De regelgeving rond cannabinoïden is momenteel op z’n zachtst gezegd rommelig...

06:24 - 03:50
luistertijd 06:24 - leestijd 03:50

Cannabinoïden en dan vooral, ook bekend als CBD, worden steeds populairder, ook als ingrediënt in cosmetica en in vrij verkrijgbare medicijnen.

Alhoewel consumenten, producenten en makers van cosmetica grote interesse hebben in cannabinoïden, maken regelgeving en wetten omtrent cannabis het nog steeds lastig om CBD en aanverwante ingrediënten in cosmetica te gebruiken. Daarom zijn het tot nu toe vooral kleine merken die cosmeticaproducten met cannabinoïden maken en verkopen.

CBD

Gegarandeerde kwaliteit

Sinds 2020 hebben echter ook grotere spelers als Sephora en Avon hun eerste voorzichtige stappen op het CBD-pad gezet. Voor grote cosmeticaproducenten zich aan CBD wagen is het echter belangrijk dat de regulering rond cannabinoïden duidelijker wordt en dat ze een constante, gestandaardiseerde en gegarandeerde kwaliteit hebben.

Nuttig bij de behandeling van gezondheidsklachten

CBD kan nuttig zijn bij de behandeling van zo’n 130 verschillende gezondheidsklachten, zoals slapeloosheid, auto-immuunziekten, angst, pijnklachten bij ziekten zoals kanker en problemen met het metabolisme. Daarom zijn cannabinoïden, mits goed gereguleerd en van gegarandeerde, constante kwaliteit, ook erg interessant bij het ontwikkelen van nieuwe medicatie.

cbd

Regelgeving

De regelgeving rond cannabinoïden is momenteel op z’n zachtst gezegd rommelig. In de VS is het gebruik van CBD als ingrediënt alleen in Californië legaal. Bedrijven die het toch als ingrediënt gebruiken worden met enige regelmaat gewaarschuwd door de FDA. Buiten de VS is de regelgeving nog verwarrender; vrijwel alle landen hebben andere regels, wat het voor grote bedrijven, die vaak mondiaal opereren, lastig maakt om CBD in hun producten te gebruiken.

cbd planten

Kwaliteitscontrole

Wat het gebruik van CBD als ingrediënt ook lastig maakt is dat er nauwelijks kwaliteitscontrole is. In een onderzoek in 2019 werden 13 producten getest en daaruit bleek dat er een enorm verschil was tussen de hoeveelheid CBD die op het label stond vermeld en de werkelijke hoeveelheid in het product. En nog erger: een product bleek maar liefst 45% THC, de stof in cannabis waar je stoned van wordt, te bevatten. Het is dus belangrijk dat er eenduidige kwaliteitsafspraken gemaakt worden, waarin duidelijk is hoeveel en welke cannabinoïden een stof precies bevatten en of de THC gedeeltelijk of geheel is verwijderd. De USDA organisatie voor landbouw in Amerika beveelt dat bij de cannabis teelt het THC gehalte onder de 0,3% moet zijn.

In Europa stelt men dat het THC gehalte in cosmetica zelf niet hoger dan 0,3% mag zijn.

Er zijn inmiddels bedrijven die de productie van CBD van begin tot eind geheel in eigen handen houden en zo een gegarandeerde en duidelijke kwaliteit kunnen leveren aan cosmeticafabrikanten. Daarnaast doen deze bedrijven veel aan onderzoek naar de invloed van CBD op de gezondheid.

CBD skincare

Verschillende standaarden op INCI lijstjes

Uit onderzoek blijkt dat er nogal wat verschillende standaarden worden gebruikt om cannabis op de INCI lijst te vermelden.

Gebruik in cosmetica

Cannabinoïden gaat huidontstekingen tegen en helpt bij tal van huidaandoeningen. Daarbij gaat het niet alleen om CBD en THC, maar ook andere cannabinoïden als CBDA, CBDV, CBC en CBG.

CBD als ingrediënt in huidcrèmes vermindert pijn, jeuk en ontstekingen en gaat haargroei tegen. Het is te gebruiken bij acne en seborroe. Bij pruritus vermindert het de jeuk en dus het vele krabben. Het vermindert ook de klachten bij de vele vormen van dermatitis omdat het de huid minder droog maakt en schilfering en het rood worden van de huid tegengaat. En dat is alleen maar CBD. Naar al die andere heilzame cannabinoïden moet nog veel meer onderzoek gedaan worden. Tot nu toe wisten wetenschappers 113 verschillende cannabinoïden te identificeren.

Leidend is momenteel de stelling dat een product minstens 5% CBD moet bevatten.

Lees ook:

Bacteriën

Cannabinoïden blijken ook een antibacteriële werking te hebben. Uit onderzoek blijkt dat CBD, CBG en CBN resistente bacteriën zoals MRSA en pneumokokken doden. Het lijkt er ook op dat ze gebruikt kunnen worden tegen de bacteriën die tandplak veroorzaken. De antibacteriële werking maakt de cannabinoïden een nuttig ingrediënt voor zepen en ontsmettingsmiddelen, ook in ziekenhuizen. Of denk aan tandpasta’s en mondwaters.

 

Covid-19

Een recent Amerikaans onderzoek toonde aan dat CBDA en CBGA, beiden cannabinoïden, infectie met Covid-19 tegengaan. Dit is echter nog maar één onderzoek, verder onderzoek is nodig om tot werkbare conclusies te komen. Maar het is dus niet ondenkbaar dat cannabinoïden in de toekomst ingezet kunnen worden tegen besmetting door niet alleen covid-19 maar ook diverse andere virussen.

mondkapje

Andere voordelen

Verschillende cannabinoïden hebben verschillende eigenschappen. Zoals gezegd moet er nog een hoop onderzoek gedaan worden naar de vele verschillende cannabinoïden maar dit is wat er al bekend is:

Bron

Lees meer:

beautyjournaal shop

Lees ook