Wist je dat naar schatting 25%-50% van de volwassen vrouwen last heeft van urineverlies door weefselverslapping? Vaak zijn er ook seksuele problemen omdat je door de verslapping in de vagina minder voelt. Je kunt bekkenbodem training doen, maar dat helpt ook niet altijd.
SheLase is een laserbehandeling die bij milde tot matige klachten de vaginawand weer kan verstevigen. De behandeling wordt uitgevoerd bij de Waterland Kliniek in Volendam. Cosmetisch arts en eigenaar Margaritha Adams vertelt…
Het grote taboe dat urineverlies heet
Vraag het aan je vriendinnen, en de meesten zullen beamen dat ze het gevoel van druppels urineverlies herkennen. Bij het sporten, achter je kinderen aan rennen, hard moeten lachen, bij niezen of hoesten. Deze situatie begint meestal pas na de bevalling en in de menopauze kan het door hormoonveranderingen verergeren.
Niet zozeer spierverslapping maar bindweefselverslapping
‘Het probleem zit niet zo zeer in spierverslapping, vertelt Margaritha, ‘want dat is inderdaad te trainen, het gaat om bindweefselverslapping. Het steunweefsel dat rond de spier van de urine-uitgang zit raakt verslapt. Er ontstaat dan inspannings- ofwel stressincontinentie.
‘Het komt ook voor dat je door de verslapping soms net niet op tijd de wc haalt. Je blaas is vol, je houdt het niet meer. Men noemt dit urge-continentie. Meestal is hierbij sprake van een overactieve blaas – je moet te vaak plassen.’
Met laser de vaginawand verstevigen
Met een vaginale laserbehandeling zoals met de SheLase kan de vaginawand en het weefsel rondom de plasbuis verstevigd worden, legt Margaritha uit. Deze laserapparatuur bestaat uit twee typen laser: de ablatieve CO2 laser en de non-ablatieve Erbium Glass laser. Lasers die al járen worden toegepast voor huidverbetering en – verjonging. De probe die naar binnen wordt gebracht, zendt rondom laserstralen uit.
Margaritha: ‘De ablatieve CO2 laser maakt minuscuul kleine gaatjes in de huid en de Erbium Glass laser heeft een coagulerende, ofwel verwarmende werking. Deze warmteafgifte komt in de diepere huidlagen en zorgt voor verstrakking en versteviging van de weefsels. Er wordt weer meer collageen aangemaakt. Je kunt hierdoor ongewenst urineverlies aanzienlijk verminderen.’
Stimulatie van collageen en een betere doorbloeding en hydratatie
‘De CO2 laser zorgt voor oppervlakkige huidverwijdering waardoor er een proces van huidvernieuwing wordt geactiveerd. Je krijgt dan beter werkende cellen met een betere doorbloeding en een betere vochthuishouding. Hierdoor kunnen typische overgangsklachten als droogte en jeuk ook afnemen. Dit geldt ook voor vrouwen die meer vaginale atrofie en droogte ervaren als gevolg van antihormoontherapie na borstkanker.
Een combinatie van de allerbeste lasers
‘Overall kun je zeggen dat deze laser voor huidvernieuwing en collageenstimulatie zorgt wat een algehele verbetering met zich meebrengt waardoor klachten afnemen. We hebben voor SheLase gekozen omdat het echt twee van de allerbeste lasers combineert die nu beschikbaar zijn in ons vak. Met bewezen werkzaamheid en een heel hoge veiligheid.
Werkzaam bij Lichen Sclerosus
Fantastisch nieuws is ook dat het SheLase een positieve uitwerking heeft op de autoimmuunziekte Lichen Sclerose, waarbij de huid in de genitale streek ontstoken raakt en vergroeit.
Het is een zeer pijnlijke en vervelende aandoening die meestal met hormooncrèmes in de zwaardere categorie behandeld wordt. De huidconditie kan met SheLase aanzienlijk verbeterd worden. De ontstekingen komen tot rust. De huid wordt soepeler, beter doorbloedt en wordt weer sterker. Hierdoor nemen scheurtjes, witte plaques en pijn af.
Vrijwel geen pijn en nauwelijks hersteltijd nodig
Als je aan laser denkt, denk je ook aan pijn, maar niets is minder waar. De SheLase behandeling is vrijwel pijnloos, er is enkel een milde warmte voelbaar. De behandeling verloopt snel en je hebt nauwelijks tot geen hersteltijd.
Een kuurbehandeling
‘Voor het beste resultaat adviseren wij 3 behandelingen,’ vertelt Margaritha, ‘en daarna een keer per jaar een onderhoudsbehandeling.’ Margaritha vult aan dat je ook je vulva ermee kan behandelen om de schaamlippen iets steviger en strakker te maken.
Na een behandeling mag je drie dagen geen seks hebben en niet in bad. Je kunt jezelf wel gewoon wassen met water. Tijdens de menstruatie wordt de behandeling niet uitgevoerd.
Weg met die verbandmiddelen
‘De laserbehandeling is echt een verademing,’ zegt Margaritha, ‘als je het vergelijkt met de middelen die tot nu toe veel gebruikt worden tegen urineverlies. Neem bijvoorbeeld verbandmiddelen. Het is niet prettig dit altijd te moeten dragen, bovendien is het niet gezond voor het bacteriemilieu in je genitale zone.’
Ondersteuning met bekkenbodemtraining
Omdat er ook gericht gekeken moet worden naar de conditie van de bekkenbodemspieren, werkt de kliniek nauw samen met bekkenbodemfysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het bekkenbodemgebied. ‘Het is een vast onderdeel van ons programma. Deze specialist wordt bezocht voordat we met de SheLase behandelingen kunnen beginnen.’
Effect na 30 tot 60 dagen
Margaritha vertelt dat het helaas niet bij zwaardere gevallen van urineverlies inzetbaar is. ‘Het gaat echt om de mildere klachten.’ Ook geeft ze aan dat je even geduld moet hebben. ‘Vaak begin je na 30 tot 60 dagen er iets van te merken. Het collageen wordt als het ware geremodelleerd, wat zich uit in wat meer volume van het weefsel. Een kussentjes-effect om het simpel te zeggen.
Vrouwen ervaren echt verbetering
SheLase is een Italiaanse uitvinding. Uit wetenschappelijk onderzoek onder 40 vrouwen blijkt dat 95% van de vrouwen na 3 behandelingen weer meer seksueel plezier ervaart en dat eveneens 95% van de vrouwen een significante verbetering ervaarde tegen urineverlies.
‘Urineverlies heeft een behoorlijke impact op je leven. Als je eenmaal hebt kunnen ervaren dat je het probleem drastisch kunt verminderen, is dat echt een emotionele opluchting. Je voelt weer vrij,’ besluit Margaritha Adams.
Over laser gesproken: