Het gaat hierbij echt niet alleen maar om een gezonde leefstijl, lees!

04:53 - 02:55
luistertijd 04:53 - leestijd 02:55

Als je optimistisch in het leven staat leid je niet alleen een vrolijker leven, maar waarschijnlijk ook een langer leven. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat optimisten langer leven!

Al eerder werd aangetoond dat optimisten zich beter voelen, beter slapen en beduidend minder last hebben van stress. Dat niet alleen, optimisten hebben ook een beter werkend immuunsysteem én hun hart werkt beter. En nu toont nieuw wetenschappelijk onderzoek aan dat optimisten ook langer leven.

Optimisten en pessimisten

Het gaat om een onderzoek naar de levensduur van vrouwen dat een kwart eeuw geleden begon. De wetenschappers volgden gedurende 26 jaar een groep van 160.000 vrouwen die aan het begin van het onderzoek tussen de 50 en 79 jaar oud waren. Aan het begin van het onderzoek werd de vrouwen gevraagd een vragenlijst over optimisme in te vullen. Aan de hand van die vragenlijst werd de groep ingedeeld in optimisten en pessimisten.

In 2019 keken de onderzoekers hoeveel deelnemers aan het onderzoek nog in leven waren. Ze keken daarnaast hoe oud de inmiddels overleden deelnemers geworden waren. En wat bleek? De meest optimistische deelnemers leefden het langst. Ze werden zelfs vaker ouder dan 90 jaar. Opmerkelijk, aangezien de gemiddelde levensverwachting voor vrouwen in westerse landen 83 jaar is.

Levensduur

Een ander onderzoek, waaraan zowel mannen als vrouwen deelnamen, wees uit dat de levensduur van optimistische mensen gemiddeld zo’n 15% langer is dan dat van pessimistische mensen.

Maar waarom leven optimisten langer? Het kan te maken hebben met de keuzes die ze maken. Optimisten eten vaker gezonder, bewegen meer en roken minder. Daardoor verkleinen ze de kans op veelvoorkomende doodsoorzaken als hartziekten, kanker en diabetes. Maar, zo bleek uit het onderzoek, een gezonde levensstijl is maar voor een kwart verantwoordelijk voor de link tussen optimisme en een lang leven. Er is dus meer aan de hand.

Stressvolle situaties

Optimisten gaan op een andere manier met stress om. Optimisten gaan een stressvolle situatie veelal kloek tegemoet en lossen de situatie zo snel mogelijk op. Ze aarzelen ook niet om zo nodig hulp te vragen. Of ze proberen om positieve kanten aan nare kwesties te zien. Dat alles leidt tot vermindering van stress, waardoor ze minder last hebben van een verhoogde hartslag, aanmaak van extra cortisol en verhoogde bloeddruk. Op langere termijn verlaagt dit de kans op ernstige hartkwalen en dus een kleinere kans om daaraan te overlijden.

Voordelen

Optimisme heeft dus veel voordelen. Maar hoe word je een optimist? Traditioneel wordt optimisme gezien als een karaktereigenschap die deels genetisch is bepaald en deels is ontstaan door invloeden uit de vroegste kindertijd, zoals bijvoorbeeld een goede, veilige relatie met de ouders of verzorgers. Maar als je van nature geen optimist bent, kun je dan toch een optimist worden?

Optimistisch worden

Ook dat is uiteraard onderzocht en jawel: dat is mogelijk. Mensen kunnen veranderen. Een eenvoudige en doeltreffende oefening is het steeds weer visualiseren van en schrijven over je ‘best mogelijke zelf’, een toekomstige versie van jezelf die je zelf gestelde doelen heeft bereikt. Die doelen moeten natuurlijk wel positief en haalbaar zijn – wilde, onhaalbare toekomstdromen hebben weinig zin. Regelmatig denken aan de leuke dingen die in de nabije toekomst gaan gebeuren, zoals een uitstapje, een date of de bos bloemen die je aan je beste vriendin gaat geven, maken je ook een optimistischer mens.

Positief, realistisch en actief

Toekomstdromen zijn leuk en belangrijk, maar het is cruciaal om te weten dat je niet overal controle over hebt en dus te beseffen dat waarschijnlijk niet al je dromen uit gaan komen. Natuurlijk word je optimistisch als al je dromen uitkomen. Zaak is om niet meteen compleet pessimistisch te worden als dingen tegenzitten. Het heeft zeker zin om je succes te visualiseren en vervolgens realistische stappen te zetten om dat succes daadwerkelijk te bereiken. Wees positief, realistisch en actief. Dat maakt je een optimistisch mens.

Het is allemaal natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ben je van nature niet al te optimistisch en wil je toch lang leven, probeer dan in ieder geval gezond te eten, voldoende te bewegen, goed te slapen en niet te veel in de stress te schieten. Doe daarnaast vaak de optimisme-oefeningen en je kansen op een lang leven nemen zienderogen toe.

Bron

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook