Het werkt ook bij reuma en Marco ontdekte het bij toeval voor rosacea

04:51 - 02:54
luistertijd 04:51 - leestijd 02:54

Wat is het toch prachtig als je ontdekt dat een stof voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Vaak wordt dat bij toeval ontdekt, en dat maakt het nog spannender! Neem hyaluronzuur, waarmee van oudsher volume wordt teruggegeven aan de huid.

Skinbooster Profhilo

Hyaluronzuur bindt vocht waardoor er een zwelling ontstaat, en deze werking kan bij injectables die gebonden zijn in een chemisch proces met een speciale stof, lang aanhouden. Ook de prikjes zelf kunnen door hun irritatie een stimulans aan de collageenvorming geven. Maar nu ontdekt dermatoloog Marco van Coevorden iets nieuws: oppervlakkige inspuiting van een hyaluronzuur oplossing die Profhilo heet, geeft een kalmerende werking bij rosacea.

Huidarts Marco van Coevorden vertelt: ‘Hyaluronzuur is een suikerachtige molecule die van nature in je lichaam voorkomt. Het is volumegevend, het trekt vocht aan. Als je het inspuit, heb je een tweeledige werking: de gel vult op zich al op, en door het aantrekken van vocht uit de omgeving krijg je extra vulling.

Lichaamseigen stof

‘Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof. Het komt ook voor in je gewrichten. Reumatologen injecteren het bijvoorbeeld in je gewrichten tegen gewrichtsontsteking.’

Ontstekingsvermindering bij reuma

Dat ontstekingsremmende verhaal is dus bijzonder. Reumatologen weten dat al, maar hoe zit het met huidziekten dan? Denk aan rosacea, acne, psoriasis, echte ontstekingsaandoeningen. Marco: ‘Er spelen dus bepaalde immuunprocessen, dat mag duidelijk zijn, en we weten dat hyaluronzuur kan aangrijpen op bepaalde receptoren die een rol spelen bij ontstekingen. Met het injecteren van hyaluronzuur vermindert de ontsteking. Dit is geen theorie, dit is echt bewezen.’

marco van coevorden

Onderzoek naar rosacea

Marco is nu zelf bezig met onderzoek naar de werking van hyaluronzuur op rosacea. Je weet wel, die huidconditie met heel rode wangen, neus of kin, en puistjes. Dit doet hij niet met de gangbare injectables die vooral volume geven, maar met Profhilo. Een heel fluide vloeistof, op basis van hoog- en laag moleculair hyaluronzuur (grote en kleine moleculen).

Dit hyaluronzuur is ook niet op de ‘ouderwetse’ manier gecrosslinked voor houdbaarheid met de stof BDDE, die potentie toxisch is, het is thermisch gecrosslinked. Dus verhit.

Marco werkt erg graag met Profhilo, ook om huidverouderingsverschijnselen te minimaliseren. ‘Je moet het zien als een creme, maar dan in die je inspuit en dus direct daar komt waar de huid het nodig heeft. Van een creme moet je altijd maar afwachten wat het kan doen in de diepere huidlagen.

Ontstekingsprocessen afremmen

Volgens Marco is met name het laag moleculair hyaluronzuur van belang bij het afremmen van ontstekingen. ‘In het ontstekingsproces zijn cellen betrokken met een hyaluronzuur-receptor. Dat hyaluronzuur grijpt daar op aan en legt het ziekteproces stil of remt het af. Ik zie het bij eczeem gebeuren, hoewel ik daarbij ook denk dat de toename van vocht helpt bij het kalmeren van eczeem, maar vocht is bij rosacea geen probleem, dus daar denken we dat het met de hyaluronzuur-receptoren te maken heeft die zorgen voor afremming van de ontstekingsreactie.

Maar waarom werkt dit dan niet zo met ‘gewone’  injectables? ‘In Profhilo zitten andere verhoudingen, daar zal het mee te maken hebben. Maar dit ga ik dus ook onderzoeken.

Heeft het dan ook zin om hyaluronzuur te slikken? ‘Supplementen zijn een hype aan het worden. Vooral in Amerika is die markt nu heel groot aan het worden. Maar ik weet het niet. Ik lees toch uit onderzoeken dat het niet goed opgenomen wordt in de huid via een pil of drankje. Door het in te spuiten weet je zeker dat het meteen op de juiste plek terecht komt.

Is het effect langdurig bij rosacea? ‘Niet dat niet. Het werkt zo’n 3 tot 4 maanden. Het fijne is dat je vrouwen en mannen die al beauty-minded zijn twee vliegen in één klap kan aanbieden. Een afremming van het huidprobleem maar ook meteen een opfrisser van een huid die veroudert. Een mooiere huidstructuur. Profhilo verspreid zich heel mooi door de huid, als een ultravloeibare crème die van binnen werkt, in plaats van van buiten.

‘Je zou daarbij of daarna eventueel ook nog een laserbehandeling kunnen geven. Ik kijk altijd wat het meest effectief is en wat een cliënt zelf graag wil. Ik ben erg positief over deze nieuwe bevinding. Maar nogmaals, ik ga het verder in onderzoek uitwerken.’

Lees ook:

Lees ook