Er is weinig onderzoek, maar wel voorzichtige aanwijzingen dat ....

04:54 - 02:56
luistertijd 04:54 - leestijd 02:56

Supplementen worden nauwelijks ingezet bij de behandeling van eczeem. Toch zijn er patiënten die melden dat ze hun klachten verminderen. Een klein aantal onderzoeken lijkt er ook op te wijzen dat sommige supplementen wel degelijk kunnen helpen.

Helaas zijn die onderzoeken niet erg deugdelijk; er deden maar weinig mensen aan mee en er was geen dubbelblind onderzoek waarbij een deel van de patiënten een placebo deed. Wetenschappelijk bewijzen deze onderzoeken dan ook niets.

Bewijs blijft dun

Zo bleek uit een klein onderzoek uit 2019 dat vitamine D3, E en B12 de symptomen van eczeem significant verbeterden. Vitamine D3 scoorde in dit onderzoek het beste.

Een iets groter onderzoek uit 2022, waaraan veel meer mensen deelnamen en een deel van hen een placebo kreeg, toonde echter aan dat er geen of slechts zeer zwak bewijs was voor deze stellingen: vitamine D3, E en B12 zorgden niet voor aantoonbare verbetering van de symptomen van eczeem. Het eerdere onderzoek was niet goed uitgevoerd en daardoor onbetrouwbaar.

Probiotica

Er wordt ook steeds meer onderzoek gedaan naar de rol die probiotica zouden kunnen spelen in het behandelen van eczeem. De theorie is dat probiotica kunnen verhinderen dat het immuunsysteem de huidbarrière aanvalt of dat gezonde bacteriën ontstekingen kunnen verminderen.

Eczeem bij baby’s

Een klein onderzoek uit 2022 toonde aan dat het gebruik van probiotica tijdens de zwangerschap de kans op eczeem bij zowel moeder als kind enigszins verminderde, zeker tot het kind twee jaar oud was. Baby’s die toch eczeem kregen hadden minder symptomen.

Er is echter geen bewijs dat probiotica effect hebben bij volwassenen of op lange termijn. Desalniettemin melden sommige patiënten toch enige verbetering van de symptomen van eczeem bij het gebruik van probiotica.  

Niet altijd bewezen, toch werkzaam

Wetenschappers gaan onvermoeibaar door met het testen van diverse supplementen, tot op heden helaas met weinig of geen resultaat. Zo zijn onder meer selenium, vitamine D, visolie, vitamine B6, zonnebloemolie, duindoornolie en hennepzaadolie onderzocht, allen zonder resultaat. Dat neemt niet weg dat er patiënten zijn die wel verbetering merken bij het gebruik van deze supplementen.  

Let op bij medicatie

Baat het niet dan schaadt het niet, zo denken velen over supplementen. Dat is echter niet het geval. Supplementen kunnen namelijk de werking van bepaalde medicijnen verstoren, hetgeen tot gevaarlijke en zelfs levensbedreigende situaties kan leiden.

Bijwerkingen

Daarnaast kunnen ook supplementen vervelende bijwerkingen hebben. Vervang ook nooit zomaar een voorgeschreven behandeling door een supplement; dit kan voor verergering van de klachten zorgen.

Symptoombestrijding blijft leidend

Er is tot op heden geen effectieve behandeling tegen eczeem, alleen behandelingen die de symptomen verminderen. Heb je eczeem dan helpt het om de huid zo min mogelijk bloot te stellen aan droge lucht, agressieve crèmes en lotions, agressieve reinigingsproducten en parfums.

De dokter kan een crème zonder steroïden voorschrijven voor dagelijks gebruik. Voor periodes waarin het eczeem erg opspeelt kan een crème met steroïden helpen de symptomen te verminderen.

NOTE: Huidtherapeute en darmtherapeute Marcelline Goyen heeft nog een interessante aanvulling die ik jullie niet wil onthouden:

‘Wat als je de vraag eens omdraait en gaat kijken naar de huid zelf? Wat heeft de huid normaal nodig om goed te functioneren? Dat klinkt logisch niet waar?

Wanneer je dan gaat kijken naar de anatomie en fysiologie van de huid kom je er achter dat vele vitaminen en vetten een belangrijke rol spelen in de algemene gezondheid van de huid.

Denk aan de antioxidant vitamine E, vitamine D, en omega 3 en 6 die allemaal samen voor komen in talg, geproduceerd door onze talgklieren in de huid. Deze talg dient er o.a. voor om onze huid te beschermen.

Tekorten aan (de juiste vetten en vetzuren in) talg kan bijdragen aan te droge huid en eczeem. Omega 3 en 6 in een verkeerde verhouding (lees teveel 6 t.o.v. 3) geeft problemen zoals meer ontstekingen door tekort aan de ontstekingsremmende omega 3 en teveel aan ontstekingsbevorderende omega 6.

En zo zijn er vele logische verklaringen te vinden waarom bepaalde vitaminen en vetten essentieel zijn voor een gezonde huid, binnen te krijgen via voeding en supplementen. Supplementen kunnen in mijn optiek echt bijdragen aan herstel maar dat hangt af van de tekorten en overige oorzaken bij eczeem.’

LEES OOK:

Lees ook