4-hexylresorcitol en niacinamide zorgt voor een egalere teint, minder fijne rimpels en een stevigere huid

02:27 - 01:28
luistertijd 02:27 - leestijd 01:28

We horen momenteel steeds meer over de wonderstof  tranexaminezuur, maar er is nog een gouden duo onderweg in de strijd tegen pigmentvlekken. Wetenschappers van Unilever ontdekten dat een combinatie van 4-hexylresorcinol en niacinamide zeer effectief zijn tegen hyperpigmentatie en huidveroudering.

De ingrediënten 4-hexylresorcinol en niacinamide blijken elkaars werking te versterken in de aanpak van hyperpigmentatie. De combinatie bleek uit onderzoek veilig te zijn, er werden geen bijwerkingen gemeld.

Eerst een test op menselijke cellen in het lab

In een laboratorium werd het effect van 4-hexylresorcinol, niacinamide en een combinatie van deze twee stoffen grondig getest op gekweekte menselijke melanocyten (pigmentcellen) en 3D kunstmatige gepigmenteerde huid.

Twaalf weken onderzoek op proefpersonen

Dit onderzoek werd gevolgd door een dubbelblind onderzoek van twaalf weken op proefpersonen. In dit onderzoek werd gekeken naar het effect van 4-hexylresorcinol, niacinamide en een combinatie van die twee stoffen op de teint, hyperpigmentatie, fijne rimpels, hydratatie en de stevigheid van de huid.

Lees ook hier meer over hexylresorcinol

Melaninevormende enzymen afgeremd

Uit het in-vitro onderzoek op gekweekte melanocyten bleek dat 4-hexylresorcinol de werking van de melaninevormende enzymen flink afremt. In combinatie met niacinamide bleek de werking nog veel krachtiger te zijn. De 3D kunstmatige gepigmenteerde huid werd na behandeling met de combinatie van de twee stoffen zelfs beduidend lichter.

Samen meer effect

Het onderzoek op de proefpersonen bevestigde dit. De combinatie van de twee stoffen bleek veel beter te werken tegen hyperpigmentatie dan alleen 4-hexylresorcinol of alleen niacinamide. Ook werden fijne rimpels verminderd en voelde de huid steviger aan. Er werden geen bijwerkingen gemeld.

Krachtiger dan hyrochinon en retinoïde

De conclusie van de onderzoekers is dat de combinatie van 4-hexylresorcitol en niacinamide zorgt voor een egalere teint, minder fijne rimpels en een stevigere huid. De combinatie is krachtiger dan die van hydrochinon en retinoïde.

Lees hier ook het gepubliceerde wetenschappelijk onderzoek erover.

Lees ook:

Lees ook