Lymfedrainage ontspant, hydrateert de huid en versterkt je immuunsysteem

03:50 - 02:18
luistertijd 03:50 - leestijd 02:18

Lymfedrainage. Het is een techniek die in de jaren ’60 ontwikkeld is en bekendheid kreeg door de zachte maar zeer effectieve uitwerking op de vochthuishouding van de huidweefsels. Heel mooi is het ook het inzicht dat het immuunversterkend werkt, zeker bij eczeemgevoelige huiden. Toch is het ondergesneeuwd geraakt.

Massage expert Inge Deceuninck vindt dit niet terecht. Het is onontbeerlijk om een lichaam in een gezonde reset te krijgen, maar ook te houden. Kortom: essentieel voor je immuunsysteem! Luister maar naar deze podcast waarin ze alles haarfijn uitlegt.

We gaan hieronder kort even in op hetgeen we bespreken in de podcast.

Wat is lymfedrainage?

Heet is een afvoerende, maar ook zeer rustgevende behandeling. Het helpt bij de afvoer van vocht, maar het heeft ook een positief effect op het immuunsysteem.

Waar zit het lymfestelsel?

Het lymfestelsel kun je vergelijken met het bloedvatenstelsel. Lymfevocht stroomt door het hele lichaam via grote hoofdbanen, lymfeknopen en tal van kleine vertakkingen die tot in de uiterste puntjes van het lichaam komen.

Visualiseer het maar als een boom, waarvan de stronk begint in de borst. De uiterste vertakkingen lopen door tot in de vingers en tenen. Een klein deel gaat omhoog, naar het hoofd. Het lymfesysteem staat in contact met alle filterende organen. Deze zorgen er uiteindelijk voor dat afvalstoffen of geneutraliseerde toxische stoffen het lichaam kunnen verlaten.

Waar bestaat lymfevocht uit?

Het bestaat uit eiwitten, vetten, oplosbare vitaminen, maar ook witte bloedcellen.

Wat merk je ervan als je lymfestelsel niet goed werkt?

Je krijgt gezwollen handen en voeten, maar ook de lymfeklieren in de hals kunnen opzetten. Meestal herkennen we dat als een teken dat we ziek gaan worden.

Lymfedrainage wordt niet veel gegeven in de schoonheidspraktijk, waarom niet?

Inge denkt dat we een beetje vergeten zijn wat een impact deze vorm van massage heeft op onze gezondheid. Ook is het een techniek waarin je je goed moet verdiepen. Hij moet subtiel uitgevoerd worden, en dat wordt soms als wat saai ervaren. Een bindweefselmassage kun je lekker stevig uitvoeren, en daarvan zie je ook instant resultaat. Laten we ook niet vergeten dat lymfedrainage helpt de hydratatie van de huid te verbeteren.

Wat is de rol van lymfedrainage bij huidziekten zoals eczeem?

Je stimuleert het immuunsysteem van de huid, en dat kan bijdragen aan het rustiger maken van de huid.

Postoperatief helpt het om de huidwonden sneller te laten herstellen. Je stimuleert immers de afvoer van overtollig vocht en je helpt bij de toevoer van voedingsstoffen. Het draagt bij om het eventuele risico op infecties te verminderen.

Tot slot bespreken we ook de impact van lymfedrainage bij zwaarlijvige mensen. Door het gewicht worden lymfevaten vaak dichtgedrukt. Dit kan bestaande ontstekingen verergeren, omdat er beperkte afvoer is.

Lees ook:

Luister op:

Speel deze podcast af op:

Lees ook