De onderzoeksgroep was klein, maar het resultaat veelbelovend

03:59 - 02:23
luistertijd 03:59 - leestijd 02:23


Het komt gelukkig niet vaak voor maar het kán gebeuren: permanent gezwollen onderoogleden na het gebruik van tijdelijke fillers op basis van hyaluronzuur. Tot nu toe was er weinig anders tegen te doen dan het oplosmiddel hyaluronidase gebruiken. Maar er is onderzoek gedaan naar complementerende behandelingen, met resultaat.

Over welk gezichtsgebied praten we?

We praten hier over complicaties die ontstaan na het injecteren van hyaluronzuur in de ‘driehoek’ die wordt begrenst door de onderkant van oog, de zijkant van de neus en het jukbeen. Het vullen van dit deel van gezicht geeft vaak een mooi en fris resultaat: donkere kringen zijn veel minder zichtbaar en door het volume heeft het gezicht weer een meer jeugdige, uitgeruste uitstraling met eveneens wat meer contour.

Dunne huid, dikke huid, veel spiertjes en lymfekanaaltjes

Het is echter ook een zeer kwetsbaar deel van gezicht; de huid onder de ogen is dun en gaat op die plek tamelijk abrupt over in de veel dikkere huid van de wang. Dat maakt injecteren en doseren lastig. Daarnaast bevindt zich op die plek een complex geheel van kleine spiertjes die de oogleden besturen en lymfekanaaltjes die vocht afvoeren. Dit geheel kan makkelijk beschadigd raken door het injecteren van fillers.

Ondeskundigheid of pech?

Complicaties ontstaan vaak door ondeskundig injecteren: te veel of verkeerd geïnjecteerde filler. Maar het kan ook gebeuren als alles wel goed gedaan wordt. Er is ook een aspect van pech – de reactie van een lichaam kan nu eenmaal niet altijd precies voorspeld worden. Als het misgaat kun je last krijgen van ontstekingen, een verkleurde huid, bulten, een onnatuurlijk ‘gevuld’ gezicht of bloeduitstortingen.

Hardnekkige vochtwallen

Een andere vervelende complicatie is permanent gezwollen onderoogleden, hardnekkige vochtwallen die niet makkelijk te bestrijden zijn. Een probleem bij deze laatste is dat tot nu toe niet goed werd begrepen wat nou precies de oorzaak is van deze complicatie waardoor het lastig was om een behandelmethode te ontwikkelen. Wat het extra lastig maakt is dat deze complicatie soms direct na de behandeling optreedt maar soms ook weken of zelfs maanden later.

Hyaluronidase helpt meestal, maar soms niet

Wat vaak helpt om de zwelling weg te krijgen is een behandeling met hyaluronidase. Het lost de filler op. Soms helpt het helaas niet.

Onderzoek met microneedling en laser

Onlangs is uitgebreid onderzoek gedaan naar een behandelmethode van meerdere injecties met hyaluronidase, over een langere tijd, gecombineerd met microneedling of een laserbehandeling. De mensen die werden behandeld, allen vrouwen tussen de 49 en 64 jaar oud, werden door de onderzoekers twee jaar gevolgd. De resultaten waren verbluffend goed: bij één patiënt waren de klachten al na één behandeling geheel verdwenen, de meeste patiënten hadden meerdere behandelingen nodig om tot een goed resultaat te komen. Bij alle patiënten was het resultaat echter beduidend beter dan bij een behandeling met enkel hyaluronidase.

Alhoewel de resultaten bemoedigend zijn, is volgens de wetenschappers meer onderzoek nodig voor men sluitende conclusies kan trekken.

Lees hier meer over dit gepubliceerde ‘open source’ onderzoek in de Aesthetic Surgery Journaal van Oxford University.

Ook fijn om te bekijken en te besluisteren is ons interview met cosmetisch arts KNMG, David Mosmuller:

Heb jij vragen over fillers? BeautyJournaal heeft twee uitstekende cosmetisch artsen in haar team aan wie jij al je vragen kan stellen. Wij zorgen dat je persoonlijk antwoord krijgt.

Stel je vraag aan cosmetisch arts KNMG Frodo Gaymans, en lees hier al onze artikelen met hem

Stel je vraag aan cosmetisch arts KNMG David Mosmuller, en lees hier al onze artikelen met hem

Lees ook