Ik heb een haarvraag: in de natuurlijke haarverzorging staat vaak " SLS free"! op de verpakking, als zou sulfaat een veel te sterke reiniger zijn die je hoofd en haar uitdroogt.

05:04 - 03:02
luistertijd 05:04 - leestijd 03:02

Ik heb een haarvraag: in de natuurlijke haarverzorging staat vaak ” SLS free”! op de verpakking, als zou sulfaat een veel te sterke reiniger zijn die je hoofd en haar uitdroogt. Nu is er nogal een verschil tussen lauryl sulfaat (sterk reinigend) en laureth sulfaat (mild), maar deze worden als gelijke boodsdoeners behandeld. Deze reinigende stoffen zijn dan vaak vervangen door een kokos derivaat, zoals coco-glucoside. Laatst vertelde een kapper om na een plantaardige haarkleuring geen sulfaat shampoo te gebruiken. Dan hou je de kleur langer vast.

Nu is mijn vraag: is het inderdaad zo dat sodium laureth sulfaat minder mild is dan coco-glucoside o.i.d? En dat sulfaat de kleur sneller uit je haar vervaagt?

Feit is wel dat van een natuurlijke shampoo mijn haar heel gestript, squeeky clean aanvoelt en droger wordt. Dit bij een laureth sulfaat-houdende shampoo niet het geval is (mede omdat dan ook vaak siliconen aan de shampoo worden toegevoegd). Mijn haar voelt dan veel zachter, handelbaarder en gezonder aan.

Johann Wiechers antwoordt:

 

De vraag is of SLS en SLES minder mild zijn dan coco-glucoside, en zonder dit exact na te kunnen kijken dacht ik me wel te kunnen herinneren dat SLS en SLES anionogene surfactants (dat klopt in ieder geval) en coco-glucoside een niet-ionogene surfactant was. Dat zegt direct ook iets over de mildheid van een product want ionogene surfactants zijn minder mild dan niet-ionogene surfactants.

Maar of de kleur ook sneller weg is weet ik niet. Het één volgt namelijk niet direct uit het ander maar de vraag is, zou dat dan zo kunnen zijn. Voor de irritatie is het van belang dat er een interactie is tussen de surfactant en de hoofdhuid, deze is inderdaad bij ionogene surfactants veel groter dan bij niet-ionogene surfactants. Daarom zijn deze stoffen meer irriterend maar de meeste mensen voelen hier helemaal geen verschil. Voor het verwijderen van de kleuring moet de surfactant (of een andere stof in de shampoo) eerst het haar ‘open’ maken (heeft dus niets met de huid te maken), daarna de kleurstof eruit halen (extraheren), etc. Het open maken kun je herkennen aan het verlies van glans van het haar want het haaroppervlak is veel onregelmatiger wanneer het haar ‘open’ gemaakt is en dat zou je moeten kunnen zien. Vergelijk dit met dakpannen op een dak na een hele harde storm. Bij geglazuurde dakpannen is de glans ook weg als de dakpannen niet allemaal meer recht liggen…

Experiment

De laatste opmerking suggereert dat de natuurlijke shampoo (wat is dat? Dat is net zoiets als een natuurlijke auto!) veel meer het haar bij deze vragenstelster ‘open’ maakt dan de andere shampoo. Die bevat zeer waarschijnlijk inderdaad siliconderivaten om het haar te coaten, waardoor het niet alleen beter aanvoelt maar ook het haar weer sluit (oftewel de dakpannen weer recht legt als ze al verschoven waren natuurlijk). Het kleine glans experiment (was het haar in twee beurten met beide shampoos – normale niet-wasperiode aanhouden tussen de twee keren dus niet beide wasbeurten direct achter elkaar doen – en laat een foto maken met licht schijnend op je haar met een zwarte achtergrond zodat je de glans kunt zien). Als de vragenstelster krullend haar heeft dan zie je sowieso geen verschil maar bij stijl zwart / donker haar moet je dit goed kunnen zien of het haar ‘open’ gaat. Bij verlies van glans bij de natuurlijke shampoo (ten opzichte van de andere shampoo), is het haar daar verder open gegaan. Bij krullend haar, zoek naar iemand met lang stijl – en het liefst zwart – haar en vraag of deze persoon het experiment wil uitvoeren. Positie van het hoofd ten opzichte van de lamp en de camera niet veranderen oftewel de foto’s zo gelijk mogelijk maken. Ik denk dat de andere siliconen bevattende shampoo gaat winnen of dat er weinig verschil zal zijn. Ik wacht de resultaten af. Succes.

Mvg, Johann

Overigens is het ook zo, en dat vult BeautyJournaal zelf even aan, dat water op zich al een uitdrogend effect heeft op het haar. Ook water opent de haarschubben, waardoor tevens verlies van haarverfkleur ontstaat. In dit licht is het beter je haar niet te vaak te wassen. En…een goede fohnsessie is de meest ultieme methode om glans in het haar te krijgen. Simpelweg door het feit dat indien de juist fohnrichting (van boven naar beneden) gebruikt wordt, de haarschubben sluiten – dus glans.

Lees ook:

Lees ook