Ook op een huid van kleur is melasma heel mooi langdurig weg te krijgen

05:56 - 03:34
luistertijd 05:56 - leestijd 03:34

Melasma, ofwel het zwangerschapsmasker is een pigmentaandoening die getriggerd wordt door het vrouwelijk hormoon oestrogeen in combinatie met UV-straling.

Veel vrouwen hebben er last van, en gelukkig is er tegenwoordig veel aan te doen. In dit artikel bespreekt huidtherapeute Samantha Kool van DermaPuur in Alkmaar de mogelijkheden van de Bene Bellum peeling. Het resultaat is fantastisch. Maar zoals het voor alles geldt: dagelijks onderhoud en goede bescherming tegen zonlicht blijft essentieel.

Het verhaal van Elisah

Elisah heeft Aziatische roots. Ze kwam in 2019 met melasma op haar wangen en neus bij me. Het stoorde haar al jaren, ze had al veel geprobeerd, maar niets hielp.

Melasma in meerdere huidlagen

Ze heeft huidtype 4, een getinte huid met melasma. De pigmentvlekken zijn donker gekleurd en ze zitten zowel oppervlakkig als dieper in de huid. Met de scanapparatuur van Observ is dit heel goed waar te nemen. Met het blote oog zie je het niet als pigmentophopingen ook dieper in de huid zitten.

Actievere pigmentcellen in getinte huid

In een getinte huid zijn de pigmentcellen actiever en in grotere getale aanwezig dan in een huidtype I of II. Dat betekent ook dat haar huid überhaupt gevoeliger reageert op sterkere huidbehandelingen. Dit uit zich dan in een risico op post inflammatoire hyperpigmentatie.

Geduld….

Dit is een donkere verkleuring die het gevolg is van huidbeschadiging, bijvoorbeeld na een intensieve behandeling. In de regel is het zo dat dit een tijdelijk effect is. De pigmentvlekken kunnen tijdelijk donkerder worden. Het vereist geduld en begrip. Het is belangrijk om dit goed uit te leggen. Gelukkig snapte Elisah het ook, ze heeft er alles voor over om van haar melasma af te komen.

Gingen we peeling of toch ook laser doen?

Ik heb met Elisah twee typen behandelingen besproken. De ene is met Q-plus C melasma laser (een Q-switcht laser) en de andere is met een peeling, de Bene Bellum melasma peeling inclusief producten voor thuisgebruik om de pigmentontwikkeling te onderdrukken. Dit is erg belangrijk om een goed resultaat te behouden.

Peeling met tranexaminezuur

We zijn eerst begonnen met de Bene Bellum peeling. Deze peeling bevat tranexaminezuur dat een oplichtend effect heeft op de huid en roodheid door vaat ingroei vermindert. Verder zit er vitamine A, C en E in om de celvernieuwing te stimuleren. De werkzame stof hexylresocinol remt de pigmentaanmaak af.

Veilig voor de getinte huid

Deze peeling is effectief en veilig voor een donkere huid met melasma. Er zijn er twee uitgevoerd, met vier weken ertussen. Ik reinigde haar huid vooraf met de TX foam, daarna volgde de TX solution die ik met behulp van micro needling in de huid bracht, dan kreeg ze de Lumpeel en ik sloot de behandeling af met de dagcrème FUlgora spf 30.

Thuis vooral doorgaan met de juiste producten

Thuis gebruikte Elisah de producten van Bene Bellum. Ik verkoop deze producten in mijn instituut. Ik noem ze even:

Samantha legt hier zelf uit hoe ze werkt met de producten en hoe je ze thuis kunt gebruiken:

Hoe ging dit traject verder?

De eerste twee weken na behandeling staan echt in het teken van herstel. De pigmentvlekken kunnen eerst nog donkerder worden. UV-straling moet dan ook zoveel mogelijk vermeden worden.  Er mag ook geen make-up gebruikt worden.

Eens per jaar onderhoud

Na deze eerste weken kwam Elisah terug om het huidherstel te controleren, en te bekijken of er nog een laserbehandeling of peeling nodig was. Tot slot bespraken we om de behandeling eens per jaar te herhalen als dat nodig is, zodat de pigmentgroei mooi onder controle blijft.

Ik adviseerde haar nog het Hydrolized Collagen poeder om de veerkracht van de huid goed te houden.

Wow! En dat na twee jaar, met alleen peeling en de juiste producten!

Na 2 jaar, in oktober 2021 kwam Elisah bij me terug op controle. Ik was aangenaam verrast dat haar huid er zo goed uitzag. Ze was zelf ook nog altijd heel blij. De pigmentvlekken zijn bijna helemaal verdwenen. Ze vallen ook zeker niet meer op. Haar huid is glad en glowing.

De producten voor thuisgebruik die ik adviseerde, gebruikt ze trouw, en dat heeft een positieve invloed op haar huidconditie. We hebben afgesproken dat ze in het voorjaar van 2022 nog eens terugkomt voor een onderhoudsbehandeling zodat ze ook melasma-vrij de zomer in kan.

Ik ben super trots op Elisah! Ze heeft een lange reis gemaakt. Uiteindelijk is het resultaat fantastisch! Melasma is zeker te behandelen. De vraag is wel: heb je geduld hiervoor? Het komt uiteindelijk alles goed, lieve mensen. Laat het melasma verleden tijd zijn voor jou.

De naam van de vrouw is gefingeerd. De foto’s zijn met toestemming gebruikt.

Bekijk hier ook een video over toepassing van de Bene Bellum peeling, zoals Samantha deze aan Elisah gaf:

Lees ook