Vervanging voor traditionele medicatie, zoals benzoyl peroxide…

04:18 - 02:35
luistertijd 04:18 - leestijd 02:35

Kun je acne behandelen met honing?

Er bestaan veel verschillende huis-tuin-en-keuken trucjes om acne te behandelen. De een wat effectiever dan de ander. Van tandpasta op een puistje smeren tot het dagelijks toepassen van een zelfgemaakt citroen-en-zout-scrub. En de laatste tijd hoor je meer en meer over het gebruik van honing voor de behandeling van acne. Een beetje speuren op het internet levert lovende gebruikerservaringen en veelbelovende voor- en na foto’s op. Maar hoe waarheidsgetrouw is dit en is honing inderdaad zo’n goede behandeling voor een acne huid? We gingen op onderzoek uit.

Honing is antibacterieel

Volgens de website The Beauty Brains, van cosmetisch chemicus Randy Schueller, bestaat er voldoende bewijs dat de antibacteriële eigenschappen van honing inderdaad in staat zijn om bacterien te bestrijden (… zoals je ook mag verwachten van een antibacterieel product, want what’s in a name?!). Honing gaat echter niet de P. Acnes bacterie te lijf en laat dat nu juist de bacterie zijn die acne veroorzaakt.

Schueller: “Een onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Antibacterial Chemotherapy, dat honing in concentraties tussen 2,5 en 5 procent effectief is in het bestrijden van de schadelijke bacterie staphylococcus. Er bestaan echter geen onderzoeken naar de effecten van honing op de P. Acnes bacterie. Echter, gelet op wat we weten over de antibacteriële werking van honing, is het aannemelijk dat honing de P. Acnes ook kan bestrijden.” Of in andere woorden: hoewel er geen concreet bewijs bestaat, zijn de biomechanismen vergelijkbaar en zou honing in theorie acne kunnen behandelen.

Onbewerkte honing

Volgens Anne Chiu, dermatoloog in Californië, heeft alleen pure en onbewerkte honing optimale antibacteriële eigenschappen: “De meeste honing, zoals je die in de supermarkt vindt, is op de een of andere manier bewerkt, bijvoorbeeld door verhitting of het toevoegen van water. Dat verstoort helaas de antibacteriële en anti-inflammatoire werking van honing. Het beste is om de honing rechtstreeks bij een imker aan te schaffen. En dan het liefst ook nog een organische imker, die geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.” Chiu adviseert om honing als een masker te gebruiken, dat je zo’n 15 tot 20 minuten laat inwerken.

Minder ontstekingen en roodheid

“Onbewerkte honing reduceert ontstekingen en roodheid, behorend bij acne, omdat het een zogenaamd osmotisch effect op de huid heeft. Het onttrekt overtollige vloeistoffen aan de huid en reduceert inflammatie,” legt Kavina Mariwalla uit, dermatoloog in New York. “Honing werkt bovendien kalmerend.”

Verwacht echter niet dat honing je poriën reinigt. Je zou kunnen denken dat het vuil aan de honing blijft plakken; dat is niet het geval. De plakkerigheid van honing zorgt juist voor een dun filmpje op je huid dat poriën kan verstoppen. Na een honingmasker is het dan ook nodig je huid grondig te reinigen.

Honing of medicatie?

Hoe puur of hoe duur de honing ook is, het is geen vervanging voor traditionele acne medicatie met bewezen formules. Joshua Zeichner, directeur van de afdeling cosmetische en klinische dermatologische research bij het Mount Sinai Hospital in New York City, benadrukt dat hoewel honing antibacteriële en anti-inflammatoire eigenschappen heeft, het niet zo effectief is als traditionele medicatie, zoals benzoyl peroxide. “Benzoyl peroxide bestrijdt niet alleen de acne bacterie, het helpt ook om verstopte poriën te openen. Die laatste eigenschap kunnen we aan honing niet toeschrijven.”

En hoe zit het met acne littekens?

Rachel Nazarian, dermatoloog in New York City, vertelt dat honing weliswaar helpt om wondjes te genezen, het heeft geen effect op littekens: “Er bestaan veel onderzoeken waarbij honing is aangebracht op brandwonden. Daaruit blijkt dat honing het genezingsproces van wondjes inderdaad stimuleert en het bovendien wondinfectie voorkomt. Er is echter geen enkel bewijs dat honing ook bijdraagt aan een sneller herstel van littekens.”

Anne Chiu nuanceert die opmerking: “Doordat honing het herstelproces van wondjes versnelt, is de kans op hyperpigmentatie door acne kleiner. Maar heb je eenmaal een littekentje, dan zal honing dit inderdaad niet laten verdwijnen.”

Bron

Lees ook