Snel je stress adem weer onder controle

04:45 - 02:51
luistertijd 04:45 - leestijd 02:51

Een bonzend hart, ofwel hartkloppingen zijn redelijk schattig als je jong bent. De opwinding speelt je parten. Maar wat doe je als je in de menopauze bent en je overvallen vallen wordt door een bonzend hart. Of je bent zo druk aan het werk dat je ademhaling door stresshormonen ineens heel hoog zit? Het ademt gewoon niet fijn, let’s face it. Ik geef je een paar tips.

Leuk hoor, die dalende hormoonspiegels

Dalende hormoonspiegels zijn geen lolletje voor een vrouw. Hormoonsuppletie met lichaamsidentieke hormonen zijn voor velen een uitkomst. Maar als je die niet mag, of wilt, zul je toch je heil moeten zoeken tot niet medicinale tips.

Met de allerhandigste val ik meteen even met de deur in huis. Dit supereenvoudige YouTube filmpje waarin je alleen maar het lijntje hoeft te volgen een paar minuutjes. Het werkt wonderbaarlijk goed. Echt, probeer het maar:

Got it? Het is echt zo supermakkelijk en effectief. Gebruik het!

Wat zegt de wetenschap over ademhaling?

Er komt steeds meer onderzoek naar de effecten van ademhalingsoefeningen. De focus ligt daarbij vooral op het vertragen van de ademghaling, maar ook het verlagen van de ademhaling – naar de buik dus. Ook komt er meer aandacht voor de beheersing van je ademhaling. In de yoga wereld noemt met dat Pranayama.

Meer controle over je emoties

Steeds meer mensen ervaren de voordelen van werken met je adem. Angst, woede en depressie kunnen verminderen. De slaapkwaliteit kan verbeteren. Je krijgt meer controle over emoties. Je gevoel van welbevinden verbetert. Ook zijn er onderzoeken die duidelijk maken dat de hersengolf activiteit verandert. Het parasympatisch zenuwstelsel komt tot rust.

Mag ik even aandacht voor VIBRA-B, een waanzinnige behandeling om je hele systeem tot rust te brengen!

De Moonbird

Apps zijn handig om je ademhaling in korte tijd weer te reguleren, ik zweer bijvoorbeeld ook bij de app CALM – de betaalde versie waarop ongelofelijk veel meditaties, sounds en verhalen staan. Heerlijk.

Niet luisteren, maar voelen

Maar sinds kort is er ook een tooltje dat je helpt bij je ademhaling. De Moonbird. Als je niet beter weet, denk je dat het een vibrator is. Ook als je hem geactiveerd hebt, en het apparaatje opzwelt, indaalt, trilt….nu ja. Daar is het niet voor bedoeld! Je houdt het heerlijk in je handpalm vast en je volgt met je ademhaling de bewegingen van de Moonbird. Je voelt ze. En op dat gevoel ga je mee met het ritme van je ademhaling. Er wordt dus niet tegen je gepraat zoals met apps.

Je ademcoach

Er zit standaard een ritmisch programmaatje op de Moonbird, maar via de speciale app kun je nog meer programma’s erop zetten. Als je angstig bent, niet kan slapen….het wordt ook wel de breathing coach genoemd.

In je tas

Ik vind het een heel mooi tooltje en het werkt, dat vooral! Maar, leer jezelf aan om het altijd bij je te hebben, zodat je het naar believen kan pakken. Ik vergeet hem nog wel eens, en moet dan toch weer even op mijn eigen techniek terugvallen. Je laadt je Moonbird eenvoudig op via een mobiele telefoonstekkertje.

Het is niet goedkoop, maar wel erg mooi, en handig dus. Ik vind het een prachtig cadeau om te geven bijvoorbeeld, aan je geliefde, mits zij of hij helemaal into breathing is;-)

Trends in ademhaling

Buteyko (regulerend ademen), Stans van der Poel / Koen de Jong / Bram Bakker (regulerend ademen), Wim Hof (bevrijdend / transformerend) en tot slot het verbonden ademen (bevrijdend / transformerend) – waarvoor je via een Google search heel wat therapeuten kunt vinden.

Interessante boeken om te lezen

En tot slot: laat je niet gek maken. Onderzoek ademhaling en kijk welke methode het beste bij jou past om je te helpen ontspannen en emotionale blokkades los te maken. Er is geen vaste stelregel. Elk mens is unie. Volg je hart, volg je eigen ritme.

Beluister hier ook nog eens mijn podcast met Mohammed Boulahrir om je brein en je gemoedstoestand gezond te houden:

Lees ook