Spoiler: sulfaat is helemaal niet zo slecht.

03:30 - 02:06
luistertijd 03:30 - leestijd 02:06

Sulfaten zijn zonder twijfel het meest omstreden ingrediënt in cosmetica. Er gaan dan ook een hoop verhalen rond over sulfaat. Maar kloppen al die verhalen? Is sulfaat schadelijk? En wat is sulfaat nou eigenlijk? Spoiler: sulfaat is helemaal niet zo slecht.

Wat is sulfaat eigenlijk?

Technisch gezien is sulfaat een deel van een molecuul dat bestaat uit een zwavelatoom en vier zuurstofatomen. In de cosmeticawereld wordt het hele molecuul een sulfaat genoemd. Het sulfaat dat in cosmetica het meeste wordt gebruikt is natriumlaurylsulfaat, vooral in reinigingsproducten als zeep, shampoo en gezichtsreinigers.

sulfaten

Natriumlaurylsulfaat zorgt ervoor dat er een dikke, schuimende substantie ontstaat als je deze producten gebruikt waardoor vet en vuil grondig worden verwijderd. Het is tevens een emulgator en heeft antibacteriële eigenschappen.

Is sulfaat schadelijk?

Ja en nee. Het hangt ervan af hoe je het gebruikt, de hoeveelheid die je gebruikt, hoe vaak je het gebruikt en de hoeveelheid sulfaat in het product. Zeep, shampoo of een gezichtsreiniger is zelden schadelijk als je het in normale hoeveelheden gebruikt. Gebruik je te veel en te vaak cosmetica waar sulfaat aan is toegevoegd dan sloop je de laag natuurlijke olie van de huid en wordt je huid droog, rood en jeukerig.

jeuk

Afhankelijk van je huid

Of sulfaat schadelijk is hangt ook af van je huid. De ene huid heeft totaal geen last van een beetje sulfaat, de andere huid reageert er direct op. Het gebruik van cosmetica waar sulfaat aan is toegevoegd kan naast huidirritatie zoals rode vlekken, acne en verstopte poriën, ook leiden tot irritatie van ogen, longen en mond, een verstoorde hormoonbalans, hoofdpijn, duizeligheid, psoriasis, eczeem en dermatitis. Let wel, dit alles is zeldzaam maar het kán gebeuren.

hoofdpijn

Last van huidirritatie?

Heb je last van huidirritatie na gebruik van cosmetica waar sulfaat in zit, of erger, een allergische reactie, gebruik dan geen enkel product meer waar sulfaat aan is toegevoegd. Heb je last van droog of beschadigd haar, gebruik dan geen shampoo waar sulfaat in zit omdat zo’n shampoo het laatste beetje natuurlijk vet uit je haar wast, waardoor je haar nog droger en fragieler wordt. Was je haar hooguit één keer per week met een milde sulfaatvrije shampoo en gebruik regelmatig een reinigende, sulfaatvrije conditioner.

shampoo

Geen sulfaat maar wat dan wel?

Kun of wil je geen cosmetica waar sulfaat aan is toegevoegd gebruiken? Da’s gelukkig geen probleem aangezien er een hoop sulfaatvrije producten te koop zijn. Ze schuimen minder of helemaal niet, ze voelen anders aan als je ze gebruikt maar deze producten reinigen je huid en je haar net zo goed. Een voordeel is ook dat je niet bang hoeft te zijn dat ze je huid en haren uitdrogen bij dagelijks gebruik.

Shoptips!

Hieronder vind je een paar voorbeelden van goede, sulfaatvrije producten.

 

Bron

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook