Veel vitaminen hebben in potentie een allergische of irriterende component

02:18 - 01:22
luistertijd 02:18 - leestijd 01:22

Er worden steeds vaker synthetische vitaminen verwerkt in cosmetica. Tegelijkertijd hebben steeds meer mensen last van allergisch contacteczeem, een lastige huidziekte die zorgt voor jeuk, schilfering en roodheid. Een nieuw literatuuronderzoek lijkt te wijzen op een verband.

Vitaminen A, E, B3, B5, B6 en C worden toegevoegd aan huidverzorgingsproducten als antioxidant en vanwege hun anti-aging eigenschappen. De synthetische vitaminen die hiervoor worden gebuikt worden in het algemeen gezien als ‘natuurlijke’ en daardoor ‘veilige’ ingrediënten. Helaas is dat niet helemaal het geval.

Amerikaans onderzoek

Een groep wetenschappers onder leiding van de Italiaanse professor Caterina Foti bestudeerden en vergeleken ruim honderd reeds bestaande onderzoeken over de rol van synthetische vitaminen in het ontstaan van allergisch contacteczeem en concludeerden dat er wel degelijk enige reden tot zorg is: vrijwel alle vitamines die worden gebruikt in crèmes en serums, met uitzondering van vitamine B2 en B9, kunnen allergisch contacteczeem veroorzaken.

Vet-oplosbare en wateroplosbare vitamines

Alle toegevoegde vitaminen kunnen de huidziekte veroorzaken maar vooral vet-oplosbare vitamines als vitamine A, D, E en K lijken de boosdoener te zijn. Wateroplosbare vitamines als B1 t/m B9, B12 en C veroorzaken dan weer vaker onmiddellijke irritatie.

Een geruststelling: allergisch contacteczeem of een andere huidirritatie als gevolg van het gebruik van een crème of serum met toegevoegde synthetische vitaminen komt niet vaak voor. Mocht je toch last krijgen, stop dan direct met het gebruik van de desbetreffende crème en ga over op een product zonder toegevoegde vitamines.

Heb je erg hevige symptomen, ga dan naar een dermatoloog. Overigens is het ook voor een dermatoloog erg lastig om officieel vast te stellen of de klachten worden veroorzaakt door toegevoegde vitamines: er is nog steeds geen waterdichte test beschikbaar.

Vitaminepillen

Het allergisch contacteczeem kan erger worden als naast crèmes met vitaminen ook vitaminepillen worden gebruikt, of voedingstoffen waaraan synthetische vitaminen zijn toegevoegd. Als je klachten hebt zou je dus ook daarmee moeten stoppen.

Bron

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook