Waarom is het zo lastig om die oude permanente fillers op te ruimen?

02:44 - 01:38
luistertijd 02:44 - leestijd 01:38

Een lezeres vertelt ons dat ze zo’n 15 jaar geleden permanente fillers in haar wangen liet inspuiten. Dat was in die tijd nog heel gewoon. Het ging dan om siliconenolie of bijvoorbeeld polymelkzuur.

Zangeres Vanessa ging hier ooit flink de mist mee in. Haar gezicht werd steeds dikker en ze kreeg ontstekingen. De polymelkzuur ging als het ware een eigen leven leiden. De werking ervan stopte niet.

De bobbels worden door veroudering steeds zichtbaarder

Deze lezeres kan voor ons niet herhalen wat er ooit ingespoten is, in die tijd vroeg je daar nauwelijks naar, je vertrouwde blindelings op de kennis van de arts. Maar inmiddels zit ze met harde bobbels in haar wangen en die worden ook zichtbaarder, door verlies van vetvolume in het gezicht en een verslappende huid.

Ze zou nu graag hyaluronzuur in laten spuiten om die bobbels minder zichtbaar te maken. Maar is dat verantwoordt?

Cosmetisch arts Frodo Gaymans, van de gelijknamige kliniek in Amsterdam, geeft antwoord:

‘Permanente fillers bestaan uit stoffen die van nature niet in het lichaam voorkomen en ook niet door het lichaam worden afgebroken. We zien dat tijdens de veroudering er bobbels zichtbaar kunnen worden onder de huid.

‘Ik moet je helaas vertellen dat het vanuit medisch oogpunt niet mogelijk is om in dat zelfde gebied hyalonzuurfillers in te brengen. Dit is zelfs niet mogelijk waneer er eerder geen bijverschijnselen van de permanente filler zijn opgetreden.

‘Bij het injecteren kan de permanente filler namelijk worden geraakt , waardoor het weefsel kan gaan reageren en (nog meer) complicaties kan veroorzaken. Dit is een te groot risico dat wij niet willen nemen. Het is heel riskant om zo’n risico in het gezicht te nemen. Als het niet goed gaat, kan de schade onherstelbaar zijn, en zullen er chirurgische ingrepen verricht moeten worden. Deze zullen littekens nalaten.

‘Een behandeling met hyaluronzuurfillers kan wel in andere delen van het gezicht gedaan worden, maar dus niet in het behandelde gebied.

‘Om zeker te zijn, kun je advies in winnen bij het Erasmus MC, op het complicatiespreekuur.’

Kijk ook onze video’s met dokter Frodo Gaymans:

Lees ook:

Monique in gesprek met Frodo, over de injectable als instant psychotherapie:

Lees ook