Je hebt honing en honing, en dit is DE honing! 😉

05:56 - 03:33
luistertijd 05:56 - leestijd 03:33

Mijn liefde voor honing dateert al uit mijn vroege jaren 20, toen ik eens op de redactie van AvantGarde, waar ik werkte, een pot gloedvolle verse pollen kreeg van een imker. In die leeftijdsfase was ik ontzettend veel verkouden en de imker adviseerde me immuunversterkende stoffen in te nemen.

Mijn vroegste kennismaking

De pot met pollen. Ik kan me nog zo goed de foto herinneren (die later weggaf, dus ik kan hem niet meer laten zien) waarin mijn haar shining, en vol was. Ik heb altijd dun haar gehad, maar echt….het was prachtig toen. Ook mijn huid straalde, was zacht en zelfs honingachtig gebruind. Ja, het was zomer.

Wetenschappelijk onderzoek

Die positieve ervaring op jonge leeftijd is ingebakken. Toen ik later als journalist me vaker in natuurlijke, werkzame stoffen verdiepte, ontdekte ik ook dat er veel wetenschappelijk onderzoek is naar de heilzame effecten van honing. Op de huid en in het lichaam. De ontstekingsremmende effecten, het vermogen om vocht te binden – op de huid en in het lichaam, de verzachtende, voedende eigenschappen voor huid en haar.

Wondgenezing

In 2013 verscheen er een heel mooi artikel in het NRC over honing en wondgenezing. Er werd geschreven dat artsen in België 55 studies naar honing onderzochten. Hieruit kwam dat honing antibacterieel werkt. Vooral op brandwonden kan dit heilzaam werken.

Bacteriedodend

Paul Kwakman, toentertijd microbiologisch onderzoeker bij het AMC medisch centrum in Amsterdam onderzocht zelf de werking van honing op wonden en zag dat honing het aantal bacteriën op de huid met een factor 100 terugbrengt. Hij weet dat aan de suikerconcentratie die bacteriedodend werkt.

Maar honing bevat ook het enzym glucose-oxidase die – wanneer het in contact komt met (wond)vocht – actief wordt en het glucose omzet in waterstofperoxide en gluconzuur. In het artikel staat verder ‘dat de eerste stof dodelijk is voor bacteriën, de tweede zorgt voor een zure omgeving waarin ziekteverwekkers niet gedijen’. Zijn onderzoeksteam heeft toen ook een peptide uit honing geïdentificeerd die ‘bee defensin-1’ is genoemd.

Gel en wondverbanden

Ook werd er toen vanuit een bedrijfje Bfactory, ontstaan vanuit de Wageningen Universiteit, honing verzameld onder selectieve omstandigheden. Hiervan werd een gel gemaakt, puur of in wondverbanden, wat aan ziekenhuizen geleverd werd. Men was daar wel degelijk overtuigd van de wondgenezende eigenschappen, maar gaf toe dat wetenschappelijk bewijs niet optimaal voor handen was.

Onderdeel van je lifestyle

Dat was 2013. In 2022 is honing niet meer weg te denken uit een gezond lifestyle menu, maar het is nog altijd in de wondgenezing actueel. Een zoekopdracht met trefwoorden als honing – wondgenezing – ziekenhuis, ziet heel wat actuele links.

Manuka uit Nieuw Zeeland

De afgelopen jaren heb ik ook geleerd dat de allermooiste, meest voedzame honing de Manuka honing is, en hierop heeft Nieuw-Zeeland als het ware een patent. Als ik de blauwe potten zie, weet ik, dat is de beroemde Manuka honing. Is dat slimme marketing?

Manuka tea tree struik die groeit in Nieuw Zeeland

Afkomstig van 1 soort bloesem

Ja natuurlijk, maar waarom zou je niet hoog van de toren blazen als je een geweldig product voor de export hebt? Deze Manuka is heel zuiver en wordt onder streng gecontroleerde voorwaarden verwerkt. Het is afkomstig van ‘monoflorale’ Manuka struik, wat betekent dat er alleen van bloemen van deze struik honing gemaakt wordt.

Leuk detail is dat deze struik ook ’tea tree’ wordt genoemd, en je raadt het al: deze struik levert ook excellente tea tree olie op, en wat je daar allemaal mee kunt doen, is bekend! Wondhelend……

Shop deze prachtige honing hier online

 

Methylglyoxal

De honing bevat een stof met kenmerkende eigenschappen: methylglyoxal – wat verder aangeduid wordt als MGO. De stof wordt door bijen uit het in de nectar aanwezige dihydroxyaceton (DHA) omgezet in MGO. MGO wordt internationaal aangemerkt als dé stof met de  ‘gouden’antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen.

Hoe langer gerijpt, hoe hoger de MGO

Het rijpen van de honing heeft invloed op het MGO gehalte, hoe ouder de honing hoe meer DHA wordt omgezet in MGO en hoe hoger dus het percentage methylglyoxal. Dit proces luistert zeer nauw en het vereist deskundigheid en precisie om goede kwaliteit Manuka honing te produceren. Dit is dan ook de reden dat Manuka honing altijd wordt getest op de hoeveelheid MGO en wordt gecertificeerd. Hoe hoger het gehalte methylglyoxal hoe duurder het product.

De Manuka honing uit Nieuw Zeeland wordt rauw verwerkt. Dat wil zeggen dat het niet extra verhit wordt. De temperatuur tijdens het productieproces wordt nooit hoger dan die van nature in de bijenkorf is.

Top of the bill: de MGO1000+

Manuka New Zealand honing komt in verschillende concentraties, van MGO 100+ tot nu maar liefst MGO1000+. Waarvan duidelijk mag zijn dat de laatste ook de meest hoge concentratie van de heilzame stof bevat (1000 mg per kilo). Het eigenlijk de Rolls Royce onder de honing. Je begrijpt het: dát is de honing waarvan ik elke ochtend op nuchtere maag een lepeltje neem. Voor mijn weerstand.

Shop deze prachtige honing hier online

 

Lees ook:

Lees ook