Waar moet je op letten als je skincare met CBD wilt kopen?

13:48 - 08:16
luistertijd 13:48 - leestijd 08:16

Eerlijk is eerlijk… de CBD-hype is tot nu een beetje aan mij voorbij gegaan. CBD staat voor cannabidiol, of gewoon wiet. Het wordt alweer een tijdje toegepast als werkstof in skin care, maar ik heb het steeds afgedaan als ‘marketingdingetje’.

CBD wordt toegevoegd aan skin care voor uiteenlopende huidproblemen. Van acne tot rimpels. Maar doet het ook daadwerkelijk wat? Die vraag houdt me bezig en daarom zet ik in dit artikel de CBD feiten (en fabels) voor je op een rij.

CBD

Wat is CBD eigenlijk?

CBD is het niet-psychoactieve component van de hennepplant en daarmee volledig legaal. CBD helpt je lichaam om in balans te blijven. Dat komt doordat CBD erg lijkt op de lichaamseigen stof Anandamide, die bijdraagt aan een gezond zenuwstelsel en immuunsysteem.

CBD wordt aan de hennepplant onttrokken als een poeder en meestal vermengd met een olie, zoals olijfolie of kokosolie. Door CBD te mengen met een olie neemt het gebruiksgemak en de effectiviteit in skin care toe. Je zult dan ook vaak producten met CBD-olie aantreffen.

cbd olie

Feit: Van CBD in skin care word je niet high

Daar is namelijk een ander deel van de hennepplant voor verantwoordelijk; tetrahydrocannabinol (THC). CBD wordt onttrokken aan delen van de hennepplant – meestal de stengel en bladeren – die nauwelijks THC bevatten.

In skin care wordt CBD gebruikt vanwege de verzachtende en antioxiderende eigenschappen. CBD kalmeert de huid die is aangetast door vervuiling, stress, een slecht dieet, roken en alcohol. Daarnaast helpen de ontstekingsremmende eigenschappen van CBD bij huidherstel, of je huid nu rood, droog of geïrriteerd is.

Feit: CBD-olie is geen hennepzaadolie

CBD-olie wordt vaak verward met hennepzaadolie, een werkstof die je ook regelmatig in huidverzorging aantreft. Hennepzaadolie is de olie uit de zaadjes van de hennepplant. Deze olie bevat niet of nauwelijks cannabidiol.

Bij twijfel check je de INCI. Skin care met CBD heeft ‘cannabidiol’ als ingrediënt op de INCI staan. Mocht je andere termen op de INCI aantreffen, zoals ‘CBD-verrijkte hennepzaadolie’, dan is dit geen garantie dat het betreffende product voldoende CBD bevat om een verschil te maken voor je huid.

cbd

Hoeveel CBD moet een product bevatten om effectief te zijn?

Internationaal zijn er verschillende merken die op hun product aangeven hoeveel milligram CBD het bevat, vooral in de VS. Hoewel dit natuurlijk een goede indicatie is van het feit dat een product daadwerkelijk CBD bevat, zegt het nog niet zoveel over de effectiviteit. Simpelweg omdat wetenschappers en onderzoekers het er nog niet over eens zijn hoeveel CBD je op de huid moet aanbrengen. Wat we wel weten is dat de huid goed reageert op CBD, vooral bij verschillende huidproblemen. Hieronder zoom ik daar verder op in.

CBD bij acné

Acné is een inflammatoire huidconditie, oftewel een ontstekingsreactie. Hoewel verschillende factoren acné kunnen triggeren, kunnen werkstoffen die de ontsteking verminderen en de huid kalmeren (… en daar komt CBD om de hoek kijken) bijdragen aan minder break-outs en roodheid. Onderzoek toont namelijk aan dat CBD ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Een andere eigenschap van CBD, die bij acné uitermate goed van pas komt, is dat CBD de talgproductie weer in balans brengt.

cbd planten

CBD bij lijntjes en rimpels

Omdat CBD plantaardig is, zal het je vast niet verbazen dat het antioxidanten bevat. CBD kalmeert de huid die is aangetast door vrije radicalen uit vervuiling, stress, een slecht dieet, roken en alcohol. Dit vertaalt zich in minder lijntjes, minder dofheid en een frisse teint.

CBD bij een gevoelige huid

Onderzoek toont aan dat CBD kalmerende eigenschappen heeft, waardoor het ook kan worden ingezet bij huidproblemen die te maken hebben met een reactieve, gevoelige huid.

Waar moet je op letten bij aanschaf van een CBD huidverzorgingsproduct?

Allereerst: check de INCI. Ik schreef het hierboven al. Hier moet ‘cannabidiol’ op staan. Daarnaast is het belangrijk om de verpakking te inspecteren. CBD is een delicate werkstof, die snel zijn effectiviteit verliest bij contact met licht of lucht. CBD in potten of een doorzichtige verpakking zijn daarom een no go.

mgc derma

In de spotlight: MGC Derma

Tijdens mijn research naar CBD in huidverzorging kwam ik op het spoor van MGC Derma, de Eye Cream for Fine Lines + Wrinkles was eerder al mijn maandfavoriet. Wat dit merk bijzonder maakt, is dat het er in is geslaagd om CBD in water op te lossen, in plaats van in olie.

Shop MGC Derma hier online met korting

 

Derek Selby, huidexpert bij MGC Derma: “Tot nu toe was CBD vooral verkrijgbaar in de vorm van olie. Onderzoek bij MGC Derma leidde tot de ontdekking van Aquiol. Dit is een gepatenteerd proces dat 99% pure CBD extraheert die goed oplosbaar is in productformules op waterbasis. Zo mengen olie en water alsnog, wat zorgt voor een optimale opname in de huid. Het versterkt bovendien de eigenschappen van de andere ingrediënten in de producten. Aquiol bevat ook hoge concentraties vitamine A, B, D, E en F, evenals antioxidanten.” Bekijk het volgende filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=OUi9YhAZKiA

Goede skin care als basis, boordevol werkstoffen

Waar veel andere merken CBD centraal stellen en bijvoorbeeld een pure CBD-olie op de markt brengen, gaat MGC Derma uit van goede skin care als basis. Aan deze basis wordt vervolgens CBD toegevoegd. Je vindt in de producten dan ook veel meer werkstoffen dan alleen CBD. Even een greep uit de veel voorkomende werkstoffen bij MGC Derma:

Vrij van microplastics

Je treft dus veel nuttige werkstoffen aan in MGC Derma. Maar er is ook iets wat je vooral niet in het merk aantreft: microplastics (Monique schreef recent nog een alarmerend artikel over het feit dat microplastics uit huidverzorging zelfs in de menselijke placenta zijn aangetroffen). MGC Derma is door de Plastic Soup Foundation gecertificeerd als 100% vrij van microplastic.

Shop MGC Derma hier online met korting

 

Smeren is weten

Nieuwsgierig geworden naar wat MGC Derma nog meer te bieden heeft, naast mijn eerdergenoemde maandfavoriet, testte ik nog enkele producten. Immers: smeren is weten voor de redactie van BeautyJournaal.

Everyday Skin Polish Scrub

skin polish scrub

Bij de Everyday-lijn van MGC Derma draait het om hydratatie. Je vindt in de lijn crèmes, maskers en scrubs voor dagelijks gebruik. De Everyday Skin Polish Scrub verwijdert dode huidcellen, zodat andere skin care beter en dieper de huid kan binnendringen. Papaïne (een enzym van papaya) en Cranberryzuur lossen dode huidcellen op, terwijl Hennepvezels en Cellulose (een plantenvezel) helpen bij het losmaken van de dode huidcellen.

skin polish scrub

Everyday Skin Polish Scrub heeft een hele fijne korrel, als poederzand. De scrub is eerder polijstend dan scrubbend. Mocht je een gevoelige huid hebben, dan kan je de scrub ook gebruiken als masker, dus zonder ronddraaiende bewegingen. De enzymen en zuren in het product doen dan het werk.

Shop MGC Derma hier online met korting

 

Everyday Detoxifying Mask

Dit masker ontgift je huid. Bentonietklei en Kaolien trekken onzuiverheden, giffen en overtollige oliën uit je huid, terwijl Dode Zeezout (rijk aan mineralen) helpt bij het verminderen van rosacea, psoriasis en acne.

detoxifying mask

Het masker is moddergroen en ruikt heerlijk fris. Dat laatste is een aangename verrassing, aangezien veel kleimaskers muffig ruiken. Naar aarde. Bij het aanbrengen tintelt mijn huid en ik merk dat de doorbloeding wordt gestimuleerd. Na een minuut of twintig spoel ik het masker af. Een schone, frisse huid is het resultaat.

detoxifying mask

Ik gebruik het masker twee tot drie keer per week. Heb je een vette huid? Dan kan je het masker gerust iedere dag gebruiken en de inwerktijd verlengen tot dertig minuten.

Ageless Face & Neck Serum for Firming

De Ageless-lijn richt zich op – de naam zegt het al – een stevige en jonger uitziende huid. Het Face & Neck Serum bevat bijvoorbeeld Matrixyl Synthe’6 (een tripeptide) dat het collageen, elastine en hyaluronzuur in je huid stimuleert, huidschade herstelt en rimpels vermindert. Sneeuwalgen verzachten, hydrateren en voorkomen ontstekingen in de huid.

Shop MGC Derma hier online met korting

 

face neck serum

Voor een serum vind ik dit product iets aan de stevige kant. Je zou het ook als dagcrème kunnen gebruiken. Het Face & Neck Serum trekt wel razendsnel in en zorgt voor een gehydrateerd huidgevoel.

Ageless Rejuvenating Moisturizer

Ik breng na het serum de Rejuvenating Moisturizer aan, eveneens uit de Ageless-lijn. Ook deze moisturizer absorbeert snel in mijn huid, zodat het geheel van een vol serum en een crème niet too much aanvoelt.

Rode algen herstellen schade aan de huid als gevolg van omgevingsfactoren, verminderen ontstekingen en beschermen tegen UV-straling. Een fijne no-nonsense moisturizer.

mgc derma cbd

Ageless Brightening Night Cream

De vaste lezers van BeautyJournaal weten dat ik altijd op zoek ben naar verhelderende producten vanwege mijn melasma. Geluk heeft MGC Derma deze producten ook. Brightening Night Cream herstelt hyperpigmentatie, een ongelijkmatige huidskleur en donkere vlekken terwijl je slaapt:

Brightening Night Cream is iets voller van textuur dan de Rejuvenating Moisturizer, zoals je op onderstaande foto kunt zien. Links op mijn hand de moisturizer, rechts de night cream.

Shop MGC Derma hier online met korting

 

cbd skincare

Revive Calming Hand Cream

Wanneer je huid extra zorg nodig heeft, biedt de Revive-lijn uitkomst. Tijdens de COVID-pandemie schreeuwen vooral mijn handen door het vele wassen om hulp. Calming Hand Cream kalmeert en voedt mijn handen en zorgt bovendien voor hydratatie. Dat kan ook niet anders met deze werkstoffen:

handcreme

Ik gebruik Calming Hand Cream naar behoefte. De volle textuur nodigt uit om goed in te masseren, waarbij ik ook altijd mijn nagelriemen meepak. Na enkele minuten masseren is het product volledig ingetrokken.

Je zou bijna vergeten dat er ook nog CBD in zit…

Met zoveel nuttige werkstoffen zou je bijna vergeten dat er ook nog CBD in de producten van MGC Derma zit. Mijn huid reageert er goed op, is rustig en voelt soepel en elastisch aan, ondanks aanslagen als winterweer en frequent handen wassen. Het is natuurlijk lastig te beoordelen welk aandeel CBD levert en welk aandeel de andere werkstoffen. Hoe het ook zij… het zijn fijne producten, die zeker het proberen waard zijn.

Shop MGC Derma hier online met korting

 

Bronnen

Redox Biology, January 2020, La Clinica Terepeutica, March-April 2019, Molecules, March 2019, ePublication, Journal of Pharmacology and Experimental Therapies, Journal of the American Academy of Dermatology, July 2017, Cannabis and Cannabinoid Research, June 2017, EBioMedicine, February 2017, European Journal of Pain, July 2016, DARU Journal of Pharmaceutical Sciences, October 2015, Journal of Clinical Investigation, September 2014, pages 3,713-3,724, Free Radical Biology and Medicine, September 2011, U.S. Department of Justice, Drug Enforcement Administration, Website Paula’s Choice

beautyjournaal shop

Lees ook