Frodo leert ons in dit interview dat een goede arts eerst op zoek gaat naar het onderliggende probleem, en niet voor de quick fix methode gaat, die juist een onnatuurlijk effect kan geven

04:32 - 02:43
luistertijd 04:32 - leestijd 02:43

Ja, het klinkt tegenstrijdig: dat je door minder zichtbaar te werken met injectables juist meer resultaat behaalt. Maar niets is minder waar, zegt cosmetisch arts Frodo Gaymans, van de gelijknamige Dokter Frodo kliniek uit Amsterdam.

In dit interview ga ik er uitgebreid op in. Luister mee, want je gaat snappen dat het eigenlijk heel anders werkt, dan wat we standaard voorgeschoteld krijgen op social media kanalen;-)

Er is veel aandacht voor less is more in de media, zegt Frodo Gaymans. ‘Het te opzichtig behandelen is niet mooi, we zijn het er wel over eens als artsen en ook de meeste mensen dat het effect mooier is als het effect van de injectables niet te opzichtig is.’

Niet per se minder maar wel anders ingebracht

‘Dat betekent overigens niet dat  je minder behandelingen nodig hebt, voor een gewenst resultaat. Het gaat erom dat je als arts anders werkt, volgens een ander inzicht, met bijbehorende techniek. Je doet een behandeling die voor het gezicht  van iemand het beste is, en dat is in de praktijk niet altijd hetgene waarvoor iemand bij je komt.’

Neuslippenplooi wordt zichtbaar als andere delen inzakken

‘Een mooi voorbeeld is de neuslippenplooi. Iemand komt bij je met de vraag of deze behandeld kan worden. Echter is het vaak niet die neusliplijn die de oorzaak is van de zichtbaarheid. Het gaat meestal om een cascade van andere verouderingsproblemen in het gezicht, waardoor deze lijn zichtbaar wordt. En die onderliggende verouderingsverschijnselen moet je aanpakken. Dan krijg je een veel mooier en natuurlijker resultaat.

Eerst de oorzaak opsporen

Bij less is more ga je altijd eerst op zoek naar de oorzaak van het probleem. Als je dat niet doet, loop je het risico bij alleen een neuslippenplooi behandeling dat je lach minder mooi wordt, je wallen dieper worden.

De quick fix lost eigenlijk weinig op

Frodo benadrukt ook dat mensen te vaak bij een cosmetisch arts komen voor een zogeheten quick fix. Ze wijzen een probleempje aan dat behandeld moet worden, ze hebben er zoveel geld voor over en de arts gaat erin mee.

Eerst bouw je een fundament op, daarna komen de details

Frodo gebruikt de mooie metafoor van hoe je een huis bouwt. Je moet eerst zorgen dat het fundament op orde is, voordat je muren, vloeren, ramen en deuren gaat fixen. Anders stort op een gegeven moment nog het huis bij wijze van spreken in elkaar.

Zo ontstaat het onnatuurlijke effect…

Bijkomend risico is ook dat als je elk half jaar een quick fix behandeling geeft, gaat het gezicht er op een gegeven moment onnatuurlijk uitzien. Je krijgt teveel injectables, en Frodo vertelde ons al eens dat hyaluronzuur injectables toch langer blijven zitten dan men altijd denkt. Je gaat dus stapelen, in de huid, en dat wreekt zich op een bepaald moment.

Bekijk hier wat BeautyJournaal’s Monique liet doen tegen contourverlies in haar gezicht:

Opnieuw beginnen

In de film vertelt Frodo ook dat je je dan op een gegeven moment niet anders kan dan eerste oude injectables op te lossen voordat je met verdere, of beter gezegd, nieuwe verfraaiing doorgaat. Gelukkig zijn ze ook makkelijk op te lossen.

En nog veel meer feitjes en dilemma’s

Bekijk ons hele interview. Frodo vertelt ook interessante feiten over traangootjes opvullen, een C-lift in het ooggebied, het belang van huidtherapie bij donkere kringen.

In tune zijn en blijven met je ware ‘ik’

Bottom line: wie ben je, wat is je ware ‘ik’, hoe kun je dat behouden maar er toch frisser uitzien. Het is een kwestie van veel kennis en goede techniek. Elke cosmetisch arts wordt hierin getraind. Frodo Gaymans is er echt goed in;-)

Lees ook:

Lees ook