Natuurlijk geven wij jou veilige alternatieven....

03:14 - 01:56
luistertijd 03:14 - leestijd 01:56

Onlangs kwam ik in een Facebook groep voor natuurlijke oplossingen voor diverse kwaaltjes in een discussie terecht over pigmentvlekken. Ook hydrochinon kwam voorbij als oplossing tegen de vlekken. Hydrochinon? Huh? Dat is al lang verboden in Europa voor gebruik in consumentencosmetica. Maar wat schetst mijn verbazing?

In een webshop als Bol.com is nog aardig wat te vinden, bijvoorbeeld het product Expigment waarin 4% van de stof zit. Ik was aardig perplex. Het blijkt dat de ‘keuringsdienst voor waren’, de NVWA er in 2022 nog aandacht aan besteedde, en adviseert om dit middelen niet te kopen. Nee inderdaad, het is niet voor niks verboden voor consumentenproducten. De stof is schadelijk voor je gezondheid.

De NVWA spreekt haar bericht van het feit dat stoffen als hydrochinon, corticosteroïden en kwikverbindingen nog steeds in huidbleekcrèmes worden verkocht. Het blijkt uit bijna 1 op de 3 inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar huidbleekmiddelen in 2021. De NVWA waarschuwt om deze middelen niet te gebruiken. Middelen met de genoemde ingrediënten kunnen permanente schade aan de huid aanbrengen, de hormoonbalans verstoren of schadelijk zijn voor het zenuwstelsel.

Het is handel in illegale middelen

De NVWA schrijft verder: ‘Het gebruik van werkzame bestandsdelen zoals hydrochinon, corticosteroïden en kwikverbindingen is niet toegestaan vanwege de schadelijke bijwerkingen. Sinds het verbod in 2001 worden echter nog steeds (illegaal) huidbleekmiddelen verhandeld, met daarin een of meerdere van de verboden ingrediënten.

Lees hier ook de ervaringen van onze Corine die hydrochinon gebruikte en over de bijwerkingen…..

De middelen worden vaak verkocht in afroshops, toko’s en (online) cosmeticashops en worden veelal niet ingekocht via bij de NVWA bekende groothandels of importeurs. De verkoper koopt deze producten zelf in van buiten de Europese Unie in kleine hoeveelheden. De NVWA treedt op tegen handelaren in huidbleekmiddelen die hydrochinon, corticosteroïden of kwik bevatten. Er worden boetes uitgeschreven van 500 tot 2600 euro.

Overigens mogen artsen het nog wel voorschrijven, maar dan gebeurt het onder strikt medische begeleiding. Echter, gezien de giftigheid van de stof, moet je je ook dan afvragen of je het wel wilt gebruiken.

En nu verder met BeautyJournaal, welke inzichten hebben wij verder voor jou, wat je wat mee kan (alleen horen dat iets niet goed is, is niet fijn!)

Wij hebben recent een artikel geschreven over een combinatie van twee werkzame stoffen waarmee je een net zo goed resultaat bereikt als met hydrochinon, zonder de bijwerkingen! Je leest er hier meer over…..

Super interessant is ook een andere stof waarmee hardnekkig pigment te lijf kan worden gegaan. In dit artikel vertellen we alles over trenexaminezuur.

Het is natuurlijk ook leuk om te weten hoe een skincare formulator zelf haar pigmentvlekken onder controle houd. Nou, daar komt het verhaal van Mardge Pascaud!

Tot slot: doe gratis een bijzonder intelligente huidscan bij Prescription, gewoon online, met je telefoon.

En wil je nog meer snuffelen in onze artikelen database over hydrochinon, pigmentvlekken en oplossingen? Klik dan hier verder;-)

Lees ook