirritatie met zich meebrengen, instabiel zijn en bovendien aanzienlijke milieubelasting veroorzaken.

Future Proof

Voor ons is het genoeg reden om bij de ontwikkeling van het eigen merk Muze Skincare heel bewust te kiezen voor alleen de allerbeste en meeste duurzame ingrediënten. We hebben een future proof productlijn ontwikkeld waarbij we zoveel mogelijk ingrediënten uit de natuur gebruiken.

Jarenlang hebben we de formules eindeloos getest om de actieve ingrediënten zo hoog mogelijk te doseren voor het beste huidresultaat. De belangrijkste bouwstenen voor de producen zijn antioxidanten, prebiotica, celcommunicerende en huideigen bestandsdelen.

Het waarom van plantwater

Alle ingrediënten hebben een actieve werking. Wist je dat 99% van alle huidverzorgingsproducten voor meer dan de helft uit water bestaat en je dus grotendeels betaalt voor water? Water doet niks voor je huid, om die reden hebben wij water vervangen voor plantwater. Voor onze zonnebrand maken we enkel gebruik van een natuurlijk en mineraal filter: Zinkoxide. Een prachtige grondstof met een uitstekend veiligheidsprofiel. Het voordeel bij een mineraal filter als Zinkoxide is dat het direct een beschermend laagje op de huid legt, waardoor je ook onmiddellijk bent tegen de zon.

Uitgesloten stoffen

Ook hebben we bewust gekozen om andere verdachte stoffen niet te gebruiken. Ik noem ze hieronder op:

Ik ben absoluut kritisch over bovenstaande ingrediënten. Ze veroorzaken irritaties en uitdroging, en dat wil je absoluut vermijden. Wij geven de voorkeur aan pure grondstoffen zonder onzuiverheden en toevoegingen.

Lichaamseigen stoffen en het microbioom

Mooie voorbeelden vind ik lichaamseigen ingrediënten zoals hyaluron en squalane. Ook maken we graag gebruik van prebiotica, zoals Inuline, in onze producten. Deze prebiotica, gewonnen uit de wortels van cichorei en het hart van de agave, zorgen voor hydratatie via de huidmicrobiota. Ze helpen ook om de schadelijke effecten van conserveermiddelen tegen te gaan en stimuleren een synergetische werking voor een super hydratatie en bescherming van het microbioom.

De stoffen waar we fan van zijn

Hieronder geef ik je een overzicht van werkzame stoffen die wij juist in de producten van Muze Skincare gebruiken. Deze zorgvuldig geselecteerde ingrediënten dragen bij aan de verbetering van het micrioboom, en zorgen voor de mooiste anti-aging resultaten.

Ik durf met trots te zeggen dat we met Muze het meest natuurlijke en effectieve anti-aging skincare merk ter wereld hebben ontwikkeld.

Lees ook