Hoe voelt jouw crème aan in 2027, zonder siliconen en microplastics?

05:44 - 03:26
luistertijd 05:44 - leestijd 03:26

Verandering staat voor de deur. Microplastics hebben de hoofdrol opgeëist, en de beauty scene staat op het punt van een serieuze “facelift”. Hoe ziet onze wereld eruit zonder microplastics en siliconen, en behoudt ons favoriete product nog steeds hetzelfde gevoel? Dit zijn de vragen die ons nieuwsgierig maken tijdens deze skincare revolutie. Skincare ontwikkelaar Miranda Balk praat je bij….

Miranda Balk

Wat is clean beauty?

Clean beauty is nu een veelbesproken onderwerp, maar wat betekent het eigenlijk? Het gaat verder dan groen, veganistisch of milieuvriendelijk zijn. Het draait om ethisch verantwoorde producten met biologisch afbreekbare en recyclebare ingrediënten. Het betekent ook vrij zijn van schadelijke stoffen die in verband worden gebracht met ernstige gezondheidseffecten.

Geen beschermd begrip

Kunnen we vertrouwen op de labels, of hebben we als consument de plicht om beter te onderzoeken wat we op onze huid smeren? Het label ‘clean beauty’ is niet beschermd, waardoor veel cosmeticamerken het naar eigen inzicht kunnen gebruiken. Ondanks beweringen van veel merken over de afwezigheid van schadelijke stoffen zoals microplastics, blijft het lastig om dit te verifiëren.

Wat smeer je op je huid?

Laten we eens kijken naar wat je dagelijks op je huid smeert. Onze huid, ons grootste orgaan, absorbeert chemicaliën uit skincare zonder dat we het doorhebben. En weet je wat? Microplastics, die onzichtbare plastic deeltjes, sluipen ons lichaam binnen.

Er wordt steeds meer bekend over de schadelijke gevolgen van deze kleine deeltjes voor onze gezondheid en het milieu. Microplastics zijn kleine, onzichtbare deeltjes plastic die ongemerkt je lichaam binnendringen via onder meer huidverzorgingsproducten.

Daarom is het zo belangrijk om aandacht te besteden aan wat we op onze huid aanbrengen en te kiezen voor producten die vrij zijn van o.a. microplastics, siliconen en hormoonverstorende stoffen. Want als we goed voor onze huid zorgen, zorgen we goed voor onszelf!

Wil je weten of je product microplastics bevat. Scan je product met de Beat the Microbead app, deze app is ontwikkeld door de Plastic Soup Foundation en checkt of er microplastics in je product zitten. Komen er oranje of rode ingrediënten naar voren, dan kan je het product beter niet gebruiken.

Wat gaat er veranderen qua wetgeving?

Vanaf 15 oktober 2023 zijn cosmetische microbeads uitgespeeld. De kleine plastic vriendjes die dode huidcellen verwijderen, worden buitenspel gezet. Voor andere microplastics is er een overgangsperiode van vier tot twaalf jaar, waarin duurzamere alternatieven geïntroduceerd moeten worden.

Ook siliconen onder het vergrootglas

Een ander punt is het verbod op bepaalde siliconen. Siliconen zijn slecht biologisch afbreekbaar en zullen naar verwachting in het milieu blijven bestaan en giftig zijn voor in het water levende organismen. Trimethylsiloxysilicate en Dimethylsiloxane zijn door TAUW aangemerkt als microplastics. TAUW is een Europees advies- en ingenieursbureau met een sterke positie in milieuadvies en het haalbaar maken van duurzaamheid.

Ook problematisch…

Andere siliconen die nog niet onder microplastics vallen, maar waarvan wel is aangetoond dat ze het water leven aantasten of zelfs vermoed wordt dat ze kankerverwekkend zijn: Cyclohexasiloxane (D6) Cyclopentasiloxane (D5) en Cyclotetrasiloxane (D4). Deze siliconen worden ontzettend veel gebruikt incosmetica.

Het grootste probleem is de zuiverheid van de siliconen – of eigenlijk het gebrek daaraan. Op 22 juni jl. is daarom een verdere beperkinging op deze grondstoffen ingesteld. De beperking geldt niet alleen voor rinse off, maar de Reach verordening wil dit ook laten gelden voor alle leave on producten met deze siliconen.

Hoe gaan we microplastics en silliconen vervangen?

Het vervangen van microplastics en siliconen is geen eenvoudige taak. Cosmetica multinationals staan voor grote uitdagingen bij het aanpassen van hun formules, waarbij plantaardige alternatieven vaak kostbaarder en daardoor minder aantrekkelijk zijn.

De duur van deze overgang hangt af van de complexiteit, het aantal formuleringen en de beschikbaarheid van veilige alternatieven. Voor kleinere merken is deze transitie gemakkelijker op te volgen. Zij zijn flexibel en kunnen de formules sneller aanpassen.

Hoe voelt je crème in 2027 aan?

Nu, terugkomend op de vraag of jouw favoriete product in 2027 hetzelfde zal aanvoelen: momenteel zijn er geen plantaardige vervangers die het siliconengevoel kunnen nabootsen. Plantaardige siliconenvarianten komen weliswaar in de buurt, maar het kan voor veel cosmeticagebruikers toch wennen zijn.

Voor veel mensen die graag natuurlijke skincare gebruiken zal er niet veel veranderen. Deze formules zijn immers al vrij van microplastics en siliconen. Voor mensen die merken gebruiken waar veel polymeren en siliconen in verwerkt zijn zal het even wennen worden. De huid moet vaak echt even “afkicken” van deze microplastics en kan zelfs wat schilferen en geïrriteerd en rood aanvoelen. Houd daarom vol, je huid zal je dankbaar zijn.

Het is een tijd om bewust te kijken naar jouw keuzes op het gebied van huidverzorging. Je keuzes van vandaaag bepalen de schoonheid van morgen. Wees alert en maak gezonde keuzes, niet alleen voor je huid maar ook voor het milieu

Miranda Balk is mede-ontwikkelaar van het mooie Nederlandse clean beauty skincare merk MUZE. Bezoek hier de website van MUZE en lees nog veel meer over clean beauty en de MUZE producten.

Lees ook:

Nieuwsgierig en wil je nog meer weten? Beluister hier dan de boeiende podcast met haar businesspartner Marieke Hop over de kansen en valkuilen van clean beauty en hoe Muze ontstond;-

Lees ook