Door toenemend volumevlies in de mond-kin regio wordt de spierwerking duidelijker zichtbaar en trekt de huid nog meer samen. Frodo heeft een slimme oplossing;-)

06:50 - 04:06
luistertijd 06:50 - leestijd 04:06

In de wereld van gezichtsveroudering hebben we globaal te maken met rimpelaars en verslappers. Het klinkt wat oneerbiedig, maar er zijn huidjes die eerder rimpels vertonen dan specifieke uitzakkende verslapping van de huid.

Sommige huid rimpelen heel sterk, anderen verzakken vooral

En er zijn huidjes die weinig rimpels vertonen, maar waarbij de zg. fat-pads gaan uitzakken, naar beneden. Tel daar bij op dat ook de botmassa krimpt, dus je huid komt ook losser rond de schedel te liggen.

De eerste tekenen

Bij verslapping zie je de eerste tekenen in de onderzijde van het gezicht komen. De kaaklijn wordt minder scherp, het halsgebied gaat meer verslappen, de mondhoekjes gaan wat naar beneden hangen, en…in het verlengde daarvan kun je de tekenen van lijntjes die van de mondhoekjes naar de kin lopen, gaan zien. Er hoeven dan nog niet eens rimpels op je wangen te zitten;-)

Bekijk hier wat BeautyJournaal’s Monique liet doen tegen de eerste tekenen van contourverlies:

Alsof je zurig kijkt….

Hierdoor kun je wat zurig gaan kijken als je gezicht in ontspannen toestand is. Je bent geen zuurpruim, maar er gaat volume ontbreken rond de kin waardoor de trekkracht van spiertjes zichtbaarder wordt.

gezichtsveroudering in 3 D

Op bovenstaande tekening zie je heel goed wat de effecten zijn van botafbraak naarmate je ouder wordt. We zetten het hieronder nog eens schematisch uiteen:

De belangrijkste vetcompartimenten in het gezicht

De fatpads in het gezicht

Bij de veroudering zien we naast het verlies van volume ook een herverdeling van het gezichtsvet. Het verlies van volume door afname van onderhuids vet zien we op de volgende plekken;

videoconsult

De mimiek in je gezicht wordt sterker naarmate je ouder wordt

De opkomst van die marionetlijntjes in het gezicht laten je zuurder kijken dan je wenst en dat je je voelt. Oneerbiedig wordt het ook wel de ‘resting bitch face’ genoemd. Frodo Gaymans vertelt: ‘Mimiek wordt vaak sterker naarmate je ouder wordt. De spieren in het gezicht die naar beneden trekken, worden sterker en krijgen dus meer ruimte om te bewegen, zoals hierboven al uitgelegd is.’

Waarom je mondhoekjes ineens naar beneden trekken en dat dit zichtbaar wordt

‘Als het gezicht ontspannen is, spannen de spieren die neerwaartse kracht hebben meer aan waardoor bijvoorbeeld de mondhoeken naar beneden komen, de kinspier aanspant en de fronslijnen zichtbaar worden. Dat heeft dus niks te maken met de (on)vriendelijkheid van het karakter.

Teveel ruimte onder de onderlip
‘Ik denk dat 80% van de mensen boven de veertig een ‘volume tekort’ heeft in het mondgebied, en voornamelijk het gebied tussen de kin en de onderlip. Daar begint het grootste probleem.

‘Hierdoor gaan mensen automatisch de spieren in hun mondgebied samentrekken waardoor de lippen samenknijpen en de mondhoeken gaan hangen. Als je dit volumetekort opheft met fillers, ontspannen de spieren en verbetert de balans in de mondregio. Zelfs de lippen worden weer groter en de lijntje boven de bovenlip worden kleiner.

De ronde mondspier trekt ook de bovenlip samen: het plooirokje vormt zich
Frodo legt uit hoe het de grote mondspier als één spier rondom de mond beweegt. Als deze spier onder de lip meer aanspant, trekt hij automatisch ook rond de bovenlip samen. Frodo weet dat als je het onderin opvult en een kussentje creëert, de ondersteuning verbetert waardoor het hele mondgebied meer ontspant.

De spier heeft weerstand nodig, fillers geven dat
‘Een spier zal altijd een ondergrond zoeken. Totdat de weerstand even groot is als de trekkracht. Die weerstand creëer je met injectables. Als die weerstand er niet is blijft die spier trekken vanuit die kin.’

Zonder weerstand gaan spieren harder samentrekken
‘Hoe meer ruimte een spier heeft in een verouderend, verslappend gezicht hoe harder hij knijpt. Hij heeft geen weerstand meer van de dikke, jonge huid.

‘Een jong mens kan prachtig flauwtjes glimlachen, een oudere niet. Die wangen trekken open, door de dunne huid.

Wat je nodig hebt is volume…..

‘Ga dus ook geen spierspanningsoefeningen doen, want dat is het probleem niet. Het gaat om volumeverlies. De spier heeft die grip, die weerstand niet meer. Je moet weer een ‘embedding’ creëren, een kussentje waarmee de spier omgeven wordt. Dan komt de zachtheid terug in het gezicht.’

Monique deed al eerder een online video consult met Frodo Gaymans, hoe dat gaat, dat zie je hier…

BeautyJournaal’s Monique gaat binnenkort weer op consult bij Frodo Gaymans om de typische rimpelijntjes vanuit de marionet lijntjes in haar gezicht te bespreken en te behandelen. We houden je op de hoogte hiervan!

Heb jij een vraag over injectables en je gezicht? Stuur ze via ons contactformulier naar cosmetisch arts Frodo Gaymans. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord.

Lees ook:

Lees ook