Wat weten we al en wat nog niet over cannabidiol?

04:57 - 02:58
luistertijd 04:57 - leestijd 02:58

Er is steeds meer aandacht voor cannabidiol, ook wel CBD genoemd. Sommigen zien het als een wondermiddel dat helpt bij tal van ziekten en zelfs alle vormen van kanker kan bestrijden. Het wordt inmiddels ook al aanbevolen als extra oppepper in een smoothie of een kop koffie. En, het wordt tegenwoordig verwerkt in cosmetica, want het zou ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Maar wat is CBD? En wat weten we er allemaal over?

Het verschil tussen cannabidiol en marihuana

CBD is de afkorting van cannabidiol. Het is het op één na meest actieve bestanddeel van cannabis, oftewel marihuana. CBD is een belangrijk ingrediënt van medicinale marihuana maar wordt gewonnen uit de hennepplant, een direct familielid van de marihuanaplant. Het is één van de honderden bestanddelen van marihuana, maar maakt je op zichzelf niet stoned.

Volgens de World Health Organization heeft CBD geen verslavend effect en zal dan ook niemand er misbruik van maken. Tot op heden is er dan ook geen bewijs dat het gebruik van pure CBD leidt tot gezondheidsproblemen.

cbd

Illegaal verkrijgbaar

CBD is in Nederland alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Alleen de Transvaal Apotheek in Den Haag mag het maken. Het wordt echter ook geleverd door sommige coffeeshops en webwinkels. Dit is echter illegaal en de kwaliteit kan dan ook niet worden gegarandeerd.

De voordelen van cannabidiol

CBD is een uitkomst bij tal van gezondheidsproblemen. Het is wetenschappelijk bewezen dat CBD vooral effectief is bij de ergste vormen van epilepsie bij kinderen, zoals het syndroom van Davet of het syndroom van Lennox-Gastaut, die veelal niet reageren op de gebruikelijke anti-epileptica.

Uit tal van onderzoeken blijkt dat CBD het aantal epileptische aanvallen terugdringt en in sommige gevallen zelfs helemaal doet stoppen. Op internet zijn een aantal filmpjes te vinden waarop het effect op kinderen en hun epileptische aanvallen is te zien, en dat effect is indrukwekkend.

Shop producten met CBD online

 

Onderdrukt chronische pijn

CBD wordt verder gebruikt bij het behandelen van angstaanvallen en werkt ook goed als slaapmiddel. Daarnaast kan met CBD chronische pijn verlicht worden. Uit een onderzoek van het European Journal of Pain, waarbij met dierproeven werd gewerkt, blijkt dat CBD, als het op de huid aangebracht wordt, pijn en ontstekingen door arteritis kan verminderen.

Ook onderdrukt het ontstekingspijn en neuropathische pijn, twee van de meest lastig te behandelen vormen van chronische pijn. Wat betreft het effect van CBD bij chronische pijn is meer onderzoek nodig om het effect op mensen wetenschappelijk te bewijzen.

CBD skincare

De veiligheid van CBD

Bijwerkingen zijn misselijkheid, vermoeidheid en irritatie. Een aantal medicijnen, zoals bepaalde bloedverdunners, reageren op CBD, waardoor de hoeveelheid van dat medicijn in het bloed toeneemt.

Dit effect is vergelijkbaar met het effect van grapefruit; die mag ook niet genuttigd worden in combinatie met bepaalde medicijnen. Enkel legale CBD is echt veilig, van CBD die is aangeschaft in bijvoorbeeld een coffeeshop is dit niet te garanderen.

Shop producten met CBD online

 

Een waar wondermiddel

CBD wordt door sommigen al gezien als een wondermiddel dat werkelijk overal goed voor is. Zo zijn er mensen die beweren dat CBD alle vormen van kanker kan genezen. Dat is natuurlijk (gevaarlijke) onzin. Er is veel meer wetenschappelijk onderzoek nodig maar zoals het er nu naar uitziet kan CBD wel degelijk een uitkomst zijn bij slaapproblemen, chronische pijn en angst. Echter, zonder verder onderzoek is het erg lastig om de juiste, meest werkzame en veiligste dosis te bepalen.

De veiligheid en werkzaamheid van illegaal geproduceerde CBD kan al helemaal niet worden gegarandeerd; begin daar dus niet aan, zeker niet als je ook nog andere medicijnen gebruikt. Heb je klachten en denk je dat CBD je daarbij kan helpen, praat dan met je huisarts.

Dan weet je ook meteen of je CBD tegelijk met eventuele andere medicijnen kunt gebruiken.  En doe het maar niet in je smoothie of koffie; daar heb je echt niets aan.

Shop producten met CBD online

 

Bron

Lees ook