Heeft behandeling zin, als je in een land woont waar altijd felle zon schijnt? Arts Stephan Marks legt het haarfijn uit…

03:54 - 02:20
luistertijd 03:54 - leestijd 02:20

Een lezeres meldt ons dat ze in de Caribbean woont en al jaren last heeft van melasma. Grote, wijdverbreide pigmentvlekken over de gezichtshuid. Nu heeft ze al van alles geprobeerd, maar één merk nog niet: ZO Skin Health, van de Amerikaanse dermatoloog Zein Obagi. Ze vraagt ons of ze deze producten in haar warme woongebied kan gebruiken. Dit is een mooie vraag voor cosmetisch arts Stephan Marks, die al vele jaren met ZO Skin Health werkt.

stephan en anton

Stephan Marks (links) en Anton Janse van Rensburg (rechts) van de Kliniek voor Esthetische Geneeskunde

Stephan Marks laat weten: ‘Dat is een interessante vraag, en het korte antwoord is: “ja”.

Zon en hormonen

Verblijf in de tropen betekent automatisch meer zon, hoe je ook je best doet om er uit te blijven. Melasma wordt verergerd door  o.a. zon en hormonen. Daarom is zon-bescherming nog belangrijker, naast het zoveel mogelijk uit de zon blijven. Zelfs met maximale SPF (50 of meer) en Heliocare capsules (bescherming van binnen uit), zal een klein deel van de zonnestralen de pigmentcellen toch bereiken.

Bij melasma worden meer pigmentcellen aangemaakt

De uitdaging is het volgende: pigmentcellen maken bij melasma lokaal meer pigment aan, dat wordt afgegeven naar de opperhuid en in de meeste gevallen (90%) ook aan de lederhuid. Door behandeling met ZO Skin Health van Zein Obagi in combinatie met bijvoorbeeld hydrochinon crème op recept wordt de pigmentaanmaak praktisch stil gelegd. Vervolgens wordt het reeds aangemaakte pigment in de opperhuid opgeruimd, de opperhuid vernieuwt zichzelf elke 4-6 weken.

Lange adem nodig

Uitdaging is de lederhuid, opruimen van dat pigment kan 2-3 jaar duren. We weten uit ervaring dat een middag zon de pigmentcellen kan activeren en het pigment in de huid weer kan aanvullen. Dan kan het dus zomaar gebeuren dat 2 of 3 jaar in een middag teniet wordt gedaan.

ua-pigment

Onze Corine, liet ook al eens haar melasma behandelen bij Stephan Marks

Heeft investeren zin als je in de Tropen woont?

In Nederland is het uit de zon blijven al lastig (we willen allemaal in de zon in het voorjaar), in de tropen is dat nog moeilijker. Vraag is dus of je uit de zon kunt blijven? Indien dat niet zo is, is het de vraag of het zinvol is om te investeren in een behandeling.

Pas op met irritatie

Vervolgens is jouw huidtype van belang. Is dat volledig blank – of meer getint – of zelfs een combinatie van verschillende achtergronden? Hoe groter het risico dat bepaalde ingrediënten irritatie van de huid geven. Irritatie leidt weer tot pigment-activatie. Dus hoe gevoeliger de huid, hoe voorzichtiger behandelen.

melasma

De melasma van Corine

Tenslotte – IPL-OPL lichtbehandelingen en chemische peeling kan in de tropen, maar je mag van te voren en ook daarna absoluut geen zon op je huid hebben. Maar goed, deze behandelingen zijn meer het sluitstuk en optioneel.

Lees ook:

Lees ook