Gezonde, bewuste ademhaling is een van de sleutels naar ontspanning

04:22 - 02:37
luistertijd 04:22 - leestijd 02:37

Op mijn verkenningspad binnen de holistische wereld woonde ik een avond bij in de Amsterdamse Vondelkerk van de Amerikaans-Indiase wijze dame Rajshree Patel. Wat een geweldige ervaring was dat. Een vrouw die spirituele wijsheden met knalharde pragmatisch rationele vermengt en je daarmee helemaal in het hier en nu plaatst, met een heldere kijk en opgeladen met energie.

Ademhaling voor het slapengaan:

Om beter in slaap te kunnen vallen en spanningen los te laten, zorg je dat je lekker ligt op je matras. Je legt beide handen op je buik. Adem nu normaal in en uit. Als je je bewust bent van je ademhaling ga je na elke inademing je adem even vasthouden. Je kunt nu ervaren dat je handpalmen zwaarder op je buik rusten. Je energie wordt als het ware naar binnen getrokken. Adem vervolgens tien keer rustig in en uit en laat jezelf mee glijden in de slaperigheid die je kunt gaan ervaren. Doe deze oefening ook wanneer je ’s nachts wakker wordt.

Ademhaling bij het wakker worden:

Vooraf: grijp niet meteen naar je telefoon zodra je wakker wordt om (nieuws)berichten tot je te nemen en je brein op hol te laten slaan. Plaats je handen op je buik bij het wakker worden en adem tien keer diep in en uit. Laat je ademhaling het liefst en vooral vanuit je buik ontstaan (inademen, buik komt omhoog).

Waarom is dit zo werkzaam? Omdat het kan gebeuren dat je geen goede slaapcyclus hebt gehad, waardoor je minder fris en uitgerust wakker wordt. In de leer van Patel kan het zo zijn dat als je cyclus niet is afgerond, je wakker wordt met ‘bestanden’ die nog in je brein openstaan. Ze vergelijkt je brein vaak met de harddisk van een computer. Die openstaande bestanden zorgen ervoor dat je geprikkeld wakker wordt.

De ademhalingsoefening helpt de stressverwerkingscyclus af te ronden, zoals ze dat noemt. De mappen worden effectief gesloten.

Ademhalingsoefening die je verkwikt, kracht geeft:

In twee minuten maakt hij je hoofd direct leeg en geeft een energieboost. Ga zitten, buig je ellebogen aan beide zijden van je lichaam en bal je vuisten losjes ter hoogte van je schouders. Open je handen vervolgens in de lucht boven je terwijl je inademt door je neus. Adem nu met een krachtige stoot uit door je neus terwijl je je armen weer in de beginpositie terugbrengt. Dit doe je in drie sets van 15 tot twintig keer. Rajshree vertelt dat deze oefening ook wel Yogi Koffie wordt genoemd;-)

Verruimde ademhaling om gedachten los te laten:

Haal diep adem door je neus en als je diep genoeg ingeademd hebt, probeer je er nog 1, 2 of 3 teugjes adem aan toe te voegen. Hou nu je adem in voor een moment. Adem daarna volledig uit via je neus.Als je dit 2 of 3 keer herhaalt kun je al effect merken.

Actieve acceptatie ademhaling:

Volgens Rajshree slurpt in brein dat in weerstand is enorm veel energie op. Sluit je ogen en ervaar wat je in je lichaam voelt. Een oppervlakkige (borst)ademhaling? Gespannen schouders? Malende gedachten, negatieve emoties? Adem nu diep in en terwijl je diep uitademt maak je een ‘hummmmm’ geluid. Herhaal dit 3x. Je kan hiermee je gedachten maar ook je fysiologische staat van zijn op dat moment een reset geven, zegt ze.

Waarom hummen belangrijk is

Het hummmm-geluid is belangrijk, omdat het direct naar het centrum van je hoofd gaat. Het zorgt voor vibratie, en deze trillingen zijn uitermate gezond. In dit geval ontstaat er vibratie in de hypothalamus en in de pijnappelklier.

Over vibraties en trillingen en de gezonde uitwerking daarvan gaan we je dit jaar ook meer vertellen met de VIBRA-B waarmee dit prachtig bereikt kan worden. Lees hier alvast een voorproefje over de techniek.

Bekijk ook deze video waarin een andere wijsneus, Michael Pilarczyk in gesprek gaat met Rajshree over de inzichten die ze verwerkte in haar boek Het geheim van Levenskracht:

https://www.youtube.com/live/IQp-rAO4k2s?feature=share

Lees ook