Ga niet 'bindweefselen' op de huid van iemand die zwaar (mentaal) vermoeid is.

04:54 - 02:56
luistertijd 04:54 - leestijd 02:56

Het is een stelling de we al jaren horen van plastisch chirurgen, met name vanuit Amerika. Onlangs kwam de boodschap weer langs via internationale media. Tijd om onze eigen massagedeskundige Inge Deceuninck er eens goed over door te vragen. Is het een feit of fabel?

Elke beweging van het lichaam geeft een kleine beschadiging, maar…..

‘Deze artsen, zowel plastisch chirurgen als dermatologen zeggen dat je niet aan de huid moet trekken, omdat je hem dan verslapt. Het is een feit dat wanneer je lichaam in beweging komt, zowel bij sport als bij massage van de huid, je een trigger krijgt. Dat is in principe een kleine beschadiging. Maar die kleine beschadiging zorgt er juist voor dat de cellen in actie komen. Ze gaan de kleine schade die wordt aangedaan repareren. Dus dat betekent dat de cellen harder gaan werken.

De huid als basis van je gezondheid

‘De huid bewegen wij sowieso veel te weinig. Het is ons grootste orgaan. Het helpt zeer basale functies in stand te houden, zoals temperatuurregeling, afvoer van afvalstoffen. Afgezien nog van de sensorisch mentale eigenschappen die het heeft voor onze gemoedstoestand.

‘In mijn bindweefselmassage opleidingen leer ik juist de huid op een goede manier te stimuleren. Het metabolisme een boost te geven.

Eerst voelen en kijken: hoe is de huidconditie

‘Dan terug naar het zogeheten ’trekken aan de huid’. Naarmate je ouder wordt, vermindert de elasticiteit van de huid. De collageen- en elastineproduct neemt af. Als je de huid dan optrekt blijft hij even ‘staan’. In mijn optiek is de actie-reactie juist goed. Je prikkelt de huid, zoals ik hierboven al uitlegde.

Voorzichtig met mensen die laag in hun energie zitten

‘Maar, en nu komt het. Deze massages moet je langzaam opbouwen qua intensiteit. Cellen die laag in hun energie zitten, moet je voorzichtig gaan stimuleren. Dit betekent anders gezegd ook dat je nooit zomaar full speed ahead moet gaan bindweefselen. Anders richt je meer schade aan, dan de huid überhaupt aan kan om te herstellen.

Als een huid al uitgeput is…..

‘Oververmoeide, gestreste en emotioneel overladen mensen hebben vaak ook een uitgeputte huid. Nee, daar moet je niet aan gaan kneden. Dan ga je nog meer roofbouw plegen, en dan werk je inderdaad huidverslapping in de huid.

‘Dus: eerst aan de energiebalans van de persoon kijken die op je bank ligt, en de huid daar zacht in meenemen. Laat je huid niet bindweefselen als je totaal uit balans bent. Laat het heel langzaam opbouwen. Dat is mijn advies, en dat is ook wat ik iedereen in mijn trainingen aan de Natural Facelifting Academy leer.

Eerst opbouwen, dan pas trainen

‘Werken vanuit rust, dat kun je celregeneratie tot stand brengen. Gezonde voeding, beweging, goed slapen en werken aan mentale weerbaarheid om tot een stressvrij leven te komen. Tot slot ook werken aan een gezonde huidbarriere met persoonlijke huidverzorging en eventueel huidsuppletie.

Beluister hier ook de complete podcast met Inge Deceunink waarin ze onthult hoe ze werkt:

Wist je dat…….

Heb je een specifieke vraag aan Inge al professional, of als consument over je huid, mail dan via het BeautyJournaal contactformulier. We zorgen altijd dat je persoonlijk antwoord krijgt.

Lees ook