Gelukkig is er een medicijn die niet alleen de conditie van de huid verbetert, maar ook de kans op angststoornissen doet verminderen

02:05 - 01:15
luistertijd 02:05 - leestijd 01:15

Uit een groot wetenschappelijk onderzoek blijkt niet alleen dat eczeem de kans op depressieve klachten en angststoornissen aanzienlijk vergroot, maar dat depressie en angst ook eczeem kunnen verergeren. Volgens de onderzoekers kan dit voornamelijk komen door slaapgebrek, jeuk en sociaal isolement, maar ze vonden ook bewijs van psychologische aspecten.

Meer last van eczeem en depressieve klachten

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Seoul en waarvan de bevindingen in februari 2022 werden gepubliceerd in Plos One, blijkt dat naarmate de huid meer ontstoken is en het afweersysteem actiever wordt, depressieve klachten en angststoornissen toenemen. Daarnaast ontdekten ze dat mensen met depressieve klachten meer last hebben van eczeem.

Grootschalig project

De Zuid-Koreaanse onderzoekers zetten het project groot op: in totaal deden ze 20 verschillende onderzoeken, waar in totaal 141.910 mensen met eczeem en een controlegroep van 4.736.222 mensen bij betrokken waren. Daarnaast werden er twee onderzoeken met muizen gedaan. In alle onderzoeken bleek er een verband te zijn tussen eczeem en psychologische klachten.

Onderzoek met muizen

Muizen met eczeem bleken last te hebben van angst en depressief gedrag, gedrag dat wordt geassocieerd met veranderingen in het deel van de hersenen dat reageert op beloningen. Een behandeling met fluoxetine, een antidepressivum, zorgde ervoor dat de muizen niet alleen minder depressief gedrag vertoonden maar dat hun eczeem ook aanzienlijk afnam.

Werkend medicijn

Uit een eerder Amerikaans onderzoek naar de werking van Dupilumab, een medicijn dat afweerreacties en ontstekingen remt, bleek al dat bij mensen met eczeem die worden behandeld met dit medicijn, niet alleen de conditie van de huid verbetert maar ook dat angststoornissen beduidend minder werden.

Bron

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook