Een make-up artist die je hielp zelf prachtige looks te maken

05:32 - 03:19
luistertijd 05:32 - leestijd 03:19

De Franse, wereldberoemde make-upartist Francois Nars is een waar idool voor Lydia le Loux, zelf een make-up artist die aan de top in Nederland staat. Hoe leuk was het dan ook dat ze afgelopen week de première bijwoonde van een documentaire over zijn leven: Unknown Beauty. Ze vertelt erover, en ze geeft tips over haar favoriete Nars producten!

Kind van de jaren’70

Francois Nars is een van ’s werelds meest inspirerende en succesvolle make-upartiesten van onze tijd. Hij volgde eind jaren ’70 een opleiding aan de Carita Makeup school in Parijs en liep stage bij de beroemde visagist Olivier Echaudemaison.

***Shop Nars make-upproducten hier online!***

Werken met Oribe en Steven Meisel

In 1984 brak hij door. Mede dankzij de steun van de invloedrijke moderedactrice Polly Mellen, van Vogue Amerika. Hij werkte hecht samen met topkapper Oribe Canales en met modefotograaf Steven Meisel. Dit ijzersterke team bepaalde de sfeer en looks van de modefotografie in de bladen in die tijd.

Afgeschoren wenkbrauwen, een shock in het supermodel tijdperk

Een van zijn meest memorabele, rebelse looks ever was die voor de show van modemerk Anna Sui in 1992. Hij schoor de wenkbrauwen van model Kristen McMenamy af! Tegenwoordig kijk je daar niet meer van op, maar in de high glamour tijd waarin modellen supersterren werden, was dit echt controversieel!

De documentaire die er nu is, Unknown Beauty, geregisseerd door Lisa Immordino Vreeland, is een feestje voor het oog. Het is alsof je een kijkje krijgt in het brein van dit grootse, creatieve talent.

Je maakt kennis met zijn kinderjaren, die hij heerlijk doorbracht met zijn moeder en zijn muze, Claudette in Biarritz. Zij stimuleerde de interesse van Francois in de modewereld.

Zijn liefde voor kleur en glamour

De lancering van zijn merk komt voorbij en binnen dat leuke verhaal viert de liefde de boventoon. Zijn liefde voor bepaalde films, voor beelden en mensen die hem geinspireerd hebben als make-up kunstenaar. Zijn visie op kleur en glamour is geroemd.

***Shop Nars make-upproducten hier online!***

Zijn muzes

Heerlijk zijn ook de zeldzame opnamen van zijn muzes als Lauren Hutton en Isabella Rosselini. Beelden van catwalkshows in de jaren ’70 maar ook uit de beruchte jaren ’90 toen topmodellen als Christy Turlington en Naomi Campbell supersterren werden. Modefotograaf Steven Meisel is daarbij ook veelvuldig te zien. Soms hoor je bekende stemmen bij al die beelden. Bijvoorbeeld van actrice Charlotte Rampling.

In 1994 lanceerde hij zijn eigen make-uplijn NARS Cosmetics. Hij fotografeerde zelf de campagne. De lijn omvatte toen 12 lipsticks die exclusief verkocht werden bij Barneys New York. De overige make-upproducten kwamen er snel achter aan.

‘Ik was direct fan van zijn Orgasm Blush en de Radiant Creamy Concealer.’

Orgasm Blush is een perzikachtige tint met licht gouden glinstering. Orgasm wordt vaak de meest universele blush genoemd die er bestaat. Bijna alle visagisten gebruiken hem. Het is een perfect roze tint die ook sterk gepigmenteerd is. Goed te blenden en een heel fijne textuur heeft waarmee je kunt opbouwen, met een blush kwast.

NARS radiant creamy concealer heeft een romige, lichtgewicht formule. Er wordt gebruikt gemaakt van lichtreflecterende minerale poeders en verzorgende stoffen. Met een lichte veeg camoufleer je al kringen en vlekjes. Als een tweede huidje. Je hebt weinig nodig, het is sterk gepigmenteerd. Werk eventueel met een aanstip staafje en afdeppen met je vinger. Er is zelfs een mini voor in je handtas!

Nars, de boekenuitgever

Francois Nars bracht ook een aantal boeken uit, waarvan begin van het nieuwe millenium Makeup Your Mind het meest beroemd is. Een handboek met voor-en-na beelden van een aantal van ’s werelds meest herkenbare modellen. Nars leert je de perfecte technieken voor een echte goede make-up in dit boek.

***Shop het boek Makeup Your Mind hier online!***

Leven in Polynesië

Na de verkoop van zijn merk ruim tien jaar geleden, kocht hij het Polynese eiland Motu Tane. Tien jaar verbleef hij daar en het inspireerde hem tot het boek Nars Faery Lands dat hij in 2013 uitbracht. Geinspireerd op het leven en de looks van de oorspronkelijke bewoners van het eiland. In 2016 volgde nog een autobiografie van en over zijn leven daar.

Nars zou Nars niet zijn als het toch en toe weer ten tonele verscheen als make-upartist: in 2009 creeerde hij nog 65 nieuwe looks, met zijn all-time friend Marc Jacobs. Voor de catwalk.

Dol op portretten

De make-up/boeken-uitgever zit niet stil. In zijn meest recente boek, de gelimiteerde editie Persona, onthult Nars een langverwachte collectie van meer dan 300 nieuwe foto’s – dramatische en provocerende portretten van creatieve figuren van alle leeftijden die de schoonheid en essentie van elk onderwerp vastleggen.

Zijn laatste nieuwe, persoonlijke make-upproduct introduceerde hij in 2019. Voor de 25ste verjaardag van het merk. Het werden maar liefst 72(!) Iconic Lipsticks!

Bekijk hier de officiële trailer van de documentaire:

Unknown Beauty: François Nars is nu te zien tegen betaling op Apple TV en Prime Video. Voor 5 euro is het absoluut de moeite waard!

Lees ook