De weerstand van de huid wordt verhoogd en zo krijgt straling minder kans

07:10 - 04:18
luistertijd 07:10 - leestijd 04:18

In Centraal-Amerika groeit een wel heel bijzonder plantje. Een varen met de Latijnse naam Polypodium leucotomos.Deze varen ontwikkelde tijdens zijn evolutie van een leven in zee naar een leven op het vasteland een mechanisme om zich tegen de zon te beschermen en schade door de zon te herstellen. Een mechanisme waar ook de menselijke huid baat bij heeft. Corine ging op onderzoek uit en deelt haar bevindingen met je in dit artikel.

Van traditionele geneeskunde naar hedendaagse technologie

Polypodium leucotomos werd in Centraal-Amerika eeuwenlang in de traditionele geneeskunde gebruikt om huidziekten, zoals psoriasis en eczeem, te behandelen. In de hedendaagse tijd heeft de varen nóg een toepassing gekregen… extract van Polypodium leucotomos wordt toegepast in de zogenaamde Fernblock® technologie. Een technologie die de huid beschermt tegen schadelijke UVA- en UVB-straling.

In samenwerking met Harvard Medical School

Je vindt de Fernblock technologie in Heliocare capsules. Deze voedingssupplementen worden op de markt gebracht door Cantabria Labs. Hieraan ging een jarenlange samenwerking met Harvard Medical School vooraf. Bekijk ook het volgende filmpje:

Twintig jaar onderzoek naar de eigenschappen en werking van het product resulteerde in meer dan 40 publicaties in toonaangevende en internationale medisch-wetenschappelijke tijdschriften. Deze publicaties ondersteunen de effectiviteit en veiligheid van Heliocare capsules bij medische problemen die verergerd worden door blootstelling van de huid aan UV-straling. Denk daarbij aan melasma (zwangerschapsmasker), vitiligo, polymorfe licht eruptie en urticaria door UV.

Heliocare verhoogt de weerstand van de huid tegen zonschade

Dr. Salvador Gonzalez, opgeleid tot dermatoloog aan Harvard University en betrokken bij het onderzoek naar Heliocare, legt het als volgt uit: “Heliocare kan helpen om de huid te beschermen, doordat het de weerstand tegen schade door de zon verhoogt. Het helpt zonnebrand en huidveroudering door de zon te voorkomen, beschermt de huid tegen immunologische en DNA-schade en kan worden gebruikt als aanvullende behandeling bij aandoeningen die het gevolg zijn van blootstelling aan de zon”.

heliocare

 

Bescherming op vier niveaus

Het varenextract van Polypodium leucotomos beschermt de huid op vier verschillende niveaus.

  1. Bescherming van het DNA

De zon tast de genetische samenstelling (het DNA) van huidcellen aan. Deze mutaties kunnen na verloop van tijd bepaalde afwijkingen, zoals huidkanker, veroorzaken. Uit diverse studies is gebleken dat Fernblock® beschadiging van het DNA door zonlicht helpt te voorkomen en herstellen.

  1. Bescherming tegen oxidatie

Door zijn uitgesproken antioxiderende werking beschermt Fernblock de huid tegen vrije radicalen, en dan vooral tegen vrije radicalen die door zonlicht worden opgewekt. Die zijn des te gevaarlijker omdat ze huidcellen kunnen beschadigen en vroegtijdige huidveroudering in de hand werken.

  1. Bescherming van het immuunsysteem

De zon tast ook de weerstand van de huid aan. In de huid bevinden zich speciale cellen, de zogeheten Langerhanscellen, die als een radar beschadigde cellen opsporen en de herstelmechanismen van de huid op gang brengen. Omdat zonlicht ook de Langerhanscellen aantast, laat het verdedigingssysteem van de huid het echter steeds vaker afweten. Fernblock zorgt ervoor dat het immuunsysteem van de huid weer optimaal werkt en helpt zo schade door de zon te beperken.

  1. Bescherming tegen huidveroudering door de zon

Fernblock beschermt ook bepaalde structuren die belangrijk zijn voor de stevigheid en soepelheid van de huid, zoals de fibroblasten (bindweefselcellen) en de collageen- en elastinevezels. Daardoor zal de huid minder snel rimpels vertonen en ook minder snel aan stevigheid inboeten. Ook andere zichtbare tekenen van huidveroudering door de zon, zoals bruine vlekken, worden daardoor vertraagd.

fernblock

Fernblock

Werkzame stoffen in Heliocare

Heliocare bevat Fernblock+, een extra actieve vorm van Fernblock, en antioxiderende en herstellende bestanddelen (Cystine, Vitamine B3 (niacinamide), Vitamine C, Vitamine E en Prebiotica) om de huid maximaal te beschermen tegen UVB, UVA, zichtbaar blauw-violet licht en infrarood, en het immuunsysteem van de huid te helpen beschermen. Daardoor helpen deze capsules huidveroudering en aantasting van de huid als gevolg van blootstelling aan de zon te voorkomen.

Hoe gebruik je Heliocare?

Heliocare is een aanvulling op je topische zonbescherming. Dit is de zonbescherming die je op je huid smeert. Stephan Marks, cosmetisch arts KNMG bij de Kliniek voor Esthetische Geneeskunde, KVEG in Amsterdam, legt het als volgt uit:

“Heliocare capsules zijn uiteraard geen alternatief voor zonnebrandcrèmes. Beschermende crèmes en kleren, de zon vermijden, het zijn allemaal maatregelen die van fundamenteel belang zijn om beschadiging van de huid door de zon te voorkomen. Maar omdat Heliocare capsules extra bescherming bieden, zijn ze ideaal als aanvullende bescherming naast zonnebrandcrèmes, zeker bij huidproblemen die te wijten zijn aan blootstelling aan de zon”.

stephan marks

Corine in gesprek met Stephan Marks

Een bijkomend voordeel van Heliocare is dat het bescherming biedt tegen UV-straling voor die delen van de huid die je bij dagelijkse bezigheden vaak niet insmeert met een zonbescherming, zoals hoofdhuid, nek, hals, handen, armen en benen. Ook gaat de effectiviteit van Heliocare niet verloren door bijvoorbeeld zwemmen of transpireren, zoals bij een topische zonbescherming wel het geval is.

Zon als grote boosdoener, maar vergeet ook blauw licht niet

Sinds maart van dit jaar is er een nieuwe variant van Heliocare beschikbaar die de huid ook tegen blauwviolet licht beschermt. En laat blauwviolet licht nou net een belangrijke bijdrage leveren aan hyperpigmentatie en melasma, twee huidaandoeningen die vooral worden toegeschreven aan blootstelling aan de zon. Stephan: “Blauwviolet licht wordt geproduceerd door computers, tablets en smartphones en LED lampen. Het is dus ook zeker raadzaam de Heliocare capsules in te nemen als je de hele dag binnen achter de PC zit. De capsules werken al na 30 minuten en beschermen de hele dag.”

Verdubbeling van de huideigen beschermingsfactor

Eén capsule Heliocare levert een SPF 3 op. Stephan: “Dit lijkt heel erg weinig, zeker in een tijdperk waarin we gewend zijn om met SPF 50 te smeren. Toch is SPF 3 een verdriedubbeling van de huideigen beschermingsfactor tegen de zon. Het is dus zeker de moeite waard je skin care routine uit te breiden met dit supplement. Zomer en winter, buiten en binnen.”

Heliocare bestellen

Je bestelt Heliocare eenvoudig via KVEG. Klik hier. Tip: Bestel je drie verpakkingen of meer, dan betaal je geen verzendkosten.

 

Lees ook:

Lees ook