Te weinig rust, te drukke agenda, hoge bloeddruk en te hoog cholesterol en teveel pogingen tot afvallen. Het roer ging om. Stoppen met afvallen en een totale leefstijl verandering toepassen.

07:56 - 04:46
luistertijd 07:56 - leestijd 04:46

Monique vroeg het reviewteam in september 2021 wat we graag wilden testen. Ik riep na een zoveelste mislukte dieetweek, dat ik graag hulp wilde krijgen met mijn gewicht terugbrengen naar een gezond getal. Frustraties spoten uit mijn oren, na wederom een week minder calorieën consumeren en mezelf restricties opleggen, zonder resultaat.

Ik ben inmiddels aan een super interessant traject begonnen bij Aaya Health Cosmetic Clinic (voorheen Holland Health Clinic) in Amsterdam om van mijn overtollige kilo’s af te komen, en daarbij op veel meer punten weer gezonder te worden!

Mijn lijf

Mijn lijf is mijn lijf. Ik ben er trots op. Maar ik kom uit een gezin wat van eten houdt (en dat doe ik nog steeds), en we hebben allemaal aanleg om aan te komen. Als gevolg daarvan, worstel ik altijd met overtollige kilo’s.

Volop het studentenleven in

To be honest, in mijn pubertijd wilde ik voldoen aan de schoonheidsidealen van die tijd. Ik ging regelmatig op dieet. Toen ik ging studeren, liet ik het los. Het werd een tijd van veel drinken, ’s nachts eten en weinig bewegen. Op mijn 22ste woog ik 86 kilo. Huilend in het kledinghokje van een plussize winkel besloot ik dat het klaar was.

30 kilo kwijt

Ik ging naar de Weightwatchers en stringent op dieet (veel groente en fruit). Ik werkte 2-5 dagen in de horeca (liep kilometers) en viel als een dolle af. Ik was een  paar maanden later ruim 30 afgevallen en woog 58 kg. Iedereen prees me om het gewichtsverlies, maar ze vonden me ook echt te mager in die tijd. Ik voelde dat ook wel.

Ik ging studententijd nummer 2 in. Ik ging 16 maanden op een campus wonen met vies eten, of kant en klaar of delivery en heel veel drank. Ik kwam ruim 12 kg aan. Ik voelde me nog steeds aantrekkelijk en moest wel weer even in shape komen (lees: iets meer bewegen en minder drinken). Maar dit ging vrij makkelijk.

Poging na poging…..

Daarna volgden jaren van constant zoeken naar gezond gewicht. Koolhydraat reductie, sporten en mezelf veel eten ontzeggen. Ik heb denk ik wel 6 jaar geen pepernoot gegeten, omdat ik altijd op dieet was. Echt heel veel slanker werd ik niet. Maar ik bleef wel “op stabiel gewicht”.

In 2013 ging mijn relatie van 7,5 jaar uit. Ik ging weer meer sporten. Naast krachttraining, liep ik 2 x per week hard (ruim 12 km per week). Vanaf dat moment begon ik een fijn getraind lichaam te krijgen en had ik controle over mijn gewicht. Op de weegschaal werd ik wel zwaarder, omdat ik meer spiermassa kreeg, maar ik zag er gestroomlijnd uit.

In 2018 stopte ik met roken en ging ik nog eens extra sporten (zwemmen, meer hardlopen, fietsen). Helaas werd het niet beter. Ik begon me opgeblazen te voelen en hield mijn gewicht niet meer onder controle.

Zwanger én bonusmoeder

Het was ook het jaar dat ik, op 40-jarige leeftijd, zwanger werd. Dat was heel erg gewenst. Mijn leven stond op zijn kop. Ik verhuisde zwanger en wel van Amsterdam naar Utrecht en ik werd ook nog bonusmoeder van een heerlijk 3-jarig ventje, het kind van mijn nieuwe partner. Ik was op en top gelukkig. Als klapper kwam mijn grootste cadeau op 21 september 2019 op de wereld: mijn zoontje Jimmy.

Point of no return

Begin februari 2020 weeg ik 94 kg en begin ik toch weer aan een afvalpoging. Ik ga vrolijk op dieet, calorie restrictie, minder koolhydraten, sporten waar mogelijk met mijn bekkenproblemen (voortkomend van zwangerschap en bevalling).

Het gaat moeizaam met hier en daar een ons gewichtsverlies. Als we vanaf maart 2020 in lockdowns gaan, wordt het nog moeilijker. Ik worstel met de combinatie werk en moederschap, en ik maak me zorgen.

Corona, ondernemerschap, vers moederschap, het is teveel….

Ik ben ondernemer en ik heb geen flauw idee wat me te wachten staat. Mijn man is ook ondernemer en neemt net in die tijd een winkel over. We zoeken naar manieren om alles te managen. Mijn dieetdoelen verschuiven naar een lager plan.

Ik ben ongelukkig met mijn lijf. Het zit me in de weg en ik kan niet snel genoeg schakelen, als de kleine man het op een lopen zet, en ik erachter aan moet, gaat dat zo moeizaam. Er moet wat gebeuren….

Een geschenk uit de hemel: de Holland Health Clinic

Als een geschenk uit de hemel krijg ik van Monique te horen dat ik in een gezondheidstraject kan bij de Aaya Health Cosmetic Clinic in Amsterdam! Deze fijne kliniek, onder leiding van arts Marguerite van Randwijck gaat met mij onderzoeken waarom het maar niet lukt (met mijn inmiddels 43 jaar) af te vallen, en hoe ik back on track kan komen.

Op 25 oktober 2021 ga ik voor de eerste keer. Ik zal een totale medical check up krijgen en mijn doelstelling zal besproken worden. Toevalligerwijs is het ook mijn verjaardag. Ik zie het dan ook als een cadeau voor mezelf.

Helpende hand

De kliniek is opgezet naar Amerikaans voorbeeld: het biedt preventieve zorg, zowel voor je lichaam als voor je geest. Ik ben erg voorstander van deze holistische kijk, incluis een belangrijke rol voor voeding. De kliniek heeft een multidisciplinair team waarmee vanuit verschillende invalshoeken naar jouw gezondheid gekeken wordt. Er werken artsen, een pyscholoog, een orthomoleculair specialist, een sporttherapeut.

Specialisaties voor welvaartsziekten

Specialismen zijn gewichtscontrole, burn-out, preventie bij hart- en vaatziekten, diabetes 2, huidklachten, reuma begeleiding en aftercare na kankerbehandelingen.

Ik geloof erin dat een gezond lijf komt door een gezonde levensstijl, een healthy mind en een positieve levensinstelling. Ik zal altijd proberen om eerst mijn levensstijl aan te passen, voordat ik naar de medicijnen grijp. Ik wil doen wat ik kan doen (mits onder goede begeleiding). Nou die begeleiding ga ik krijgen!

Ik wil huilen als gevraagd wordt hoe ik me voel

Er wordt bloed afgenomen, en ik moet een heleboel vragen van een arts beantwoorden. Ook de gezondheidsstatus van mijn familie wordt besproken. Het meest confronterend vind ik de vragen over mijn mentale gesteldheid. Door Covid, ondernemerschap, recent moeder geworden en een aanstaande verbouwing, spuit regelmatig de stress door mijn lijf. De tranen schieten in mijn ogen als gevraagd wordt hoe ik me voel.

Reality check

Een week later ben ik terug in de kliniek en hoor ik wat de onderzoeksresultaten zijn. Ik schrik ervan. Mijn gewicht is te hoog, mijn bloeddruk is veel te hoog, mijn cholesterol is te hoog. Kortom, we moeten aan de bak. Gelukkig is mijn hormoonstelsel wel in balans.

Ik maak kennis met voedingsconsulent Saskia, wat een heerlijk nuchter en fris mens. Ik heb gelijk een klik met haar. Ze vraagt me een dagboek bij te gaan houden over wat ik eet, hoeveel ik beweeg en hoe goed ik slaap. Na een week heb ik dan weer contact met haar.

Eén ding is me nu echt wel duidelijk: het gaat niet meer om afvallen, maar om een gezonde levensstijl, compleet! Een aanpassing die gewoon mijn dagelijkse patroon zal gaan worden. Zodat het je stijl wordt.

Hoe we dat gaan doen, lezen jullie in mijn volgende verhaal 😉

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook