1,1 miljard vrouwen zijn in de overgang

04:14 - 02:32
luistertijd 04:14 - leestijd 02:32

De menopauze staat in de Westerse wereld ineens volop in de belangstelling. Er is meer dan ooit aandacht voor de medische en psychische kant ervan, gelukkig! Ook in wereld van wellness wordt deze doelgroep met speciale programma’s ontvangen. Wat heb je daar feitelijk aan?

De Amerikaanse krant The New York Times besteedde er flink aandacht aan. Met name aan het feit dat er steeds meer spa-programma’s worden opgezet. Het is natuurlijk ook een flinke markt om te kunnen bedienen, om de perikelen die vrouwen in deze fase ervaren te kunnen verzachten.

Retraites op hoog niveau

Tegen 2025 hebben wereldwijd zo’n 1,1 miljard vrouwen de menopauze ervaren. Een indrukwekkend aantal! De reis- en wellnesswereld is creatief. Er worden al volop weekenden en weken aangeboden in resorts met mindfullness treats, zoals yoga, breathing sessies, cacao ceremonies, ubergezonde maaltijden, coachingsessies. En dat alles op hele mooie locaties met veel stilte en waanzinnige uitzichten. Samen met andere vrouwen die door dezelfde levensfase heen gaan, kan het ongelofelijk soothing werken.

Stel je toolkitje samen

We weten tegenwoordig echt wel dat als de ziel ontspant, de lichamelijke functies ook in een wat rustiger modus gaan draaien. Je overgang kun je er niet mee uitgommen, die gaat door. Maar het is de truc om een toolkitje samen te stellen waarin van alles zit waardoor je je meer ontspannen gaat voelen. Leren navigeren over woelige zee waarop je je bevindt!

Van een smoothie krijg je geen minder droge vagina

Het meest bijzondere effect geeft het samenzijn met een groep vrouwen die allemaal door dezelfde ervaring gaan, zo beaamt ook professor Lauren Streicher, gynaecoloog aan de Northwestern University in de eerder genoemde krant. ‘Je deelt zo informatie en kunt elkaar steunen. Maar pas wel op voor de medische claims die dergelijke resorts nog wel eens willen maken: “Een smoothie maakt je vagina niet minder droog”, zegt Streicher. “Heb je klachten en zoek je hulp, ga dan naar een arts die je eventueel kan adviseren over oplossingen voor de lange termijn.       

Tijd voor jezelf nemen doet wonderen

Dr. Heather Hirsch, oprichter van de Menopause & Midlfe Clinic in Boston, ziet de grootste voordelen van een menopauze-spa eveneens niet zozeer in de behandelingen, smeersels en smoothies, maar in het feit dat je simpelweg de tijd neemt om de boel de boel te laten en jezelf een paar dagen laat verwennen.  

Stop met rennen, je bent geen 20 meer

Het is een bekend fenomeen dat vrouwen die in de overgang komen en eigenlijk beter wat gas terug kunnen nemen om de veranderingen op te kunnen vangen, juist door willen rennen. Dat zijn ze gewend, van voor de overgang. Dat is wat de omgeving vraagt: je drukke baan, de kinderen die aandacht blijven opeisen, een partner die eigenlijk niet goed geïnformeerd is over de stormen die je fysiek en mentaal ineens moet doorstaan.

Dit soort fijne trips trekken je even uit die realiteit, laten je nadenken over hoe het anders kan, en creëren fijne herinneringen, en wie weet, nieuwe vriendschappen. Ook dat is veel waard!

Voor medisch advies naar de dokter

Blijf alleen alert op vermeend medische adviezen. Tenzij er een medisch opgeleid arts aanwezig is. Ga met klachten die je niet meer goed kunt hanteren naar je huisarts, naar een menopauze consulent of naar een gyneacoloog.

Veel vrouwen vragen nu ook naar ‘bio identieke’ hormonen bij hun arts, en bespreken de voor- en nadelen ervan in speciale Facebook groepen. Het is heel nuttig om daar eens een kijkje te nemen en je te laten informeren door ‘lot’genoten en hun ervaringen.

Beluister hier ook mijn podcast over emotionele gezondheid met Mohammed Boulahrir

Lees ook:

Lees ook