Inclusief een uitgebreide skincare routine!

05:19 - 03:11
luistertijd 05:19 - leestijd 03:11

Over pigmentatie en hyperpigmentatie hebben we op BeautyJournaal al veel geschreven. We meeste mensen vinden pigmentvlekjes storen. Wat kunnen we er thuis,  met vrij beschikbare producten, tegen doen? Wees je ervan bewust dat het een lange weg is en de zon continu een pigmentvlek weer zichtbaar kan maken als die alleen aan de oppervlakte verwijderd is.

Hoe ontstaan pigmentvlekken:

Melanine wordt gevormd in huidcellen die melanocyten worden genoemd. Het enzym tyrosinase zet het aminozuur tyrosine om in melanine. Ook vrije radicalen kunnen tyrosine omzetten in melanine. Vervolgens wordt melanine naar de huidcel getransporteerd waar de pigmentvlek zichtbaar wordt.

Triggers zijn zon, veroorzaakt ouderdomsvlekken, ofwel zonnevlekken; hormonen, veroorzaken meestal in combinatie met zon melasma. Dan heb je nog irritatiepigment dat veroorzaakt wordt door inflammatie zoals waxen, een operatiewond of acne.

Hoe pak je pigment aan?

  1. Voorkomen is beter dan genezen: Gebruik een goede spf! Je kunt hier niet alle pigmentvlekken mee voorkomen omdat het proces rond het ontstaan van pigmentvlekken complex is. Wel kun je de kans op zonnevlekjes verminderen. Veranderen van de pil zou kunnen helpen bij melasma maar melasma is hardnekkig. Het vraagt consequent gebruik van een strak regime.
  2. Blokkeer de aanmaak van melanine: Verminder de activiteit van het enzym tyrosinase. Blokkeer productie van tyrosinase en blokkeer overdracht van tyrosine.
  3. Blokker het transport van melanine naar de huidcel
  4. Bleek de pigmentvlek: Exfolieer de huid en versnel de celvernieuwing.

Meervoudige aanpak

Omdat pigmentatie een complex proces is, kun je het beste op verschillende stappen in het proces ingrijpen.

  1. Hou de zon tegen en gebruik een goede SPF! Dit hoef ik niet verder toe te lichten! Ik gebruik dagelijks SPF30. Op vakantie of als ik langere tijd buiten ben (wandelen, sporten, strand, terras) gebruik ik een SPF50.
  2. Aanpak aan de bron: Tyrosinase. Ingrediënten die op dit proces ingrijpen zijn o.a. retinoïden, arbutin, azelaïnezuur, kojic zuur, licorice , vitamine c. Relatief nieuw in deze categorie zijn oxyresveratrol en tranexamine zuur.
  3. Onderbreek het transport naar de huidcel. Niacinamide en, alweer, retinoïden houden het transport van melanine naar de huidcel tegen.
  4. Vervagen van de pigmentvlek door cel vernieuwing te bevorderen. Hieronder vallen de exfolianten: Alphahydroxyzuren (AHA) zoals glycolzuur, melkzuur, mandalisch zuur; Betahydroxyzuren (BHA) zoals salicylzuur. En alweer retinoïden.

melasma

Hoe bouw je een routine?

Het is interessant om zo’n ingrediëntenlijst te hebben, maar daarmee heb je nog geen routine. Je hebt het recept, maar nog geen gerecht.

Mijn advies, houd het simpel: reiniger – serum – moisturizer – (ochtend) spf. Voeg eventueel een paar keer per week een exfoliant toe. En kies wijs.

Kies wijs

Wat bedoel ik, daarmee? Gebruik producten met een combinatie van ingrediënten en kies ingrediënten die ook andere huidproblemen aanpakken.

Fan van niacinamide

Ik ben zelf fan van niacinamide. Niacinamide werkt niet alleen tegen pigmentatie maar reguleert tevens de talgproductie zonder dat het de huid uitdroogt. Het is daarmee niet alleen een prachtig ingrediënt tegen pigmentatie en onregelmatige huid, maar ook  voor de vette en/of acne huid. Azelaïnezuur werkt behalve tegen pigment ook goed tegen acne en rosacea.

De rol van retinoïden

Ook zijn er ingrediënten die op alle punten van het pigmentatie proces ingrijpen, zoals retinoïden. Daarnaast kunnen retinoïden rimpels verminderen en helpen ze tegen acne.

Het is niet voor niks dat retinoïden zo hoog aangeschreven staan voor huidverbetering. Daarom kan elke routine tegen pigmentatie het beste een retinoïde product bevatten. Zie mijn artikel over de laatste ontwikkelingen rond retinoïden. Zoek voor de ochtend een serum met andere ingrediënten.

Producten

Via de inci decoder heb ik een aantal producten gezocht die verschillende ingrediënten tegen pigmentatie combineren.

Serums

Multi-tasking moisturizers

Met SPF

Kortom met drie producten plus reiniger kun je volstaan:

Succes!

Bronnen: Doctorly | INCIDecoder

beautyjournaal shop

Lees ook