Luister naar je huid en begin voorzichtig als je met deze ingrediënten van start gaat!

09:34 - 05:44
luistertijd 09:34 - leestijd 05:44

Vitamine A is de holy grail onder de skincare ingrediënten. Waarom? Omdat het voor zoveel verschillende huidproblemen gebruikt kan worden. Het helpt tegen acne, pigmentatie, rimpels, verfijning van de huidstructuur. Het nadeel is dat de meeste vormen van vitamine A kunnen irriteren en je er ook van kunt vervellen. De nieuwste ontwikkelingen zijn erop gericht de irritatie te verminderen.

Wat is vitamine A?

De werkzame stof is vitamine A zuur: tretinoïne. Dit is alleen op recept verkrijgbaar. Alle andere vormen van vitamine A moeten in de huid omgezet worden in tretinoïne. De meest gangbare vorm is retinol. Daarnaast heb je retinaldehyde (retinal,) retinol derivaten (retinyl palmitate, retinyl linoleate en retinyl oleate) en nieuwe vormen als R- retinoate en granative retinoide. Deze twee worden via een andere lijn in vitamine A zuur omgezet. In schema ziet dat er zo uit:

Retinol derivaten

Retinyl palmitate, retinyl linoleate en retinyl oleate worden eerst omgezet in retinol, daarna in retinal, alvorens het tretinoïne wordt. De meest effectieve vorm is dan ook tretinoïne, dat alleen op doktersrecept verkrijgbaar is.

Veel bijwerkingen van tretinoïne

Zelf gebruik ik geen tretinoïne meer. Het mag dan het beste resultaat geven tegen huidveroudering, ik vind de bijwerkingen te groot. Daarnaast zijn de crèmes niet altijd lekker smeerbaar. En als cosmetica nerd wil ik ook graag nieuwe producten proberen.

Meer mogelijkheden met nieuwe derivaten

Hoe dichter je richting tretinoïne komt, hoe groter de kans op irritatie, maar ook hoe minder je nodig hebt. Wil je iets dat echt werkt, dan heeft retinyl palmitate niet veel effect als het gaat om verouderingsverschijnselen als rimpels en pigment vlekjes. Met de ontwikkeling van R-retinoate en granactive retinol (hydroxypinacolone retinoate) zijn er meer mogelijkheden als je niet aan het vitamine A zuur wilt. Dit zijn andersoortige vormen van retinol die in een stap veranderen in vitamine A zuur. Vaak worden alle vormen samengevat onder de naam retinol. Dat is niet terecht.

R-retinoate

Ofwel retinyl-retinoaat. Dit is een combinatie van retinoinezuur (Retin-A, tretinoïne) en retinol. Dit nieuwe molecuul bezit de eigenschappen van beiden zonder de bijwerkingen van retinoïnezuur. Wel de lusten niet de lasten. R-retinoate zou 8 keer sterker zijn dan retinol.

Ik ben R-retinoate maar bij 2 merken tegengekomen: Medik8 en Verso. Zie hier mijn review van Medik8 R-retinoate youth activating cream. Medik8 heeft ook een intense versie van de R-retinoate youth activating cream. Hierin worden r-retinoate en retinal gecombineerd.

Deze heb ik afgelopen periode geprobeerd. Ik vond het een aangename crème, wel vrij sterk geparfumeerd. Voorzichtigheid is geboden, het is een krachtig product. Ik ben wel wat gewend en ging toch licht vervelen rond mijn neus.

Shop Medik8 R-Retinoate hier online

 

Verso is veel minder bekend. Zij promoten retinyl retinoate (zo staat het op de inci) onder de naam Retinol8 (8 keer sterker dan retinol). Verso heb ik nog niet geprobeerd, ik kan er dan ook geen oordeel over geven. Het merk maakt me wel nieuwsgierig. Handig om te weten, op de website van Verso staat aangegeven in welke producten retinol8 zit, in oplopende sterkte. Zowel Verso als Medik8 zijn helaas vrij prijzig.

Shop Verso producten hier met 20% korting

 

Granactive retinoide

Granactive retinoide is een trade name en bestaat voor 10% uit Hydroxypinacolone Retinoate opgelost in 90% dimethyl isosorbide. Dit kan misleiden. Een product wordt bijvoorbeeld gepromoot met 2% Granactive Retinoide (of zelfs 2% retinol) terwijl er 0.2% Hydroxypinacolone Retinoate in zit.

Hydroxypinacolone Retinoate is een ester van tretinoine zuur. Dat betekent dat het niet omgezet hoeft te worden zoals retinol en retinaldehyde. Het bindt direct aan de retinoide receptors van de huidcel. De claim is minder irritatie, met vergelijkbaar resultaat.

Producten met granactive retinoide vind je o.a. bij The Ordinary, dit merk is volledig transparant over de concentratie en de effectieve concentratie. Andere producten zoals Sunday Riley Luna en The Inkey List Retinol, combineren granactive retinoide met retinol. Zo zijn er beslist nog veel meer producten in diverse prijsklassen.

Retinal

Ofwel retinaldehyde, wordt in één stap omgezet in retinoïde zuur. Je kunt daardoor met lagere percentages toe. Voorheen vond je retinal alleen in producten van Avène. Tegenwoordig heeft ook Medik8 een uitgebreid gamma aan retinal producten.

Avène

Avène heeft afgelopen jaren zijn producten range veranderd. Avène heeft nu o.a. Physiolift NACHT voor vermindering van dieperliggende rimpels, en A-Oxitive NACHT peeling crème voor beginnende rimpels. Jammer dat Avène niet op de verpakking vermeldt hoeveel retinal erin hun producten zit.

Maar Avène doet er niet geheimzinnig over. Als we navragen krijgen we de percentages: Physiolift nacht bevat 0,05% retinal en A-Oxitive nacht 0,1%. Ik heb ze beiden geprobeerd en A-Oxitive heeft mijn  voorkeur. A-Oxitive is niet geparfumeerd en heeft een hogere percentage retinal. Physiolift daarentegen is geparfumeerd. Tijdens de eerste dagen gebruik van A-Oxitive ging ik licht vervelen rond mijn neus. Maar daarna zag mijn huid er heel goed uit.

Shop Avene Physiolift hier online met korting

 

Medik8

Medik8 heeft een uitgebreid gamma aan retinal producten. De Crystal retinal lijn varieert van 0,01 tot 0,2 % retinaldehyde. Vanwege het hoge percentage kun je de laatste alleen bij een salon kopen, niet online. Je huid moet hiervoor echt gewend zijn aan retinol.

Het is een mooi gamma om op te bouwen. Heb je geen ervaring met retinol of retinal, begin dan met Crystal retinal 1 of 3. Ik heb Crystal retinal10 geprobeerd en vond dat een prettige crème met een mooi resultaat.

Shop Medik8 Crystal Retinal hier online

 

Retinol

Retinol is nog steeds de meest gebruikte vorm van vitamine a in cosmetica. Om de mogelijke irritaties te verminderen, worden verzachtende ingrediënten toegevoegd of wordt retinol ingekapseld, zoals bij Peter Thomas Roth Retinol Fusion PM Night Serum.

Daarnaast zien we lagere doseringen in combinatie met andere werkzame ingrediënten, zoals La Roche Posay Retinol B3 serum waarin retinol gecombineerd wordt met niacinamide. Of Indeed Labs Retinol Retinol Face en Paula’s Choice Clinical 0,3% Retinol + 2% Bakuchiol Treatment waarin retinol gecombineerd wordt met bakuchiol. Bakuchiol schijnt de werking van retinol te versterken en tegelijkertijd de irritatie te verminderen.

We zien ook steeds vaker drogisterijmerken met retinol producten. Vrij nieuw is Boots #7 Retinol dat een 1,5% retinol complex bevat met 0,3% retinol. ROC brengt al jaren producten met retinol. En L’Oreal heeft onlangs de Revitalift Laser serie uitgebracht met retinol, waarbij aan de nachtcrème tevens niacinamide is toegevoegd.

Tips voor het gebruik

 1. Bouw op! Begin met een laag percentage. Gebruik retinol niet elke dag maar begin met 1-2 keer per week.
 2. Breng dun aan op een droge huid. De hoeveelheid ter grootte van een erwt moet volstaan voor je gezicht.
 3. Gebruik eerst een hydraterende crème aan of meng je retinol met een moisturizer.
 4. Gebruik geen andere retinol producten.
 5. Combineer niet met exfolianten, AHA, BHA of scrubs.
 6. Bescherm de gevoelige delen van je gezicht met vaseline (rond je ogen, neusvleugels, mond)
 7. Het is ook een beetje uitproberen. Wellicht werkt een laag percentage retinal, bv Medik8 Crystal retinal3, beter dan een hoog percentage retinol zoals Paula’s Choice 1% retinol treatment.
 8. Gebruik een moisturizer na je retinol. Let wel. Gebruik geen vaseline of afsluitende crèmes over je retinol. De retinol wordt dan versterkt en je huid kan beschadigen.
 9. De sterkte van een product hangt ook af van de formulering. Zitten er hydraterende en/of verzachtende bestanddelen in het product.
 10. Lukt het niet met retinol, gebruik dan Bakuchiol.
 11. Gebruik overdag altijd een spf.
 12. Last but not least. Gebruik geen retinol producten als je zwanger bent of borstvoeding geeft!

Begin voorzichtig!

Ik beschrijf in dit artikel mijn eigen ervaringen. Ik heb een sterke, gecombineerde huid, ben gewend aan retinol en heb geleerd door ervaring. De eerste keer dat ik Paula’s Choice 1% retinol treatment gebruikte, ging ik vervellen rond mijn neus en mond. Ik vond het niks. Nadat ik een tijd mildere producten gebruikt had, kon ik de 1% retinol goed verdragen. Kortom. Luister naar je huid en begin voorzichtig!

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook