De eerste resultaten zijn bijzonder hoopgevend!

02:56 - 01:45
luistertijd 02:56 - leestijd 01:45

Goed nieuws voor baby’s en kinderen die last hebben van eczeem: een eenvoudige huidtest zou het ontstaan van eczeem kunnen voorspellen en daarmee grotendeels voorkomen.

Veel baby’s, peuters en kinderen hebben last van constitutioneel eczeem, een immuunziekte die zorgt voor vochtige uitslag, rode vlekken, veel jeuk en schilfers, vooral op het gezicht en op de handen. Alleen in de VS lijden al bijna tien miljoen kinderen aan deze huidziekte, waarvan een derde serieuze klachten heeft. Het aantal kinderen dat er last van heeft groeit: in 1997 had acht procent van de kinderen last van eczeem, nu is dat vijftien procent. Van deze groep ontwikkeld tachtig procent de ziekte voor het zesde levensjaar. De meeste kinderen groeien er voor hun achttiende overheen, maar desalniettemin zorgt eczeem voor veel ellende en kinderleed.

jeuk

Behandelen

De bijzonder hinderlijke symptomen zijn gelukkig redelijk goed te behandelen. Antihistaminica, medicijnen tegen aandoeningen als constitutioneel eczeem, zijn erg effectief. Ook het goed insmeren van de huid met een vochtvasthoudende, ceramide bevattende crème helpt. Ook het gebruik van wasproducten met een lage pH-waarde en koude kompressen helpen. Kleed je kind in natuurlijke, ademende stoffen. Wees er ook vroeg bij: ga met de eerste symptomen direct naar de huisarts.

Voorkomen

De resultaten van een nieuw Amerikaans onderzoek, waarin driehonderd pasgeboren baby’s en honderdvijftig te vroeg geboren baby’s gedurende twee jaar werden gevolgd, wijzen er op dat men door middel van het testen van huidmonsters van de wang, de hand of de rug kan zien of een baby aanleg heeft om constitutioneel eczeem te ontwikkelen. Men kijkt daarbij naar een specifieke biomarker, Thymes and Activation-Regulated Chemokine (TARC), in het Nederlands ook wel bekend als de TARC-waarde. Als die waarde hoog is, heeft een baby een grotere kans op het ontwikkelen van constitutioneel eczeem. Deze ontdekking kan van groot nut zijn bij het tijdig diagnosticeren en zelfs voorkomen van eczeem. Het afnemen van de huidmonsters is bovendien eenvoudig en pijnloos.

Het zal nog we leven duren voordat de test op de markt is en algemeen gebruikt kan worden. Het gaat vooralsnog om een relatief klein onderzoek en om tot een effectieve en bruikbare test te komen is veel meer onderzoek nodig. Toch zijn deze eerste resultaten bijzonder hoopgevend. Het is prettig vooruitzicht en al die baby’s en kinderen de eindeloze jeuk en andere ellende die gepaard gaat met constitutioneel eczeem bespaard zou kunnen blijven.

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook